in

Kärlek

karlek 1
"Jag är så glad att jag vågade gå fram och säga hej..."

Hur vet man att det är dags att göra slut? Var träffar man någon att bli ihop med? Här får du svar på dina frågor om kärlek.

Mer

”Jag blir elak!”

 

När jag kommer för nära någon blir jag elak. Jag vågar inte bli kär! För tänk om killen vill ha sex men inte jag (är fortfarande oskuld) och så skiter sig allt. Kanske vågar jag inte lita på att någon verkligen gillar mig?

Visst är det lättare att dissa någon i stället för att blotta strupen och visa sig sårbar. Då riskerar man ju just att bli sårad – något som betydligt fler än du är livrädda för. Genom att utsätta sig för känslomässiga risker blir njutningen om det går vägen så otroligt mycket större än om du går den säkra vägen. Det finns liksom en tjusning i att bara ge sig hän och kasta sig in i något – medveten om att man mycket väl kan bli sårad. Är du i början av livet har du råd att åka på några nitar innan du hittar rätt. Så nyckelordet är våga, våga, våga! Tänk om det skiter sig? So what! Du kommer definitivt komma på fötter igen och då kommer du vara en erfarenhet rikare oavsett om ni har sex eller inte. Så var lite modig och cool och visa killen att du är intresserad. Utsätt dig för risken att det går åt helvete, så är chansen större att det är himmelriket du hamnar i.

”Borde jag göra slut?”

 

Jag är 20 år och har varit tillsammans med min kille i fyra år. Det har varit stormigt, han är väldigt svartsjuk och kontrollerande. Jag har börjat fundera om jag verkligen är kär. Samtidigt har jag börjat ha kontakt med en annan kille som är väldigt charmig och får mitt hjärta att banka. Borde jag göra slut? Och hur gör man slut?

Det är svårt att veta om du är kär eller inte, men det känns som om du är alldeles för ung för att stanna kvar i ett förhållande som inte är helt hundra, när något annat lockar så mycket mer. Det kommer alltid finnas andra som lockar utanför ens förhållande, men det kommer kanske också finnas fler bra anledningar att fortsätta kämpa för att få det att fungera. Men ni har varit tillsammans sen du var 16 och din kille verkar faktiskt inte speciellt skön eller snäll. Det verkar vara en mycket god idé för dig att gå vidare och uppleva det där som du frestas lite av nu. Vad det gäller hur man gör slut finns tyvärr inga schyssta knep eller genvägar att ta till. Säg som det är. Var så ärlig som du kan, utan att vara onödigt sårande. Det är vidrigt jobbigt, men det enda sättet. Även om det känns tufft nu kommer det kännas som en enorm lättnad för dig när det är över.

”Är jag också homosexuell?”

 

Min bror har kommit ut som homosexuell och jag har börjat undra över min egen läggning. Har alltid haft många kvinnliga idoler. Är jag hetro eller homo? Eller både och?

 Vem vet egentligen vad man är?  Om man är sexuellt attraherad av sitt eget kön, men inte en homosexuell relation, vad är man då? Nej, det här med etikettering är alltför krångligt och komplicerat för att vara logiskt. Om du känner dig trygg i att du är den du är så är det nästan är lite spännande att inte veta vem du faller för härnäst – med ett öppet sinne är ju möjligheterna så mycket större! Tyvärr kan ingen annan än du själv tala om för dig vad du har för läggning. Däremot vore det ju fantastiskt om du hade någon att prata med det om, för ju mer du pratar om det desto klarare blir dina känslor och tankar. Finns det ingen i din närhet du kan prata öppet med? Din bror? Någon kurator eller kompis? Det skulle nog vara skönt för dig och jag hoppas verkligen att det finns någon sån. Kontakta gärna en ungdomsmottagning eller RFSU – där finns det alltid stöd och hjälp att få!

”Hur träffar jag någon?”

 

Jag är 18 år och har aldrig haft en ”riktig” pojkvän, jag har aldrig kysst någon och är oskuld. Är lite smått depserat efter närkontakt och vill hitta en kille. Jag är mycket i stallet, men där är det ju mest tjejer. Hur och var träffar man någon?
 
Internetdejting är ett jättebra alternativ. Visst ska du vara försiktig och bara gå med på en seriös sida där du betalar en liten avgift (till exempel match.com). Det finns massor av folk som funnit lyckan genom nätet. Numera är det liksom varken skämmigt eller konstigt på något sätt, tvärtom är det ett smart sätt att få kontakt med folk om man som du inte riktigt får det i vardagen. Det är verkligen förståeligt att du törstar efter närhet. Men samtidigt är du ju väldigt ung och kommer träffa massor av män i framtiden. Så fort du går ut gymnasiet och byter omgivning – kanske börjar på någon utbildning eller skaffar ett jobb. Försök att inte deppa ihop över avsaknaden av närhet utan se framåt mot all närhet som faktiskt komma skall! Och börja inte jobba på samma stall du hänger på nu, utan vidga dina vyer lite (finns ju massor av heta ryttar-snubbar, så ett annat större stall kanske?) så kommer hitta nya vänner och i längden någon att mysa med!

”Har han varit otrogen?”

 

Jag tror att min pojkvän har varit otrogen mot mig. Enligt rykten ska han ha gått hand i hand med en annan tjej på midsommar. Det finns även en bild på Facebook på honom och en tjej under en festival där han ser ut som om han ska hångla upp henne när som helst. Tjejen säger att det inte hände någonting och min pojkvän nekar också. Han är jätterädd om sin mobil och jag vågar inte lita på honom.  Något känns fel. Vad ska jag ta mig till?

