in

Könssjukdomar

konssjukdom2
Använde ni inte kondom? Bäst att gå och testa dig...

VR vet var och hur du testar dig för könssjukdomar.

Mer

HIV-test?

 

Var gör jag ett HIV-test?

Vissa ungdomsmottagningar gör HIV-test, så är du 23 eller yngre kan du kolla där. Vissa gör det dock inte, men det finns andra kliniker som gör det, till exempel RFSU:s kliniker. Det finns en lista på alla mottagningar på noaksark.redcross.se. Om du är orolig så gå och testa dig!

Sex med svamp?

 

Kan jag ha sex när jag har svamp?

Det kan du, men de flesta tycker att det är obekvämt att ha sex under en svampinfektion. Tänk på att din kille kan ha svamp utan symtom och smitta dig om och om igen. Har du ofta svamp, be din kille att testa sig också så han inte smittar dig.

Smittad utan samlag?

 

Kan man få könssjukdomar om man inte har samlag?

Ja, tyvärr. Kondylom och herpes smittar via hudkontakt och inte bara genom samlag. Herpes kan även smitta via oralsex från munnen till könet.

Klamydiatest

 

Hur testar man sig för klamydia?

Kvinnor testas för klamydia i samband med en gynundersökning, där barnmorskan tar ett prov med en bomullstops. Män har det enklare, de lämnar ett urinprov på vårdcentralen eller på en mottagning.

Jag har på senare tid haft en jobbig sveda i underlivet och tror att jag kan ha klamydia. Måste jag gå och testa mig?

Du kan såklart testa dig på vilken sjukhusmottagning som helst men nu för tiden kan man även testa sig hemma och få svar direkt. Beställ hem gratis test på www.vardguiden.se.

Hur ofta?

 

Hur ofta ska jag testa mig för könssjukdomar?

Det beror väldigt mycket på hur mycket oskyddat sex du har och med vem. Testa dig efter varje gång du har oskyddat sex med någon som du inte vet till hundra procent är grön. Alltså varje gång du har oskyddat sex med någon som inte är oskuld eller din fasta partner som du litar på. Alltså alla gånger det egentligen borde varit en kondom med i bilden. Det är aldrig för sent att testa sig, men det kan vara för tidigt. Alltså för nära inpå samlaget, för till exempel klamydia och gonorré tar det cirka en vecka innan de visar sig på proverna. För HIV kan det ta upp till tre månader att innan det syns i ett blodprov.

”Det gör ont, trots att svampen är borta”

 

Sex gör ont, trots att jag har blivit av med min svamp. Vad beror det på? Kan svampen ändå finnas kvar fast den är botad?

Samlagssmärtor kan bero på en rad olika saker, och svamp kan absolut vara en av dem. Om det var så i ditt fall kan det ha varit den som började det men att det sedan satt sig i ditt huvud så att du omedvetet spänner dig och liksom blockar där nere. Att det gör ont också bero på att du inte är våt nog, alltså inte riktigt redo för penetrationen. Är du verkligen inte kåt gör det ont och då finns heller ingen anledning att ha sex. Ta en paus, gör allt ni har lust till men vila underlivet. Låt kåtheten och längtan efter samlag växa fram. Jag tycker också att du ska kolla upp sjukdomen vestibulit, det är inte alls säkert att du lider av den, men 32 000 andra kvinnor i Sverige mellan 20 och 30 gör det och det kan vara peppande och inspirerande att läsa om deras upplevelser av samlagssmärtor. Kolla in vestibulit.com och vestibulit.se!

”Jag vill att han ska testa sig”

 

Jag och min pojkvän har inte haft sex än, men det händer nog snart. Jag är rädd att han kanske har en könssjukdom utan att han vet om det. Borde jag be honom testa sig? Själv är jag oskuld.

Det är bra att du är försiktig och tänker så här. Självklart kan du be honom testa sig innan ni har sex, så att du verkligen vet. Inga konstigheter med det överhuvudtaget.

Smittad via rakhyvel?

 

Kan man få en könssjukdom genom att ha lånat någon annans rakhyvel?

Nej, du kan absolut inte få en könssjukdom av att använda någons rakhyvel!

Könsherpes

 

Kan könsherpes smitta genom munnen?

Nej, könsherpes smittar genom könskontakt! Så från en herpesfri mun får du inte könsherpes, men det kan smitta från mun till kön om man har munherpes, vid oralsex. Och även från ett herpesdrabbat kön till en herpesfri mun. Däremot kan man aldrig veta säkert med den där luriga herpes – man kan ju ha både mun- och könsherpes utan att veta om det och därför också smitta. Sjukt många har herpes (både mun- och köns), det snackas om cirka 70 procent av svenska folket, och de flesta har inte så värst jobbiga besvär av det. Men visst ska man ändå skydda sig – för det kan vara ett jävla gissel – och då är det kondom som gäller, för även om det inte når ända upp till 100 procent så är det det bästa!

”Svampen kommer alltid tillbaka”

 

Jag äter p-piller och får mens som jag ska, men två dagar efter att den är slut får jag alltid svamp i underlivet. När jag smörjer in underlivet försvinner den, men det är ändå så jobbigt att svampen återkommer varje månad. Varför gör den det? Jag använder vanliga tamponger som jag byter efter cirka fyra timmar. Gör jag något fel?

