in

66 frågor om sex och kärlek

Ingenting är för pinsamt för VeckoRevyn! Varsågod, här är svar på 66 sexfrågor du aldrig vågat ställa.

Mer

1. Kan man vara för trång?

Nej. Om det är trångt och tar emot när du har samlag, så beror det förmodligen på att du inte är tillräckligt upphetsad, inte är tillräckligt våt eller spänner dig. Ha mer förspel, slappna av, använd glidmedel och gör inget när du inte är tillräckligt kåt. Se även fråga 49 om slidkramp.

2. Varför blir jag inte våt?

Stress och nervositet kan göra att kroppen får svårt att bli upphetsad. Om du känner dig stressad eller pressad att ha sex så säger kroppen ifrån. Om du blir riktigt upphetsad utan att bli våt, så kan du använda glidmedel, men ha aldrig samlag utan att vara riktigt upphetsad, se fråga 64.

3. Varför kan jag inte få orgasm vid samlag?

De flesta kvinnor behöver någon form av klitorisstimulans för att kunna få orgasm. Prova ställningar där du kan gnugga dig mot penisroten, som ridställningen, eller ställningar där antingen du eller din partner smeker klitoris under tiden.

4. Kondomen sprack, varför?

Det är ovanligt att kondomer spricker och beror nästan alltid på att man har hanterat den fel. Kondomer har ett bäst före-datum och ska förvaras svalt, inte i en varm ficka. Trä på kondomen försiktigt, akta vassa naglar, och pressa ut luften ur toppen innan den rullas på helt. Om tjejen inte är tillräckligt våt (eller vid analsex) så kan det bli för mycket friktion, så använd glidmedel. Rätt använd är kondomen mycket säker och det är sällsynt att den spricker för erfarna par.

5. Varför gör det ont vid samlag?

Den vanligaste anledningen till att det gör ont vid samlag är att tjejen inte är tillräckligt upphetsad och våt. Det är mycket som ska hända i kvinnokroppen för att den ska vara redo för samlag, se fråga 64. Ha längre förspel eller ha annat sex istället. En annan anledning till smärtor vid samlag är vestibulit, se fråga 16.

6. Varför känns det konstigt vid samlag bakifrån?

Vid samlag bakifrån kan penisen komma åt livmodertappen, det kan kännas konstigt, obekvämt eller göra ont, stöt lite grundare och försiktigare.

7. Vad ska jag köpa för glidmedel?

Ett vattenbaserat eller ett silikonbaserat glidmedel, båda är säkra att använda med kondomer och sexleksaker. Vattenbaserat är bra för den som bara behöver lite extra glid, eftersom det torkar ut ganska snabbt. Silikonbaserat glidmedel ger glid som räcker i evigheter och är bättre, men dyrare. Oljebaserade, som till exempel vaselin, är inte lika bra och kan förstöra kondomer.

8. Min kille kommer för tidigt, vad kan vi göra?

För tidig utlösning är vanligt och går att lösa genom övningar, där han stimuleras (själv eller av sin partner) tills han är på väg att komma och stoppar precis innan, vilar lite och fortsätter igen. Han bör öva i några veckor innan han provar samlag. Vid samlag kan ni vara stilla, medan han smeker dig tills han kan fortsätta. Att använda kondom kan hjälpa, och det finns även fördröjningskrämer, men de flesta par kan lösa det genom övningar och genom att stanna upp.

9. Min kille tappar ståndet ibland när vi har sex, varför?

Nervositet och stress kan leda till att kroppen inte alltid vill vara med. En lösning kan vara penisringar, se frågan om penisringar. Händer det mycket ofta kan han gå till läkare för att vara säker på att inget är fel.

10. Min kille blir kåt mycket snabbare än jag, är det något fel på mig?

Nej. Det tar oftast längre tid för kvinnor att bli kåta, man brukar säga att det tar fem gånger så lång tid för en kvinna. Det är mycket mer som ska hända i kvinnokroppen. Slappna av, ha mer förspel och ta den tid du behöver.

11. Kan min kille se att jag är oskuld?

Nej. På de flesta kvinnor kan inte ens en läkare se om de är oskulder eller inte. Läs mer om mödomshinnan på fråga 17

12. Ser man på händerna om en kille har en stor penis?

Nej, händer och fötter har inget med penisstorleken att göra. Penisar är ofta proportionerliga med resten av kroppen, så en lång och bredaxlad kille har ofta en större, men det stämmer inte alltid.

13. Hur introducerar jag en sexleksak för min partner?

Du kan prova att prata lite allmänt om sexleksaker med din partner. Får du en positiv reaktion, så berätta att du har en och ta fram och visa! Det kan vara bra att visa den under avslappnade former och inte mitt i akten.

14. Hur introducerar jag glidmedel för min partner?

Det bästa sättet är att bara ta fram flaskan när ni har förspel, ta lite på din partner, lek med det och få det till en kul och naturlig del av sexet.

15. Jag har aldrig gett oralsex, hur gör jag?

Att ge en kille oralsex innebär att slicka och ta penisen i munnen, samtidigt som du smeker penisen och pungen. Det finns många sätt att variera men du kan mjukstarta genom att bara pussa och slicka lite på ollonet och låta händerna göra resten av jobbet. Att ge en tjej oralsex innebär att slicka på klitoris och de inre blygdläpparna, tryck inte för hårt med tungan utan börja löst. Man kan även använda fingrarna samtidigt, på klitoris eller in i slidan.

16. Vad är vestibulit?

Vestibulit innebär smärta runt slidöppningen vid beröring. Vissa kvinnor får smärta ibland vid samlag, andra får alltid ont vid samlag och kan inte heller använda tampong. Om du tror att du har vestibulit så ska du kontakta barnmorska, tyvärr är inte alla kunniga om vestibulit och du kan behöva leta efter en klinik där det finns experter. Vestibulit kan bli mycket bättre och ofta botas helt med rätt
behandling.