Usch. Att gå runt och inte lita på någon är verkligen inte kul. När den personen dessutom är den du borde lita på allra mest blir det ännu jobbigare. Det känns som att du bara går och väntar på att få reda på att hela ert förhållande är en lögn, vilket såklart är tärande. Klart man kan hacka sig in i mejl, Facebook och mobiler, men redan då känns det ju som att något är förstört. Tänk om du gör det och inte får reda på något, kommer du då att börja lita på honom eller fortsätta vara övertygad om att han smusslat? Sådant där brukar ju visa sig i slutändan på ett eller annat sätt. Det är svårt för mig som inte känner er och kan se om det är du som är onödigt osäker eller om det är han som är ett svin. Klart är att det inte riktigt är hållbart. Antingen har du rätt eller så har du fel, men vet du inte måste du nästan bestämma dig för om du litar på honom eller inte. Nu gör du det inte och det kan bero på två saker. Antingen att han faktiskt är otrogen, eller att du är så osäker på dig själv och/eller honom att du hela tiden tror det. Ingen av de två sakerna är en speciellt bra grundsten i ett förhållande. Tänk och känn efter, är det din osäkerhet som fått ta över? Och kan du i så fall härleda den till något? Är du bombsäker på att det inte ligger hos dig utan hos honom, ja då har du förmodligen rätt. Prata med dina vänner, som faktiskt känner dig, om det här! De kan hjälpa till mer än du tror och vet de om att du har dessa funderingar håller de ju också ögon och öron öppna efter info om vad din kille pysslar med. Om du pratar högt om dina funderingar kan det mycket väl bli så att bitarna faller på plats.

”Hur får jag tillbaka honom?”

 

Jag har nyss blivit dumpad av min pojkvän efter tre månader för att jag inte tagit så mycket initiativ (vilket beror på en familjesituation). Han tror inte på mig när jag säger att det kan bli bättre. Jag älskar honom men han vill inte prata med mig eftersom han är så upprörd. Hur ska jag få honom tillbaka?

Det här låter som ett ganska omoget beteende. Tre månader är inte speciellt lång tid och att bara resa på sig och sticka för att något inte passar, då kanske han inte gick in i det helhjärtat från början? Det hade ju såklart varit mer moget att ta upp det med dig innan problemet blev så stort att han kände sig tvungen att göra slut. Det är inte alltid så lätt att bara börja ta initiativ hux flux bara för att någon säger åt en. Det krävs kanske att ni blir tryggare i relationen och jobbar på det. Sen är det inte bara du som ska jobba, även han får ju kompromissa samt uppmuntra dig kärleksfullt att ta mer initiativ – det räcker inte alla gånger att bara kräva att den andra ska göra det. Man måste kanske hjälpas åt. Men det verkar han inte ha så värst bra koll på, och inte heller vara beredd på, vilket kan ha med ålder eller omognad att göra. Men som sagt, tre månader är inte speciellt lång tid och kanske hann inte hans känslor bli så starka att han pallade vara kvar och jobba på något som han kände ändå inte skulle funka. Det är svårt att veta hur hans känslor för dig är nu. Men om det nu är så att han varken vill prata eller vara med dig så är det bästa du kan göra att göra allt du kan för att försöka glömma honom – ge honom tid att bli av med sin irritation. Ha inte någon speciell strategi – och förändra dig inte för hans skull. Speciellt om han inte ens respekterar att du haft det jobbigt och kanske inte kan ge honom allt. Det känns bara som att varken du eller han är helt redo för det här förhållandet. Det finns garanterat killar som älskar dig oavsett initiativförmåga och klädstil, som kan trösta dig när du har familjekris istället för att dumpa dig.

”Hur tar jag kontakt?”

 

Hur tar jag kontakt med den där snygga killen jag hånglade med på festen och som sedan följde med mig hem för att mysa? Jag vill, men vet inte om jag vågar…

Du kommer antagligen att ångra dig i efterhand om du bara låter detta passera. Speciellt om du har väldigt starka känslor för honom. Glöm din osäkerhet (uppenbarligen tycker han att du är het och härlig eftersom han gick hem med dig och ni hade det så mysigt), och skicka iväg ett sms. Är du modigast i hela världen skriver du ”hej, jag kände att vi fi ck sån kemi så jag tycker vi ska träffas igen”, men vill du vara lite mer subtil (vilket kan vara till din fördel) så kan du skriva om något ni pratade/skämtade om. Kanske någon fi lm eller plats eller tv-program? Som du liksom kan knyta an till i en lättsam ton. Du kan aldrig veta hur han kommer reagera men du kan hoppas på det bästa och känna att du i alla fall var cool och modig som chansade.

”Jag vill gå vidare”

 

Jag vill släppa taget om min KK, vi har inga känslor för varandra, men hamnar ändå i säng med honom varje helg. Han gör det svårt för mig att hitta någon annan. Är vi för bekväma med att ha varandra nära och ändå få sex utan att behöva ha ett förhållande?

