in

5 sommarplågor där nere

underlivdragare

Sol, värme och bad gör sommaren fantastisk. Men se upp! För mycket av det goda (inklusive oskyddat sex med din sommarflört) kan resultera i skrevkliande och muff-svid. VeckoRevyn hjälper dig att tampas mot fem vanliga sommarplågor.

Mer

Problem 1. Urinvägsinfektion

En urinvägsinfektion beror på att bakterier trängt in i urinröret och vidare upp i urinvägarna. Om bakterierna fortsätter högre upp i kroppen kan en njurbäcken-inflammation uppstå, vilket är en allvarligare form av urinvägsinfektion.
Symptom: Det är inte ovanligt att kissa 15 gånger på en dag om du har urinvägsinfektion, och det svider när du kissar. Urinen kan lukta illa och det kan till och med finnas blod i den. Du kan bli lätt illamående, få feber och få ont i nedre delen av magen.
Behandling: Om urinvägsinfektionen inte går över av sig själv behöver du antibiotika för att slå ut bakterierna. Behandlingen kan ta från tre till 14 dagar. Som huskur brukar tranbärsjuice rekommenderas.
Tips!
• Undvik produkter som kan irritera urinröret (till exempel skumbad och parfymerade rengöringsprodukter).
• Kissa efter att du haft sex. Det rensar ut eventuella bakterier.
• Torka dig framifrån och bak.
• Drick mycket vatten.

Problem 2. Hårsäcksinflammation

Rakning av muffen har blivit allt vanligare, men att raka med rakhyvel kan ge små osynliga sår, där bakterier kan få fäste och orsaka hårsäcksinflammationer. Inflammationerna uppkommer oftare när huden är varm och fuktig, till exempel på sommaren.
Symptom: Hårsäcksinflammationer liknar små finnar eller kvisslor, men det finns ett litet hårstrå mitt i utslaget. Det är vanligt att det kliar och ömmar.
Behandling: Om du har besvär av hårsäcksinflammation bör du använda en tvållösning som innehåller klorhexidin, som motverkar bakterier. Den kan du köpa receptfritt på apoteket. Lösningen användes en gång om dagen under två veckor vid dusch eller bad. Du kan också testa en receptfri mjukgörande creme som innehåller propylenglykol. Kläm inte finnarna, då kan det bli värre!
Tips!
• Använd rakgel när du rakar dig.
• Använd alltid en vass rakhyvel.
• Raka medhårs.  
• Smörj in med en after shave efteråt.

Problem 3. Livmoderinfektion

Om flytningarna plötsligt förändras och till exempel blir rikligare, byter färg eller börjar lukta konstigt kan det vara ett tecken på att du har fått en infektion i livmodern. På sommaren kan infektionen uppkomma om du badar med tampong under mensen. Tampongen suger då upp badvatten med bakterier, därför är det viktigt att den byts ut direkt efter badet. Under mensen är vi dessutom extra mottagliga för infektioner.
Symptom: Du känner av värk som kan jämföras med mensvärk. Det är även vanligt att känna tryck mot livmodern och få feber.
Behandling: Om du har symtom som skulle kunna visa på livmoderinfektion ska du alltid söka akut vård hos en gynekolog. Infektionen behandlas med antibiotika.
Tips!
• Du behöver absolut inte undvika att bada, men byt alltid tampong direkt efter doppet.
• Testa menskopp under sommaren. Den förhindrar mensblodet från att komma ut och badvattnet från att komma in, och du behöver inte tömma eller byta efter doppet. Läs mer om menskopp på Menskoppen.se.

Problem 4. Klamydia

Klamydia sprids framför allt genom samlag, men överförs också via sperma och slidsekret. Har du blivit smittat av klamydia är du skyldig att se till att personerna du har haft sex med på senaste tiden får reda på att de kan vara smittade. Ett brev kan skickas ut anonymt.  
Symptom: Problemet är att många inte känner av några besvär alls och därför inte märker att de drabbats. Om man får symptom brukar de komma ungefär en till två veckor efter att man blev smittad. De vanligaste symptomen är att det svider när man kissar eller att man får illaluktande flytningar. Man kan även få blodblandade flytningar och ont i nederdelen av magen.
Behandling: Misstänker du att du fått klamydia är det bara att traska till närmaste mottagning. Klamydia behandlas med antibiotika och det är kostnadsfritt både för besök och behandling. Under tiden som du behandlas ska du inte ha sex eftersom du fortfarande kan överföra sjukdomen. Obehandlad klamydia kan leda till att du blir steril
Tips!
• Har du haft oskyddat sex med en ny partner? Testa dig alltid!
• Använd alltid kondom när du har sex.
• Om du har oralsex med en tjej kan du skydda dig med en slicklapp. Har du oralsex med en kille, använd kondom.

Problem 5. Svamp

Besvär med svamp i underlivet är väldigt vanligt, 75 procent av alla kvinnor har någon gång drabbats. Svampinfektionen orsakas av en mikroskopisk svamp som kommer från dig själv. Svampen trivs där det är fuktigt och tätt vilket gör underlivet till en gynnsam plats. Att svampen blir värre på sommaren beror på att den frodas i värmen.
Symptom: Du känner klåda i och utanför slidan då slemhinnorna i slidöppningen är irriterade. De blir torra och kan börja blöda. Även blygdläpparna blir röda och svullna. Du kan även få en vitaktig och grynig flytning – ungefär som keso.
Behandling: Det händer att symtomen försvinner av sig själva, och då behöver du ingen behandling. I annat fall kan behandling i form av svampdödande läkemedel behövas. Det hittar du på närmaste apotek. Svamp är ingen könssjukdom och smittar alltså inte, men sex kanske inte är det skönaste när du har en svampinfektion.
Tips!
• Tvätta dig med ljummet vatten, använd oparfymerad tvål. Tvätta dig inte för ofta, det har motsatt effekt.
• Skippa trosor i syntetiskt material, använd hellre bomull som andas.
• Sov utan trosor på natten.
• Kylklampar i bomullshandduk lindrar klådan effektivt.


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white