in

De 8 vanligaste frågorna om sex som svenskar googlar (och svaren på dem!)

googla dragare

Är sex bra för hälsan? Det är en av de frågor vi svenskar ofta googlar. Här kommer svaret på den frågan – och sju andra vanligt förekommande sexgooglingar.

  Mer

Lennie Lindberg, auktoriserad  klinisk sexolog, svarar:
 1. Ska sex vara skönt?

  Svar: Ja, sex ska kännas bra att ha. När man har sex med någon annan, ska det vara på bådas villkor och man ska ha sex på ett sätt som båda tycker om. Om sex gör ont är det viktigt att försöka ta reda på varför på en vårdmottagning.
 2. Hur sex-sms:ar man?

  Svar: Sex-sms eller ”sexting”, som det kallas, kan vara upphetsande och härligt. Man kan till exempel skriva om sig själv eller vad man tycker om till den man sms:ar med. Men det är också viktigt att tänka på att saker som man skickar som sms, vare sig det är text eller bilder, inte försvinner. Därför kan det vara bra att komma ihåg att man ska kunna stå för det man skriver även när man inte är upphetsad av det som sker just den stunden.
 3. Hur går sex till?

  Svar: Sex är väldigt mycket och innefattar många olika saker. Sex kan vara samlag, att en penetration sker, men det är också när man gnider sig mot varandra eller onanerar tillsammans. Sex kan man också ha med sig själv, men då kallas det ofta för att onanera, klittra eller runka.
 4. Hur känns sex första gången?

  Svar: Sex behöver inte kännas på ett speciellt sätt. Det finns många olika anledningar till varför man vill ha sex den första gången. När man bestämmer sig för att ha sex för första gången, så är det bra om det är med någon som man tycker om, är kåt på eller kan slappna av med, så att det blir så bra som det bara kan bli. Det är vanligt att spänna sig lite grand men då är det viktigt att ta det lugnt. Kroppen är klok, om vi lyssnar på den kan det kännas ännu bättre.
 5. Kan sex skjuta upp mensen?

  Svar: Nej, sex skjuter inte upp mensen. Om man märker att mensen inte kommer som den ska efter att man har haft oskyddat sex, är det bra att göra ett graviditetstest när man tror att mensen egentligen skulle ha kommit.
 6. Hur länge ska sex vara?

  Svar: Det finns inget rätt svar på frågan om hur länge sex ska vara. Ett samlag är oftast ett par minuter långt, men sex är så mycket mer än bara det. Att ha munsex eller gnidsex är också sex, inte bara penetration. Så länge det känns skönt och bra kan man fortsätta ha sex. Man kan också sluta ha sex och sedan fortsätta lite senare.
 7. Är sex bra för hälsan?

  Svar: Ja! Sex gör att vi mår bättre både fysiskt och psykiskt. När vi har sex frisätts en massa ämnen i vår kropp som gör att vi mår bra. Genom sex kan vi känna både kärlek, njutning och bekräftelse. Sådan närhet med andra människor mår vi bra av under hela livet, oavsett om vi är 15 år eller 85 år. Men det är inte farligt att vänta med att ha sex eller att inte ha sex alls.
 8. Kan sex ge urinvägsinfektion?

  Svar: Urinvägsinfektioner orsakas av bakterier. Ibland kan det komma in bakterier i urinvägarna när man har sex, men att ha sex i sig gör inte att man får urinvägsinfektion. Det finns också olika könssjukdomar som kan överföras om man har sex. Sådana könssjukdomar kallas också infektioner, eftersom de orsakas av bakterier eller virus. Den vanligaste könssjukdomen till exempel är klamydia. Det kan överföras om man har samlag, om man har gnidsex och ibland även när man har munsex.

VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white