Så kan det vara – att ni är bekväma och trygga och väljer det säkra framför det läskiga att bli kär och alltså utsätta er för att bli sårade. Om det verkligen är så som du säger att ingen av er har känslor för den andra så känns det ju som att ni just nu har det bästa av två världar – vilket är det som är uppsidan av det hela. Och så kan ni ju hålla på ett tag, utan att du ska behöva vända ut och in på dig själv för att komma på en lösning. Lösningar är till för problem och så länge ingen av er mår dåligt av situationen är det ju inte ett sådant.  Men, det är som du vet sällan det håller i längden. Möjligheten finns ju att han faktiskt visst har känslor som du men inte erkänner det, för att han vill bibehålla någon form av känslomässig maktbalans mellan er. I så fall är förhållandet ganska destruktivt. Ju mer ni träffas desto mer insyltat och komplicerat blir det. Om det nu är så att han känner något för dig i alla fall alltså. Oavsett, så verkar det som att du börjat längta efter riktig kärlek nu och även om du nog kan träffa någon om du har en KK – så kanske er historia gör att ni ändå har en känslomässig gegga mellan er som försvårar det. Och då kanske det bästa är att bryta, om inte för alltid så kanske någon månad eller två, så att du får känna efter lite om du saknar honom och vad exakt det är du saknar med det ni har? Kanske ger en paus dig lite klarhet i situationen. Och en en månads paus, det får du helt enkelt klara! Men var inte alltför hård mot dig själv – eller honom. Ibland kan man inte förklara sitt beteende och ibland är det okej att följa sina impulser även om man vet att det kanske inte är rätt sak att göra för all framtid. Ibland behöver man inte bestämma sig – utan bara göra det som känns rätt i stunden. Om du följer din magkänsla brukar det i slutändan bli rätt ändå.

”Jag fantiserar om andra tjejer”

 

Är det normalt att fantisera om andra tjejer om man är tjej själv? Jag tycker om killar, men ibland kan det hända att jag fantiserar om andra tjejer. Är det konstigt? Betyder det att jag är homosexuell?

Det är inte onormalt och det är inte konstigt. Att fantisera om att ha sex med samma kön är det många som gör. Är du homosexuell? Jag vet inte. Kanske är du hetero, kanske homo – kanske är du bi. Eller så är du en liten blandning av alltihop. Frågan är om det egentligen spelar någon roll? Sen är det ju en sak att fantisera och en annan att handla. Det är ju också en skillnad mellan att tända sexuellt på det egna könet och att få romantiska känslor. Att endast fantisera om tjejer är vanligare än du tror och behöver inte nödvändigtvis betyda att du är varken det ena eller det andra. Tillåt dig själv att tända på vem du vill och bli kär i vem du vill, oavsett kön. Då blir det allra bäst!

”Jag är besatt!”

 

Jag är besatt av att hitta en pojkvän, mitt liv känns menigslöst utan den stora kärleken. Så fort jag träffar en kille anlyserar jag varenda del av honom och när jag väl valt ut någon fyller han hela min tillvaro. Om han frågar mig när bussen går tror jag att han gillar mig. Jag fylls av hopp och blir besviken hela tiden eftersom jag inbillar mig alla signaler. Hur ska jag vakna upp ur min drömvärld?

Det känns lite som att du mäter ditt värde och din lycka i om du har en kille eller inte. Att du tycker att du skulle vara mer värd om du hade en pojkvän. Då är det klart att du vill det så otroligt jävla gärna att du blir besatt av tanken och när du befinner dig i en situation som är närmare en relation, även om det är så lite som en millimeter (typ en snygg kille på busshållsplatsen, eller en dejt eller hångel eller kanske bara en blick), så hoppas du så mycket och går händelserna i förväg. Du vill bara ta ett jätteskutt dit du vill vara, i en kärleksfull relation. Men eftersom du bygger denna fantastiska relation, som du då hoppas och vill så mycket att det ska utvecklas till, på luft eller vaga signaler vissa gånger är det klart att du blir besviken. Du var liksom redan där i huvudet och då blir ju nederlaget så mycket värre än om du hade haft huvudet där ni faktiskt var – vid en blick eller tidigt dejtingstadie eller vad det nu må vara. Det blir ju som att bli dumpad från ett perfekt långvarigt förhållande istället för att det var en fling som bara inte blev mer. Dessutom kan det tyvärr vara så att man är sämre på att spela än vad man tror. Din iver lyser igenom och kan vara skrämmande för en del. Det är jättesvårt att bara ändra sig, men det enda du kan göra är att försöka leva i nuet och inte ha så höga förväntningar för framtiden så fort du träffar någon du gillar. Ta det för vad det är och se vad som händer. Skitsvårt, nästan omöjligt, men om du är medveten om ditt beteende och dina tankar så kan du faktiskt coacha dig själv när situationerna uppstår! Du är ung och kommer att ha en eller flera långvariga, kärleksfulla och härliga relationer i ditt liv och då kommer du ångra att du la så mycket tid för att försöka skynda dit, i onödan!

”Min pojkvän har sex med andra!”

 

För ett år sedan sa min pojkvän att han vill ha sex med andra eftersom han inte fått ”prova” hur det är, han var nämligen oskuld när vi träffades. Så han hade sex med en annan tjej. Visst blev jag ledsen men sedan var det inte så mycket mer med det. Men nu har han haft sex med ännu en tjej och dessutom strulat med två andra på krogen. Vi har varit tillsammans i snart två år och han borde kunna hålla sig till mig. Jag orkar snart inte mer om han ska fortsätta ragga på krogen hela tiden. Han säger att det får honom att känna sig ung ett tag till. Hur ska jag lösa detta?

