in

7 typer av misshandel i en nära relation som inte är fysiskt våld

istock 513678754 scaled
Woman sitting alone and crying

Det finns olika former av misshandel i en relation, som inte är fysiskt våld. Här är några av dem. Mer

När man pratar om våld i nära relationer går tankarna ofta till fysiskt våld. Men våld i nära relationer kan innebära mycket mer än så. – Om du ber människor att visualisera hur en person som blivit utsatt för våld i hemmet kretsar ofta konversationen om brutna ben, blåtiror och blåmärken. Och det är absolut en verklighet av våld i nära relationer, men jag skulle säga att, mer ofta än sällan, ett destruktivt förhållande startar med makt och kontrollproblem, säger Kelly Coyne, vice VD för Safe Horizon, till Refinery29. Sådan misshandel kan dock vara svårare att upptäcka, och ännu svårare att rikta uppmärksamhet till. – När du hör berättelser som fysisk misshandel är det chockerande och alla förstår varför det får uppmärksamhet. Men de här sakerna, när misshandeln inte innefattar våld, är vad som verkligen tillåter relationen att fortsätta, berättar Coyne. Här är några former våld i nära relationer som inte innefattar våld.

1. Kontrollerande beteende

En av de mest vanliga typerna av våld i hemmet är när en person försöker kontrollera sin partner. Det kan vara att hen vill styra över vilka personer partnern får träffa, begränsa sin partners aktiviteter eller andra delar i hens liv. – Ofta är misshandlarens första steg att etablera kontroll över den andra personen, vilket tillåter förhållandet att fortsätta, säger Coyne. Kontrollerande beteende är en form av misshandel helt på sin egen hand, men det kan också vara ett varningstecken på att annan misshandel kommer utvecklas i relationen.

2. Ekonomisk misshandel

När en misshandlare letar efter sätt att få makt över sin partner är ofta ekonomin en lätt väg att gå för att få kontroll. Detta kan till exempel innebära att misshandlaren kontrollerar alla pengar och ekonomisk information för sin partner, eller att de kontrollerar ekonomin på andra sätt. – De saboterar deras anställning eller ingriper med partnerns möjlighet att få finansiella resurser, det är något vi hör väldigt ofta. Misshandlaren använder sig av taktiker så som att ringa till partnerns arbetsplats överdrivet ofta så att det påverkar deras jobb, säger Coyne. Det finns olika sätt för en misshandlare att få ekonomisk makt över deras partner utan att nödvändigtvis kontrollera hens pengar.

3. Teknisk misshandel

I samband med att tekniken utvecklats har det blivit lättare för en misshandlare att kontrollera sin partner. De kan kräva att få sin partners lösenord till sociala medier eller mejl, till exempel. Detta kan de använda för att skada sin partner. – Vi ser att man går igenom sin partners konton på sociala medier, man skriver saker som kan vara upprörande, pinsamt eller skada en person. Eller tar kontakt med sin partners vänner och familj, antingen att man låtsas vara sin partner eller att man försöker få information om dem. Hämdporr och att berätta personlig information om sin partner är andra exempel på teknisk misshandel som misshandlaren kan använda för att hota med eller göra för att kontrollera sin partner.

4. Stalking

Tekniken idag har också gjort det lättare för misshandlare att ha koll på sin partner hela tiden. Det finns så många sätt att hålla koll på vad någon gör eller var hen är. Misshandlare kan använda allt från bankinformation, kartan på Snapchat eller ”Hitta vänner”-appen som automatisk finns på iPhones för att stalka sin partner.

5. Emotionell manipulation

En misshandlare kan hota med självmord eller att skada sig själv om deras partner lämnar eller anmäler hen. Det är ett sätt av emotionell manipulering och misshandel. Att säga saker som ”om du lämnar mig begår jag självmord”, är ett sätt för misshandlaren att kontrollera förhållandet och tvinga partnern att stanna. Om din partner verkligen lider av psykisk ohälsa eller självmordstankar kan du uppmuntra hen att söka hjälp. Men var medveten om att det inte är ditt fel och att du inte ska bli manipulerad att stanna hos personen eller hålla tyst om misshandeln.

6. Överdriven ilska

Även om din partner inte slår dig kan överdriven ilska fortfarande resultera i destruktiva beteenden. Att skada eller göra sönder dina ägodelar när hen är arg är en form av fysisk misshandel. Om din partner skriker åt dig eller säger kränkande kommentarer är det också misshandel.

7. Sexism

Att använda manliga privilegier som en form av kontroll i ett förhållande är en annan typ av misshandel. Manliga partners i ett heterosexuellt förhållande lutar sig på gamla könsroller som ett berättigande för deras kontrollerande beteende, och behandlar deras kvinnliga partner som tjänare eller som den partnern som betyder minst i förhållandet. Om din partner konstant förolämpar eller förnedrar kvinnor framför dig, eller inte låter dig vara en lika stor del i förhållandet är det ett tecken på misshandel. Är du utsatt för våld i nära relation, eller är du orolig för en vän? Ring Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50. Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet! gigi hadid pren smink Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks! Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat! instagram-snap-folj-oss

VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white