in

”Är jag steril?”

bild 6
"Är jag steril?"

VeckoRevyns expert Hannah Arnhög svarar på läsarnas frågor om sex & kärlek!

Mer

”Är jag steril?”

FRÅGA: Jag och min pojkvän har varit tillsammans i snart ett år. Vi använder inte kondom, trots att det är det enda som skyddar mot både graviditet och könssjukdomar. Det känns så himla mycker mer kärleksfullt utan någon gummihinna mellan oss. Vi gick till ungdomsmottagningen efter att ha haft oskyddat sex i två månader och fick p-piller, men de gjorde mig yr, illamående, gav mig kort stubin och gjorde mig konstant trött och hängig. Då slutade jag ta dem. Nu, ungefär tre månader senare, har vi fortfarande oskyddat samlag.
   Inte en enda gång har jag blivit med barn. Kan jag vara steril? Min mamma fick föda mig via kejsarsnitt på grund av fel på bäckenbenet och min moster kunde inte få barn på grund av sammanväxta äggstockar, kan det vara ärftligt? Att bli med barn känns inte så aktuellt just nu, men jag vill gärna veta. /Kajsa, 20.

SVAR: Jag tror inte att du är steril, snarare har ni haft tur som inte åkt på en oönskad graviditet! Vänta med att oroa dig till det verkligen blir dags att skaffa barn. Så kan du göra fertilitetstester hos läkare, men det brukar inte göra det på unga tjejer som bara undrar.
   Alltså, jag förstår at kondom inte känns så kul när man är i ett förhållande, men fortsätter ni så här kommer du att bli med barn. Så ni måste vara smarta nog att skydda er på annat vis. Om p-piller inte funkar finns det massvis med andra alternativ. Gå till ungdomarmottagningen så lovar jag dig att de hittar något som passar er. Passa på att göra en gyn-undersökning när du ändå är där, så slipper du oroa dig för att något inte står rätt till.

”Feltestad?”

FRÅGA: Jag undrar om jag kan ha klamydia fastän jag har testat mig? Jag har sex med en kille som precis hade haft oskyddat sex med en tjej som fick klamydia. Hon trodde att hon hade fått det av honom. Efter cirka fyra veckor testade jag mig och mitt prov var negativt. Men nu börjar jag bli orolig att testet var fel. Jag ringde upp ungdomsmottagningen och de sa at jag inte skulle vara orolig för att de gör det säkraste testet man kan göra men jag är orolig ändå. Ska jag testa mig igen för säkerhets skull? /Amy, 20.

SVAR: Du behöver absolut inte vara orolig och du behöver egentligen inte gå och testa dig igen. Men det har du ju redan hört och ändå är du orolig. Så varför plåga dig själv med en massa jobbig oro? Gå och gör det igen om det får dig att må bättre. Det går ju snabbt, är gratis och lätt – så varför inte?

”Tips på gra rakgrejer?”

FRÅGA: Ja har problem när det kommer till rakning ”där nere2. Trots att jag rakar i nedåtgående riktning får jag små rakfinnar som blir väldigt irriterande. Jag vågar inte låta min pojkvän gå ner på mig för jag skäms så. Vilka produkter är bäst att använda? /Anna, 20.

SVAR: Rakfinnar är ett gissel som många inte kommer ifrån hur ”rätt” de än rakar sig. Det är ingen idé att skämmas för dem, jag tror faktiskt inte att din kille bryr sig det minsta. Men visst finns det produkter som fungerar bättre än rakhyvel och duscholja! När det gäller rakhyvel skulle jag satsa på en lite tjusigare hyvel, anpassad för kvinnor (det brukar stå på förpackningen). När det häller smörjor har RFSU ett gäng som är riktigt bra, kolla in intimavdelningen på apoteket!


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white