Först och främst så måste man bli imponerad av  och respektera ärligheten emellan er. De flesta går ju och är otrogna och håller käften om det hela. Då kan man ju aldrig gå till botten med varför man vill vara med andra. Man kan inte heller använda det för att stärka sina band, dels för att man inte vet något såklart men framför allt för att så fort oärlighet tagit sig in i ett förhållande är det svårt att sudda ut det. Men ni har det ju verkligen jobbigt nu. Ni måste komma fram till en lösning ni båda kan leva med, vilket ju är jätteviktigt eftersom en av er inte kan leva på den andres villkor. Om ni nu är helt säkra på att ni vill leva med varandra – då kanske ni måste överväga att ta någon form av paus i förhållandet. Så kan han känna sig så ung han bara vill och du kan slippa se det och vara den som sitter hemma och väntar. Självklart blir det här otroligt svårt ändå, då ni uppenbarligen älskar varandra massor och alltså ändå kanske inte kommer att kunna släppa varandra. Men det är ett alternativ som kanske är värt för er att diskutera i dagsläget. Kanske har han en poäng, kanske blir ert liv tillsammans både bättre och längre om han får utforska nu snarare än sen? Kanske har du en eller annan grej att utforska själv? Eller så får han bara skärpa till sig och välja om han vara med dig eller andra. 

”Mitt ex vill ha mig tillbaka”

 

För ett halvår sedan gjorde min kille slut efter tre månader utan någon direkt anledning. Han sa att han fortfarande älskade mig men att det inte fungerade. Nu när jag nästan har kommit över honom vill han ha tillbaka mig. Jag har fortfarande känslor kvar, men inte på samma sätt som förut. Vad ska jag göra?

Här får du göra en avvägning. Visst finns det en chans att han är en velig idiot som kommer att såra dig igen, men det finns också en chans att det är precis som han känner – och han har haft tid att tänka och kanske kommit fram till att det är dig han vill ha. Har du kvar känslor för honom är  det kanske lite synd att låta den här chansen gå dig förbi. För ja, det är ju verkligen en chansning och det är det du måste väga in – är det en risk värd att ta? Kanske är det värt att eventuellt bli sårad om det finns möjlighet att det leder till lycka. Är dina känslor för honom svalare – ja, då kan du ju lika gärna skita i det. Men – det kan vara värt att chansa och bara köra på. Det är upp till dig att avgöra.

”Min pojkvän vill ha mer sex – annars dumpar han mig!”

 

Jag har en jättemysig pojkjvän men han är väldigt bestämd och blir skitsur om han inte får som han vill. Jag får alltid ”krypa till korset” och be om förlåtelse. Nu är han sur för att vi inte har sex lika ofta. Han vill inte satsa på oss om vi bara har sex en gång i veckan eftersom han vill ”utvecklas” inom sex. Han säger att vi borde göra slut och ha sex med andra, samtidigt som han ändå verkar beredd att lösa våra problem. Jag blir jätteledsen av det här och känner att jag måste ställa upp på sex hela tiden fast jag inte alltid är sugen, annars kommer han att dumpa mig. Jag vill vara med honom, men han förstår mig inte och det går inte att prata med honom om det.

Försök tänka lite mer objektivt på ditt förhållande (det är jättesvårt, men om du försöker kommer det att gå lite grann i alla fall – vilket kanske kommer öppna dina ögon ännu mer). Tänk att du hade varit en kompis till dig, eller någon okänd som ber dig om råd – precis som du gör nu. Vad hade du tänkt när du läste ditt brev? Ditt förhållande låter ganska destruktivt. Allt verkar vara mest på din killes villkor och så ska ju faktiskt inte ett förhållande mellan två människor vara, det säger sig självt.  Han tänker ju uppenbarligen mer på sig själv än på dig – precis som du. Så om ni båda går och tänker på hans bästa, att han ska ha det bra, vem tänker då på dig? Det är skitsvårt att lämna någon som man är van att vara med och som man älskar eller tror att man älskar – men i slutändan måste du tänka på dig och ditt eget bästa! Just nu känns det som att du bara blir nedtryckt för att han ska kunna vara säker på att du aldrig skulle våga lämna honom. Klassisk härskarteknik att bygga upp för att trycka ner, att trycka ner för att bygga upp. Det finns ingen som blir kåt av att ens partner ställer sexuella ultimatum, det finns ingen som känner sig sexig av att behöva prestera sexuellt för att göra någon annan nöjd. Det finns inget som blir bättre mellan er två av att du ”ger” honom sex för att han vill ”få” mer. Visst, sex handlar om att ge och få – men inte om att en ger och en annan får. Han är både korkad och taskig mot dig  – och visst kan du försöka förklara för honom att du kanske behöver mer uppskattning och respekt för att känna dig åtrådd och i förlängningen kåtare. Hade han behandlat dig bättre hade du kanske varit kåtare? Eller inte, alla människors behov av sex ser olika ut och därför krävs det verkligen att man respekterar varandra. Men om han inte förstår det, vilket låter tveksamt, så mår du nog faktiskt i längden bättre utan honom. Ta hand om dig!

”Jag tål inte hans skägg!”

 

Jag har träffat en kille och vi trivs bra tillsammans och allt känns bra förutom en sak som gör mig galen: hans skägg – som verkar vara väldigt viktigt för honom. Jag får röda utslag på huden och i ansiktet. Det hjälper inte om han bara har stubb, för min hud reagerar likadant ändå. Jag har ganska känslig hud, men det har aldrig varit såhär illa förut. Finns det något som kan hjälpa? Det känns trist att ge upp en fin kille på grund av detta, men som sagt, vem vill gå utanför dörren helt rödprickig?

