in

9 myter om orgasm vi måste sluta tro på en gång för alla

myter orgasm
Getty Images/iStockphoto

Vid det här laget borde de flesta ha lärt sig att mödomshinnan inte är en grej. Och de flesta har väl också fattat att kiss och mens kommer från olika hål? Men det det finns fler myter om det kvinnliga könsorganet, närmare bestämt om kvinnlig orgasm, som vi bara måste sluta tro på. Mer

 1. Alla kan få orgasm av penetrerande sex

  Låt oss komma på det klara med det här en gång för alla. Orgasm från penetrerande sex hör inte till vanligheterna. Faktum är att 75% av alla kvinnor inte kan få orgasm utan stimulans mot klitoris. Så om det inte går hela vägen när du och din partner har penetrerande samlag så är det inget fel på dig. Det betyder inte att sexet är dåligt eller att du eller din partner inte anstränger sig, det är så kroppen fungerar.
 2. Sprutorgasm finns inte på riktigt

  Det kanske inte ser ut som det gör i porrfilmer, men sprutorgasm händer. Studier har visat att en sprutorgasm innehåller prostatahormoner, som liknar de som finns i sperma. Så ja, sprutorgasm är ett fullt verkligt fenomen. Alla kvinnor kan dock inte få sprutorgasm, eller fontänorgasm som det också kallas, och det är varken fel eller onaturligt. Bara helt normala anatomiska olikheter!
 3. Om du onanerar kan du inte få orgasm med din partner

  Att onanera minskar INTE chanserna att få orgasm tillsammans med din partner. Tvärtom kan onani öka dina chanser till orgasm, eftersom det är ett utmärkt sätt att utforska vad som är skönt för just dig. Psykologen och sexterapeuten Holly Richmond säger såhär: – Ju fler orgasmer du har, desto bättre kommer du veta hur du kommer dit, vilja komma dit, och förstå dig själv.
 4. Bra sex = du fick orgasm

  Tänk tillbaka på ditt bästa sex någonsin. Visst, en orgasm bidrog kanske till att det var så bra, men det är knappast den enda ingrediensen i en riktigt bra sexakt. Vad du tyckte om ett ligg beror även på förspelet, var ni befann er, personkemin och mycket mer. Studier visar att orgasmen absolut påverkar känslan av sexuell tillfredställelse, men att saker som kommunikation, och om det blev en konflikt under akten också spelar en stor roll. Annan forskning visar att din självkänsla och självförtroende spelar en stor roll i hur mycket vi njuter av sex. Ja, din orgasm är viktig, minst lika viktig som din partners, men bra sex måste inte betyda orgasm, och orgasm måste inte betyda bra sex.
 5. Tjejer kan inte få ”blue balls”

  Jo, kvinnor kan också känna obehag om de får sexuell stimulans men inte kommer. Män har inte ensamrätt på att vara frustrerade över en icke ”fullbordad” sexakt. När vi blir upphetsade skickas blod ner till könet, som kan svälla och värka, oavsett om det tillhör en manskropp eller en kvinnokropp.
 6. Du borde komma flera gånger

  Det manliga könet behöver normalt sett återhämta sig en stund efter utlösning för att kunna komma en gång till. Vissa kvinnor kan dock få två eller flera orgasmer på raken. Men forskning har visat att bara så lite som 15% av alla kvinnor kan uppleva flera orgasmer på raken. Så om du kan få det är det såklart superhärligt, men kan du inte det finns det ingen anledning att känna sig nedslagen, statistiken är helt enkelt inte på din sida.
 7. Det är värt att fejka orgasm för din partners skull

  Om du fejkar orgasm med din partner så sluta med det. Att fejka orgasm är som att säga att din partners självförtroende är viktigare än din njutning. Fejkad orgasm kommer bara leda till fler uteblivna orgasmer, eftersom din partner inte kommer veta vad som är skönt för dig på riktigt. Självklart ska du inte skuldbelägga din partner om den gjorde sitt bästa och det ändå inte gick för dig, men att låtsas som att du fick orgasm kommer bara missleda hen.
 8. Alla får orgasm

  Kan du inte få orgasm alls? Det är absolut inget fel på dig. Studier har visat att 10-15% av alla kvinnor upplever såkallad anorgasmi, alltså en oförmåga att få orgasm. Detta kan bero på medicinering, såsom antideppressiva, trauma eller, frustrerande nog, okänd anledning. Men att du inte kan få orgasm nu betyder inte att du aldrig kommer kunna få det. Och som vi sa tidigare så är inte orgasmen det enda som bidrar till bra sex, så hitta det som känns skönt för dig, och njut av det!
 9. Sexet är över när partnern med kuk kommer

  Nej, nej, nej. Sexet är över när båda parter känner sig sexuellt tillfredställda. Om det sen har inneburit orgasm eller inte är upp till dig och din partner, men det är inte över bara för att den ena känner sig nöjd och glad. Och som det står i punkt ett, så kan de flesta kvinnor inte få orgasm av enbart penetrerande sex, så en typisk sexakt bör innehålla mer än bara penetrerande sex om man som kvinna vill få orgasm.
Den 27 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day, så peppigt! Läs mer och köp din biljett här redan idag.
Fab day 2018 2 30aug

VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white