in

Många män blandar ihop sexuellt intresse med samtycke – men det är inte samma sak

killar skillnad samtycke och intresse
Priscilla Du Preez / Unsplash

En ny rapport har kommit fram till att många män tror att samtycke är när någon visar sexuellt intresse. Mer

Den här artikeln publicerades första gången i december 2017.

När man ska ha sex eller på annat vis vara fysisk med en person behövs samtycke från båda parter. Men tydligen är det fortfarande oklart för många män om vad samtycke faktiskt är. Enligt en ny rapport trodde män att om någon visade intresse sexuellt så var det samma som samtycke, men de två är inte samma sak.

Fakulteten vid Binghamton University och Rush University genomförde ett test med 145 manliga heterosexuella studenter. De fick titta på olika hypotetiska sexuella situationer. Och i de flesta fall blandade männen ihop sexuellt intresse från en kvinnlig partner med samtycke, kom man fram till. Alltså, om deras partner inte sa ”nej” trodde männen i studien att det var lika med ett ”ja”.

– Vi såg också att vissa män verkligen försökte komma fram till om samtycke hade givits från kvinnorna i exemplen, men att de ändå litade på tveksamma sexuella uppfattningar för att tolka situationen, säger Richard Mattson, professor i psykologi vid Binghamton University i ett pressmeddelande.

Men samtycke är, som vi vet, inte bara att en person i en sexuell situation tolkar och tror att den andra personen vill. Alla inblandade borde fråga efter och uttrycka samtycke när det finns, och öppet kommunicera och sätta gränser där samtycke inte finns.

För att verkligen vara säker på att personen man är intim med vill fortsätta ska man fråga.

– Att rakt ut fråga efter tillåtelse är det mest tydliga sättet, och det mest vanliga sättet när samtycke diskuteras, säger Dr. Zhana Vrangalova till Teen Vogue.

Det kan betyda att fråga din partner om tillåtelse innan du kysser eller tar på dem på något sätt. Det kan också vara att berätta för din partner vad du skulle vilja göra med hen, och fråga om det är okej.

Det är också viktigt att komma ihåg att bara för en person gett sitt samtycke en gång, betyder inte det att du alltid har ett samtycke från den personen. Fråga alltid vid varje ny situation om personen vill fortsätta och är okej.


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white