En spontan tanke är ”men vafan hur viktigt kan det vara?” Skägget alltså. Om ni gillar varandra så måste det ju vara värt att raka av sig lite hår? Alltså, det är ju en sak om det var så att du bara inte gillade skägget – men nu är det faktiskt så att du fysiskt far illa av det. Det måste ju vara viktigare än hans utseende? Han kan ju i alla fall testa att raka av det, och om han verkligen känner sig halv utan det, och den befintliga halvan inte kan kompletteras av dig, då är han ju antingen galen eller inte speciellt galen i dig.

”Hur vet jag att han är seriös?”

 

För ett tag sedan träffade jag en kille på krogen. Vi ses regelbundet och intresset vekar vara ömsesidigt. Vi har träffat varandras vänner och jag har till och med träffat hans familj. Just nu är han bortrest med jobbet. Innan han åkte sa han att han skulle vänta på mig, att han är glad att han har träffat mig och att han hoppas att jag väntar på honom. Han skriver att han saknar mig och vill träffa mig så fort han kommer hem. Jag blir kär väldigt lätt och är rädd att skrämma bort honom. Han verkar nyss ha blivit singel, för han har ett inramat foto när han kysser sitt ex och det finns tamponger i hans badrummskåp. Hur ska jag tolka detta? Hur vet jag att han är seriös?

Nu måste vi bromsa lite här. Ta ett steg ut från din situation och låtsas att du är någon annan, utomstående, som får ta del av din story. Då skulle nog säga ”Men hallå! Hur mycket bevis på att han vill vara med dig vill du ha egentligen?!”. Enligt det du berättar har han ju mer än försäkrat dig om så mycket man kan försäkra någon efter så kort tid tillsammans. Nästan mer. Du har ingenting att känna dig osäker på! Sen vet man ju aldrig hur det blir, men efter vad du beskriver finns det knappast någonting i hans beteende som gör att du bör oroa dig. Det låter som om det finns nånting inom som gör att du kräver enormt mycket bekräftelse och en försäkran på hur allt kommer bli. Du vill veta om han kommer älska dig för alltid i princip, och gärna hur mycket. Och ibland kan man inte kräva att folk ska veta det. Om han vet det han säger, att han gillar dig, tänker på dig hela tiden, ser er vara på väg mot ett förhållande, att han saknar dig, tänker på dig och vill träffa dig när han kommer hem, så kanske det kan få räcka? Ingenting i hans ord pekar på att han skulle ha tappat intresset, tvärtom. Försök se på situationen objektivt och med sunt förnuft då och då så att du inte eldar upp dig och handlar efter din underliggande rädsla för att bli lämnad. Det handlar uppenbarligen inte om honom utan om något du varit med om tidigare i livet. Hör vad han säger och försök slappna av i det. Annars finns, precis som du säger, risken att du skrämmer iväg honom. För det är inte heller lätt för honom att vara den som visar så mycket han bara kan för att bekräfta dig och bara möts av rädsla och osäkerhet – hur ska han någonsin kunna göra dig trygg om du inte är trygg i dig själv? Det verkar ju som att den här killen gillar dig jättemycket! Exet i ramen kanske är kvarglömt eller så får det kanske ta ett tag för honom att komma över henne. Det vet vi inte vad det betyder, men lägg mer vikt vid hans ord än hans foton. Dock kan du såklart så småningom pika nånting om det. Ta det lite lugnt så ska det nog gå bra, du måste inte veta exakt vad som händer i framtiden!

”Jag tror att jag gillar båda två…”

 

Jag har varit tillsammans med min kille i snart ett år. Vi bråkar till och från men jag älskar honom ändå. Nu har jag börjat messa lite med en annan kille, som gör mig jätteglad. Min pojkvän blir svartsjuk när jag pratar med den andra killen. Jag tror att jag gillar båda. Hur ska jag göra?

Det låter kanske hårt men det känns ganska uppenbart att du inte har speciellt mycket respekt för din killes känslor. Självklart blir han svartsjuk för att du pratar och messar med en annan kille, som du dessutom har känslor för! Sånt märks vet du. Känslor kan vara förvirrande ibland, men någonstans måste man göra ett val – om inte för att man vet vad man vill, så för att inte såra någon man tycker om. Det här är ju ett fall av det klassiska ”du kan inte både äta kakan och behålla den”-dilemmat. Ta en paus från ditt förhållande, innan du sårar din kille ännu mer. Stanna upp och tänk efter vad du vill och vem du vill vara med!

”Hur blir jag av med mitt bekräftelsebehov?”

 

Hur gör jag för att bli av med bekräftelseberoendet? Hur ska jag kunna lyckas med att få ett hälsosamt förhållande med någon om jag hela tiden attraheras av andra killar även om jag är kär upp till ögonen? För ett bra, underbart och långt förhållande med en kille jag älskar är allt jag vill ha.

Du är redan en bit på vägen som inser detta själv. Försöka prata med en terapeut om det här. Det är dyrt, men om du kan prioritera bort andra saker är det värt det. För en kort periods terapi kan bespara dig så mycket onödigt lidande resten av livet. Ofta hittar man ju orsaken någonstans i barndomen – så det är svårt att här och nu gissa varför du beter dig på det sättet du gör. Men en logisk förklaring finns och när du väl hittat den kommer du inte få panik utan förstå dig själv. Och då blir det mycket lättare att ändra beteendet till det man vill att det ska vara. Det finns en bok av Egil Linge och Dan Josefson som heter Hemligheten – från ögonkast till varaktig relation. Läs den! Vissa tycker att det är töntigt med självhjälpsböcker, och det får man väl tycka, men den här är speciell. Den kan verkligen  hjälpa dig se ett mönster i hur du beter dig i relationer, hjälpa dig hitta förklaringen samt guida dig i hur du går vidare mot ett bra, underbart och långt förhållande med en kille du älskar. Ju mer du lär känna dig själv, desto mer kan du ge till andra.

