in

Kom över ditt ex – Jo, det går!

bild 13
Veckorevyn: Kom över honom!

När vi publicerade testet ”Vill du ha tillbaka ditt ex?” fick vi massor med mail och frågor från er läsare. Hur kommer man egentligen över sitt ex? Hannah Arnhög, VeckoRevyns sex- och relationsexpert, tipsar om tio sätt att gå vidare.

Mer

komoverhonom

Att hitta den där personen som fungerar som vapendragare, älskare och bästa vän samtidigt är fantastiskt. Tills en väljer att dra sig ur – och den andra står ensam kvar med ett brustet hjärta. Hur går man vidare?

Det är oerhört viktigt att inte förtränga sorgen. Du får vara ledsen och du får gråta – för att sedan kunna ta dig i kragen och gå vidare. Vad du än gör, underskatta aldrig människans (och din egen) faktiska förmåga att repa sig från sorg och smärta. Ingen påstår att det är lätt, men alla kan skriva under på att det faktiskt går. Bara den vetskapen kan ge en putt i rätt riktning.

Men visst finns det dagar då inspirationen och motivationen ligger i botten. VR ger dig en spark i baken med 10 handfasta, konkreta tips som – sakta men säkert – lagar ett trasigt hjärta.

KOM IGEN, DU KAN!

1. SÖRJ!
Gråt, tyck synd om dig själv, ligg under täcket, deppa och gå runt i hans gamla kläder. Ge utlopp för det du faktiskt känner, och skriv ner dina känslor.
VARNING! Ingen mår bra av att gräva ner sig i sina sorger alldeles för länge, så känn efter om du verkligen har tårar kvar eller om det bara har blivit en dålig vana.

2. PRATA OCH ÄLTA.
Ventilera dina känslor med lämplig lyssnare. Ofta är det lättare att få perspektiv till dina känslor när de uttalas högt.
VARNING! När du börjar tröttna på din egen röst är det dags att gå vidare. Glöm inte att pausa ibland, och lyssna på de råd du får.

3. ACCEPTERA ATT HAN/HON INTE VILL HA DIG.
Är det så finns det inte så mycket du kan göra. Du kan aldrig någonsin tvinga någon att älska dig. Och vill du verkligen ha någon som inte vill ha dig?
VARNING! Det handlar om att acceptera att du inte kan ändra på den andres känslor – inbilla dig INTE att du är dålig eller inte värd den kärleken!

4. TÄNK PÅ DET DÅLIGA.
Gör dig inte otjänsten att drömma om hur fantastiskt allt var. Var realistiskt och lägg fokus på de saker som faktiskt inte fungerade.
VARNING! Det betyder inte att du helt ska glömma allt bra och bli bitter …

5. SYSSELSÄTT DIG!
Ett hederligt gammalt knep som alltid visar sig fungera. Se till att hitta på saker på din fritid! Gå på middagar, bio- och teaterbesök. Börja träna, skaffa dig hobbies och läs böcker och du har alldeles för mycket att tänka på för att hinna gräma dig över hur olycklig du är.
VARNING! Bli inte manisk och träng undan sorgen, utan se till att sörja ordentligt först! Annars kommer den bara tillbaka senare.

6. UTNYTTJA DINA VÄNNER.
Det är ju nu du verkligen får känna vad vänner är till för. Lyssna på dem och lita på att de tar hand om dig.
VARNING! Glöm inte att också lyssna på deras problem emellanåt. Och säg tack!

7. FRIHET.
Tänk på allt du inte har kunnat göra, men som du nu kan göra. Det kan vara allt från intressen du lagt åt sidan på grund av ditt förhållande till att låta bli att raka benen på tre veckor eller spontan-efterfesta en tisdagkväll utan att någon gnäller… 
VARNING! Gör inte en massa crazy grejer för att ditt ex ska få reda på det och bli svartsjuk eller nykär, utan gör bara det DU vill, när du vill.

8. TA HAND OM DIG SJÄLV.
Både kroppen och själen mår bra av lite förnyelse! Var snäll mot dig själv, unna dig en fin klänning, ät sunt, börja med yoga och byt frisyr. Att du älskar dig själv är faktiskt viktigare än att någon annan gör det.
VARNING! Bli inte besatt av att bli snyggare och bättre för att han/hon minsann ska få se. Det är du som minsann ska få se!

9. VÅGA LÄSA SJÄLVHJÄLPSBÖCKER.
De är oftast otroligt peppande och ger ett ”jävlar anamma, det här ska jag fasiken klara av”-tänk.
VARNING! Tänk på att ta tipsen med en nypa salt. Allt funkar inte för alla.

10. HA KUL! 
Dra dig inte för att göra riktigt roliga grejer för att du är för ledsen, för trött eller för att det helt enkelt inte är lämpligt. Bullshit! Det är nu det är läge att göra allt kul du drömt om, det förtjänar du. Skriv ner allt du vill göra, dra med dig kompisarna och gör det bara!

Psst.

Du kanske också vill läsa Våga vara singel där Hannah Arnhög svarar på läsarnas frågor om hur man tar sig vidare efter att ha gjort slut med någon.


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white