in

9 tjejer berättar: Så valde vi preventivmedel

preventivmedel

Det finns en djungel av preventivmedel och att hitta rätt kan vara svårt. Alla kroppar reagerar olika och du kan vara tvungen att prova flera sorter, innan du hittar rätt. Vi har frågat några av VeckoRevyns läsare vad ni använder och varför, kanske får du ett tips som leder dig rätt.

Mer

Val av preventivmedel: P-piller

Sevgi väljer p-pillerSevgi Camuz:

Positivt: Jag är egentligen emot att stoppa hormoner i mig, men på grund av att kopparspiralen verkar göra ont, plåstret sitter utanpå och lite annat jag kollat upp verkar krångligt, tycker jag p-piller är väldigt enkelt. Så länge det inte påverkar mitt humör, vilket jag inte känner att det gör. Negativt: Du trycker in hormoner i din kropp.

Emma Peemma väljer p-pillerrsson:

Positivt: Idag använder jag Zoely, ett p-piller som innehåller hormoner som liknar ens egna. De är betydligt dyrare, men jag känner att jag för första gången har hittat något som fungerar för mig. Mensblödningarna är färre eller uteblir. Humörsvängningarna har minskat och jag känner att värken kommer mer sällan. Ett minus är att mensen ibland dyker upp oanmäld och att det tar ganska lång tid att hitta en regelbunden cykel. Negativt: Även med det p-piller jag använder nu tog det ganska lång tid att hitta en regelbunden cykel med.

ida väljer p-pillerIda Eklund:

Positivt: Jag valde att börja med p-piller just för att det är enkelt att använda och ger mig bra skydd. Jag har inte fått några biverkningar heller. Sedan gillar jag att veta exakt när mensen ska komma samt att jag kan skjuta upp den. Jag har heller inte lika mycket mensvärk. Negativt: Det är inte jättekul att stoppa i hormoner i sin kropp.

Val av preventivmedel: Minipiller

matilda väljer minipillerMatilda Lindgren:

Positivt: Mini-piller fungerar bäst för mig, främst för att det är säkert. Jag märker inga humörsvängningar och jag har kvar min sexlust. Sedan tycker jag att det är en bonus att slippa mensen, vilket en del gör med minipiller. Negativt: Det enda kluriga är att komma ihåg dem varje dag vid en specifik tidpunkt, men det löser ett alarm på mobilen ganska lätt.

[adSpace placement=”auto”]

Val av preventivmedel: Spiral

karin väljer spiralKarin Litz:

Positivt: Jag ville ha ett preventiv-medel som var säkert, hade låg hormondos och som ”sköter sig själv” för att slippa komma ihåg att ta ett piller varje dag. Därför har jag en hormonspiral som jag hittills tycker är toppen. Dessutom slipper jag mensen och det är jätteskönt. Negativt: Isättningen var inte helt smärtfri, men helt klart hanterbar och det tog inte jättelång tid. Första veckorna blödde jag en del och hade ganska mycket mensvärk, men det försvann efter tre veckor.

emelie väljer spiralEmelie Looyenga:

Positivt: Jag behöver aldrig tänka på att ha med mig kartan med piller, jag blöder mycket mindre och har mindre mensvärk. Jag blev rekommenderad spiral eftersom p-piller hade påverkat mig psykiskt och hormonspiral ska vara mer skonsamt eftersom hormonet utsöndras lokalt och inte påverkar kroppen i lika stor utsträckning. Negativt: Den gjorde rejält ont att sätta in, men jag antar att det kan vara olika för alla. Jag blödde även till och från i några veckor efter isättning.

Val av preventivmedel: Kondom

fanny väljer kondomFanny Stray:

Positivt: Jag behöver inte oroa mig för att hormonerna ska orsaka en stroke, något som min mamma var med om när hon var ung. Kondom är enkelt och bekvämt att använda och jag känner mig säker med den. Jag behöver inte heller oroa mig för könssjukdomar eller för att bli gravid. Negativt: Det gäller att du eller den du vill bli mysig med har en.

[adSpace placement=”auto”]

johanna väljer kondomJohanna Olsson Jönsson:

Positivt: Jag slipper ta några hormoner och mixtra med min kropp. Dessutom blir preventivmedlet bådas ansvar och det gillar jag, jag tycker inte att tjejer ska ha ta hela ansvaret för säkert sex. Många säger att det dödar lusten, men det finns riktigt bra kondomer idag, tunna med medel som gör sexet skönare. Jag älskar kondom och det är skitsnack att killar inte går med på det. Vägrar killen så är han inte värd att ligga med. Negativt: Det gäller att någon har en nära till hands när det är på gång.

”Vägrar killen kondom är han inte värd att ligga med”

Val av preventivmedel: P-stav

zara väljer p-stavZara Lindgren:

Positivt: Jag fick svåra humörsvängningar, förlorad sexlust och viktuppgång av p-piller. P-plåster envisades bara med att åka av och var svårt att dölja. Det var först när jag hittade p-staven som jag kände att jag hade hittat rätt. Som den slarver jag är riskerar jag aldrig att glömma och för mig är det viktigt att inte bli gravid och behöva göra abort, så p-staven har lugnat mig där – plus att jag får mindre biverkningar än tidigare. En p-stav pytsar ut en liten mängd hormon åt gången så det håller en jämn nivå, istället för som p-piller där du tar hela mängden på en gång. Jag har sluppit mensen, vilket för mig innebär att jag har sluppit ihållande smärtor och mitt humör har blivit bättre. Negativt: Jag gillade inte dagen då jag var tvungen att plocka ut den. Det gick snabbt, men det var lite läskigt. Jag fick ett enormt blåmärke och fick inte bada på någon vecka på grund av såret. Så nu har jag ett pytteärr men det har det varit värt. Ett annat minus är att du inte kommer ifrån att hormoner åker in i kroppen.


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white