”Han stör sig på mig!”

 

Jag och min pojkvän har varit tillsammans i ett år och våra bästa stunder är när vi har sex. Visst är det bra annars också men vi bråkar så mycket. Han stör sig på vissa saker jag gör och jag har försökt att slut men det känns omöjligt. Jag blir tyvärr lätt stött och tar åt mig. Jag vill verkligen att vårt förhållande ska fungera, men vet inte hur?

Det känns som att det blivit för infekterat mellan er, och att ni egentligen stör er på varandra för något annat än den utlösande faktorn. Oftast vet man innerst inne vad det är som gnager en – och det gör säkerligen din pojkvän också, vad hos dig är det som gör honom så frustrerad? Fan, vissa av ens nära kan ju ha hur konstiga saker för sig som helst utan att man stör sig. Det allra bästa vore ju såklart om ni kunde sätta er ner och prata om saken, lugnt och sansat någon gång ni inte bråkar. Eftersom det nu är du som ställer frågan så ska du nog ta initiativet. Låt honom förstå att du inte är på krigsstigen och att inget bråk vankas – utan att ni liksom ska komma fram till något positivt. Säg att han bara helt enkelt måste släppa sargen och vara ärlig i det här samtalet, även om det kan såra dig. För då får du veta vad som trycker honom. Kan ni inte komma fram till någonting, för att det just är så infekterat, så kanske det – hur jobbigt det än må låta – kanske är en idé att ta lite tid ifrån varandra. Inte göra slut, men en paus så att ni faktiskt får fundera ut varför ni faktiskt är ihop och om det är nog för att hålla er ihop. Det kommer lösa sig ska du se, men minns att hela ert förhållande faktiskt inte ligger på dig – han måste vara villig att jobba på det också! 

”Är jag kär i två killar?”

 

Jag och min pojkvän har varit ihop i snart ett år. Vi har det jättebra och han är underbar, men jag tror att jag fortfarande har känslor kvar för mitt ex. Jag har alltid umgåtts mycket med mina ex och det har aldrig varit några problem – förrän nu. Jag blir alltid väldigt glad när jag ser honom och när vi umgås känner jag liksom en värme. Anledningen till att jag gjorde slut går inte riktigt att förklara. Jag slutade inte tycka om honom, men det började bara kännas konstigt från min sida. Han märkte av det och vi bestämde oss för att det var bäst att göra slut. Men kanske var det bara det nykära som började avta? Kanske borde vi fortsatt att kämpa för vårt förhållande? Jag vet inte om han märkt hur jag känner och jag vet inte heller hur han känner. Jag kan inte föreställa mig att inte ha honom i mitt liv, samtidigt som jag älskar min pojkvän. Kan man älska två personer på samma sätt? Samtidigt? Min pojkvän vet inte om någonting. Jag känner mig taskig och dum mot honom som känner så här, och jag vet att det inte kan fortsätta. Ändå vill jag inte göra slut med honom. Jag är lika rädd att förlora båda två. Vad ska jag göra?

Ah, ett klassiskt fall av att vilja ha kakan och äta den! Vilket säkert skulle vara möjligt, för ja, man kan älska två personer på samma sätt samtidigt, men det kräver att alla parter är överens om att det är toppen. För så fort det sårar någon (eller skulle såra någon om denna någon visste hela sanningen) så är det en ohållbar situation. Och det känns ju som att det är lite där du är. Alltså måste du göra något åt din situation och det enda rätta är nog att du pratar ut med båda två. Ta reda på vad ditt ex känner, ta reda på vad din nuvarande kille känner. Och sedan tar du ett beslut om hur du vill göra, om inte någon av dem gör det åt dig det vill säga. Det kommer att vara skitjobbigt, men det är det ju redan – och det kommer vara så makalöst skönt när du lättat dig hjärta och du kommer känna att det var det rätta valet för dig.

”Han skickar snuskiga sms till en annan tjej”


Jag är väldigt osäker på min pojkvän. Han vill ha analsex men inte jag, eftersom det gör ont. Och han skickar dessutom snuskiga sms till någon Erika (bland annat ett som handlade om hennes stjärt) och han har även föreslagit en lunch. Jag blev äcklad av detta och han blev arg för att jag har tjuvläst. Han påstod att han var full och att det bara var en plojgrej. Jag kan inte lita på honom längre. Är han intresserad av att träffa henne?

Angående analsexet så är det inget snack om saken: Har du provat och känner att det inte är din grej ska du inte ha analsex. Punkt. Du ska kanske inte ens ha någon form av sex alls med den här killen, om du inte tycker att det är okej att han är sugen på andra tjejer. För ja, han är intresserad av att träffa den här Erika – och det är inte allt han är intresserad av att göra med henne. Jag kanske låter hård, men det verkar som att du redan försått vad han vill. Därmed inte sagt att han skulle göra slag i saken och ha sex med henne när det väl kom till kritan. Det kanske bara är en flirt som han tycker är upphetsande just för att det är förbjudet, men som tar slut där. Men han har ändå tagit det ett steg för långt – sms-kontakt med snusk inblandat är klart över gränsen!