Detta låter verkligen inte särskilt kul. Den där svampen kan vara en riktig envis rackare, som kan bero på flera olika saker. Den bakteriella balansen i underlivet är en sak, alltså är det viktigt att du sköter dig så bra som möjligt där nere. Det gör du genom att inte tvätta oftare än en gång om dagen, aldrig med vanlig tvål (den har fel ph-värde för underlivet) utan kanske med bara vatten eller någon skonsam olja eller intimtvål (finns bra produkter på apoteket). Ha heller inte tajta byxor som skaver och trycker åt och undvik string och trosor i irriterande material som spets eller syntet. Rejäla bomullstrosor ska det vara! Glöm inte att det är alltid är bra för hälsan att lufta så mycket som möjligt, så försök vara naken så ofta du kan. Det finns en massa huskurer, men det kan också vara så att du behöver medicinering och därför måste gå till en gynekolog för att få hjälp med varför din svampinfektion spökar så mycket och vad du kan göra eller då eventuellt få för att råda bot på problemet. Sedan kan vissa p-piller få vissa personers slemhinnor att bli känsliga och torra – vilket kan resultera i svamp, speciellt efter mens då man härjat och pillat lite extra i underlivet. Lösningen kan alltså vara så enkel som att byta p-piller. Boka tid hos en gynekolog nu!

Går svamp över av sig själv?

 

Jag har nog fått svamp. Det är irriterat och kliar där nere och jag har tjocka, vita flytningar. Går svamp över utan mediciner och hur lång tid tar det i så fall?

Du har förmodligen rätt i att det är en svampinfektion du har drabbats av. För att bli av med den är det viktigt att du undviker att tvätta underlivet med tvål och i stället använder babyolja, Apotekets intimolja eller till och med olivolja. Du ska också lufta könet så mycket som möjligt – gå runt med rumpan bar helt enkelt. Då borde irritationen försvinna efter några dagar. Men nej, den går inte över utan medicinering, även om alla dina symptom försvinner. Gå till Ungdomsmottagningen och testa dig för att vara säker, för detta kan även vara symptom på klamydia (om du nu har haft oskyddat sex med någon som inte var oskuld).

”Feltestad?”

 

Jag undrar om jag kan ha klamydia fastän jag har testat mig? Jag har sex med en kille som precis hade haft oskyddat sex med en tjej som fick klamydia. Hon trodde att hon hade fått det av honom. Efter cirka fyra veckor testade jag mig och mitt prov var negativt. Men nu börjar jag bli orolig att testet var fel. Jag ringde upp ungdomsmottagningen och de sa att jag inte skulle vara orolig för att de gör det säkraste testet man kan göra men jag är orolig ändå. Ska jag testa mig igen för säkerhets skull?

Du behöver absolut inte vara orolig och du behöver egentligen inte gå och testa dig igen. Men det har du ju redan hört och ändå är du orolig. Så varför plåga dig själv med en massa jobbig oro? Gå och gör det igen om det får dig att må bättre. Det går ju snabbt, är gratis och lätt – så varför inte?

Herpes som herpes?

 

Varför är munherpes så okej och könherpes så hemskt?  

Det beror väl lite på vem man frågar, inte är det väl en etablerad sanning? Det är kanske så att folk upplever att könsherpes har större konsekvenser än munherpes och att munherpes är så vanligt att fler har det än inte har det – och att vi därför inte tycker att det är en så big deal? Å andra sidan syns ju munherpes (om man får utbrott vill säga) på ett annat sätt än könsherpes, vilket en del kanske tycker är jobbigare? Ingen av herpesformerna är farliga och det finns bra behandlingar för att förebygga besvär, så jättehemskt är det ju inte även om båda vara jobbiga.

Kan jag få klamydia i halsen?

 

Jag har hört att man kan få klamydia i halsen, men förstår inte riktigt hur det går till. Hur får man det, hur skyddar man sig och hur visar det sig? Och kan man få klamydia någon annanstans och i så fall hur? Verkar mer komplicerat än vad jag trodde!

Det stämmer att man kan få klamydia i munnen/svalget, fast det är betydligt mer sällsynt än könsorgansvarianten. Det smittar precis som vanligt via slemhinnor, vilket betyder att man kan smittas via långa, djupa och slemmiga kyssar, fast det är mer sannolikt att du får det genom oralsex. Det visar sig som en halsinfektion (rodnad, svullnad, smärta och/eller irritation i halsen) som inte går över av penicillin. Märk väl dock att dessa symptom inte behöver uppstå och gör de det är det inte säkert att de visar sig på en gång.  Testa dig hos en ungdomsmottagning/gynekolog om du är orolig, men nämn att du vill testa dig i svalget för det är inte säkert att de gör det per automatik. Behandlingen är densamma som för vanlig klamydia, alltså antibiotika. Och ja, får du könsslem i ögat kan du få klamydia även där.

För mer information om könssjukdomar – kolla här! VR vet hur du tacklar dem…

 

Fler sexiga kategorier

 

Analsex

Graviditet

Kärlek

Onani och orgasm

Oralsex

Oskuld

Samlag och lust

Sexleksaker

Sexställningar

Snoppar och stånd

Preventivmedel

Underliv och bröst


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white