”Min kille är mitt allt, men jag vill gärna ha någon annan…”

 

Jag har kille sedan tre år och vi bor tillsammans. Jag älskar honom verkligen över allt annat och kan inte föreställa mig ett liv utan honom. Han är min bästa vän och stora kärlek. Jag saknar honom när vi inte är med varandra, han är mitt allt. Men ibland känner jag ett behov av närhet från någon annan. Jag vill inte känna så här! Jag vet inte ens om jag tänder på min kille längre! Varför känner jag så här, jag älskar honom ju! Jag skulle aldrig vara otrogen eller ens sätta mig i den situationen. Vi är totalt ärliga mot varandra om allt, men jag vill ju inte direkt säga till honom att han inte tänder mig längre, det skulle såra honom något enormt! Ska man göra slut bara på grund av detta?

Är det någon annan speciell är bara någon annan allmänt du trånar efter? Det är ju så att passion och åtrå och långvarig kärlek och vänskap inte alltid går hand i hand. Ibland har man det ena utan det andra och vice versa – jag vågar till och med påstå att det är få förunnat att bli välsignade med båda – i alla fall i ett och samma förhållande. Ibland behövs det att den ena blir förälskad (kåt?) på någon annan för att båda ska inse hur fint och bra man har det – eller att det kanske är dags att gå vidare. Huvudsaken är att ni reflekterar över ert förhållande. Men det räcker inte att bara du gör det, så jag tycker absolut att du ska tala om för honom hur du känner. Dock kan du alltid bädda in det lite snyggt så att han inte blir sårad. Fråga hur han känner, om han känner sig nöjd med ert sexliv/er passion? Och uttryck att du saknar något, men älskar honom gränslöst. Förhoppningsvis kan ni genom att vara ärliga (med modifikation, du behöver ju inte specifikt uttrycka att du gärna vill vara med någon annan) snacka er fram till en lösning!

”Jag vill att han ska skicka gulliga sms till mig!”

 

Jag och killen jag träffar är inte megaseriösa än, men allt känns jättebra och han är jättegullig när vi träffas. Men, precis som alla andra tjejer, vill jag gärna ha ett gulligt sms eller liknande någon gång ibland. Men han förstår inte riktigt att jag behöver komplimanger. Jag måste alltid själv ta initiativet och skriva eller ringa till honom. Jag vill inte behöva tvinga honom. Vad ska jag göra?

Precis som du är inne på kan du inte tvinga någon att bete sig på ett visst sätt. Och att pika och lirka fram komplimanger är svårt att göra effektivt. Det är just sådant här som killar ständigt förundras över vad det gäller oss tjejer – att vi går runt och tänker på en sådan här sak och förväntar oss att han ska kunna tolka vår tysta önskan. Vad du helt enkelt ska göra är att snacka med honom. Tala om att du skulle tycka att det vore trevligt med lite komplimanger, att det är viktigt för dig att veta att han tänker på dig. Han kanske inte förändrar sig på en gång, men det kommer växa på honom och en vacker dag kommer det förhoppningsvis. Kanske inte fullt så mycket som du önskar, men förbättrar han sig är det alltid något.

Hur får jag honom att bli mer spontan?


Jag vill att min pojkvän ska göra mer spontana grejer, som till exempel bjuda mig på middag en kväll eller ta med mig på bio. Jag älskar allt när det kommer till spontana grejer. Vad ska jag göra?

Tyvärr är ju spontanitet svårt att tvinga eller ens locka fram, för gör man det faller ju någonstans innebörden i ordet. Din kille kommer nog inte att vakna upp en dag och plötsligt vara snubben som bara svänger ihop en liten romantisk picknick. Så berätta för honom att du saknar just sådana inslag i ert förhållande. Förmodligen har han ingen aning om detta och kommer kanske vakna till liv och verkligen anstränga sig. Eller så har han det helt enkelt inte i sig och då kan ni gemensamt bestämma att ni tar en ”dejtkväll” varje vecka – och turas om med att stå för uppstyrandet av aftonen. Då ser ni till att något händer samtidigt som det fortfarande blir spontant i och med överraskningsmomentet. 

”Vi vill helt olika saker, men jag vet inte om jag vågar lämna min pojkvän”

 

Jag är 28 år och har varit tillsammans med min sambo i över sex år. Jag älskar honom, men vi vill så olika saker i livet och det blir bara värre. Jag flyttade från mina barndomsstad för jobbets skull, och träffade min kille här. Förutom honom känner jag inte direkt att jag har något som håller mig kvar här. Jag har alltid haft pojkvän och aldrig bott ensam. Jag känner att jag behöver klara mig själv. Hur ska jag annars kunna veta vad jag vill här i livet? Min kille och jag bråkar inte mycket, men vi går varandra på nerverna och har ett fruktansvärt sexliv. Han tycker däremot att allt är bra. Jag fick för får några år sedan chansen att åka utomlands och jobba, men medan jag var där blev min kille så deprimerad att han fick läggas in på akutpsyk och jag blev tvungen att åka hem. Nu har jag chansen att åka igen och vill verkligen göra det och ta hand om mig själv, är det själviskt av mig? Jag oroar mig för hur han kommer reagera, vad ska jag göra med mitt/vårt liv?

Varför du inleder du beskrivningen med att säga att du älskar din pojkvän? Det känns mer som ett rättfärdigande av det som följer än sanningen. För du har uppenbarligen redan bestämt dig för att du borde avluta förhållandet – och jag tycker att du har helt rätt. Som du säger själv vill ni helt olika saker, en dålig grundförutsättning. Att du kallar ert sexliv för fruktansvärt är inte alls positivt. Sedan är du inne på ett mycket viktigt – och riktigt – spår när du talar om att du vill ta hand om dig själv för att veta vad du vill. Det är svårt (om inte omöjligt) att älska, lära känna och leva med en annan människa om man inte älskar och lär känna sig själv först. Så nej, du är inte självisk, snarare vettig. Och du ska definitivt åka utomlands och göra det du känner att du vill göra för att lära känna dig själv. Självklart är du orolig för hur han kommer hantera det, men det är faktiskt ingenting du kan styra eller ta ansvar för. Kör nu ditt eget race och sök lyckan på egen hand innan du försöker göra någon annan lycklig!

Han sov med en annan tjej – och ljög!

 

Min kille tog studenten i år och jag förstår att han ville festa mycket. Det är okej, för jag litar på honom. Men nu fick jag veta från en tjej att de delade säng (men inte gjorde något) för några dagar sedan och han har inte berättat det för mig. När jag frågade varför han inte hade sagt något, svarade han bara att han inte ville göra en stor sak av det. Hur ska jag veta att han inte har gjort det förut? Ska jag ta upp det igen och berätta hur jag tycker att det känns?

Det tycker jag absolut att du ska göra. Förmodligen får du inte ur honom något annat svar, men kanske förstår han bättre hur det här tär på dig. Och det är skönt för dig att lätta på trycket. Givetvis ruckar det här på din tillit till honom. Du kan aldrig säkert veta säkert om han gjort det förr eller inte. Men när du pratat öppet med honom igen kan du förhoppningsvis avgöra om du ska lita på honom igen eller om hans misstag var för stort för att förlåta. Följ ditt hjärta och din magkänsla!

”Hur kommer jag över honom?”

 

Efter fyra år tillsammans har min kille nu gjort slut med mig och jag är förtvivlad. Vårt förhållande förstördes mycket av svartsjuka. Jag ringer och sms:ar honom hela tiden men han vill inte svara. Han är min första kärlek. Hur kommer jag över honom? Jag orkar inte gråta mer.

Detta är ett av livets stora gissel. Olycklig kärlek, att komma över någon. Det enda alla säger är att tiden läker alla sår, och det är så himla sant, men hur mycket hjälper det en i stunden egentligen? Inte ett dugg! Eller jo, det är ju skönt att höra från någon som vet att smärtan kommer att bli mindre – du kommer komma över honom vare sig du vill eller inte. Men när man mår som sämst, som du gör nu, är det kanske inte en jättetröst.  Du får vara olycklig, otröstlig och jätteledsen. Ditt hjärta har gått i tusen bitar och du får sörja det. Nästan alla har någon gång varit med om brutal hjärtesorg och vet att det kan vara en värdefull erfarenhet att ha längre fram i livet. Men nu är vi här och nu. Han kanske gör dig en tjänst som inte svarar dig. Nog för att det är det mest frustrerande man kan vara med om, men det tvingar dig att distansera dig känslomässigt. Ni kommer ju att kunna ha kontakt igen, men inte just nu. Låt honom vara, ge honom tid och plats för sina tankar. Hör du av dig ännu mer gör du det bara enklare för honom att avfärda dig. Försök istället lägga honom och allt som har med honom att göra i ett isolerat frysrum ett tag. Fokusera på dig själv istället. Vad gillar du att göra? Hänga mer med tjejpolarna, åka på spontana resor, gå ut och festa, äta glass i mjukisbyxor till middag varje dag brukar vara bra medicin mot hjärtesorg. Kanske har du något intresse som du kan grotta ner dig i ordentligt? Det finns säkerligen några grejer som du njuter av men som du var tvungna att lägga av med när du var med honom. Även om du hellre hade varit med honom än pyssla med det, gör det ändå. Alltså, sörj allt du kan, det är viktigt – men fokusera sedan på att ha så mycket kul som möjligt och njuta av singellivet. Det gör ont, men livet har för mycket att erbjuda för att en enda person ska kunna ta bort din lust för det. Det finns ju tusentals människor du kan bli kär i härnäst, tänk vad spännande. Det finns andra, kärleken kommer hitta dig igen. Kom bara ihåg att njuta lite av singellivet innan det händer! 

Det är aldrig kul att bli dumpad, men ibland svider det mer än vanligt – och ibland inte. Läs om VR-läsarnas värsta dumpningar…

Och här får du tips på hur du kommer över ditt ex – jo, det går! Och det kan ju vara helt okej att vara singel också, det gäller bara att våga.

För dig som har en partner, här får du sex tips för ett bättre förhållande – på en vecka! Och så tar ni er ur de vanligaste sexfällorna.

Missa heller inte VR:s tips för ett hetare sexliv på 14 dagar…

Har du utsatts för risiga raggningsrepliker? VR hjälper dig att ge svar på tal nästa gång! Här är ytterligare tips på hur du kontrar ditt ragg. Och så här dissar du efterhängsna killar…

Osäker på om din partner har kommit över sitt ex? Läs det här.

Har ni fastnat i vardagsträsket? VR uppmanar – våga vägra vardagssex! Och så här tar ni er ur de vanligaste förhållandefällorna. Här hittar du dessutom tips för att få tillbaka gnistan och 8 tips för bättre sex.

Här är 15 fina tips för en lyckad dejt!

KK – kanon eller katastrof? VR listar både för- och nackdelar…

 

Fler sexiga kategorier

 

Analsex

Graviditet

Könssjukdomar

Onani och orgasm

Oralsex

Oskuld

Samlag och lust

Sexleksaker

Sexställningar

Snoppar och stånd

Preventivmedel

Underliv och bröst


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white