17. Är det sant att mödomshinnan är en myt?

Mödomshinnan är ett veck runt slidmynningen som tänjer sig vid första samlaget. Det är däremot en myt att den är en hinna som spricker och blöder vid första samlaget. 80 procent av alla tjejer blöder inte, de som gör det är oftast inte upphetsade. Normalt tänjer sig mödomshinnan utan att det märks, och den går sönder först vid första förlossningen.

18. Vad är flytningar och varför får man dem?

Flytningar är ett sekret som livmodern producerar för att hålla spermier vid liv. Runt ägglossning får tjejer mer sekret och det är ofta genomskinligt och elastiskt, då kan spermierna leva i det i en vecka. Precis runt mens får man mindre och torrare sekret. Det är helt normalt och kroppens sätt att underlätta befruktning.

19. Hur stor är en slida?

En slida är ungefär tio centimeter djup i normalt tillstånd, när kvinnan är upphetsad kan den tänja sig och bli längre. Slidans väggar ligger mot varandra en bra bit in i slidan. En bit in i slidan sitter livmodertappen, du kan känna den med ett finger.

20. Är det normalt att ha olika stora blygdläppar?

Alla kvinnors underliv ser olika ut, precis som alla penisar är olika. Vissa har olika stora inre blygdläppar, vissa har små inre blygdläppar, andra har stora som sticker ut utanför de yttre blygdläpparna. Alla är
olika, men fina på sitt sätt.

21. Varför får jag utslag när jag rakar musen?

Underliv är känsliga, när du rakar underlivet ska du helst ha nya rakblad varje gång. Raka
medhårs och använd rakgel. Vissa klarar ändå inte av rakning, utan får små sår och knottror. Prova att använda en rakapparat istället, det blir mindre nära och kan ge lite stubb, men irriterar huden mindre.

22. Jag tycker inte om oralsex, är det onormalt?

Nej. Alla tycker om olika saker. Gör det du tycker om istället!

23. Hur gör man för att det ska bli mindre pinsamt med kondom?

Det finns ingen anledning till att det ska vara pinsamt. Kondom är en självklarhet, kräv det! Ett enkelt ”jag tar fram en kondom” är det bästa sättet att ta upp det. Kondomen kan vara ett sexigt steg mellan förspel och samlag.

24. Hur stor är en normal penis?

De flesta killar har en erigerad penis på 12-18 cm, mätt på ovansidan av penisen. Omkretsen brukar ligga på 8-10 cm.

25. Motsvarar klitoris killens ollon?

Klitoris motsvarar ollonet på penisen, men är mycket känsligare än ett ollon. Klitoris är också den enda delen på kroppen som endast finns för sexuell njutning. På ett foster bildar samma celler klitoris på en flicka och ollonet på en pojke. Det som bildar penisen motsvarar kvinnans inre blygdläppar. De minst känsliga cellerna bildar slidan och pungen.

26. Hur fungerar dagen-efter-piller?

Dagen-efter-piller/akut p-piller finns receptfritt på apoteket och ska tas inom 72 timmar efter oskyddat samlag, ju tidigare desto bättre. De fungerar genom att skjuta upp ägglossningen och genom att förändra slemhinnan så att ägg får svårare att fästa. De är bara 85 procent säkra, ska bara användas i nödfall och kan endast används en gång per menscykel.

27. Hur fungerar p-piller?

P-piller och andra hormonmetoder som p-plåster och p-ringar, fungerar genom att lura kroppen att kvinnan är gravid och på så vis stoppa ägglossningen. P-piller förändrar även slidsekretet så att det är mindre gästvänligt för spermier. För vissa fungerar p-piller bra, men vanliga biverkningar är mindre sexlust, nedstämdhet, viktuppgång, humörsvängningar och minskad fuktighet i slidan och sköra slemhinnor.

28. Vilket är det bästa preventivmedlet?

Det finns inget preventivmedel som är bäst för alla. Kondom är överlägset genom att det skyddar både mot graviditet och könssjukdomar. P-piller och andra hormonmetoder fungerar för vissa, men inte alls för andra. Prata med din barnmorska om alternativen.

29. Kan man vara allergisk mot sperma?

Ja, faktiskt. Vissa kvinnor får klåda och blir röda efter samlag på grund av känslighet mot sperma, då är kondom bästa lösningen.

30. Kan man vara allergisk mot kondomer?

Om man blir röd eller får utslag av kondomer, kan det bero på allergi mot antingen glidmedlet i kondomerna eller på grund av latexallergi. Om det är glidmedlet så fungerar förmodligen en annan sorts kondomer. Om det är latexallergi så finns numera plastkondomer som är lika säkra som latexkondomer. De är lite dyrare, men är tunnare och skönare. RFSU har en plastkondom som finns att köpa på Apoteket som heter Zenith. Durex har en annan sort som heter Avanti.

31. Var gör jag ett HIV-test?

Vissa ungdomsmottagningar gör hiv-test, så är du 23 eller yngre kan du kolla där. Vissa gör det dock inte, men det finns andra kliniker som gör det, till exempel RFSU:s kliniker. Det finns en lista på alla mottagningar på noaksark.redcross.se, du kan även ringa 020-78 44 40. Om du är orolig så gå och testa dig!

32. Hur ökar jag min sexlust?

Tänk på sex, läs om sex och respektera din lust och din kropp. Det är svårt att bli kåt om man varit stressad över jobb och plugg hela dagen. Varva ned och tänk på saker som tänder dig och fantisera.

33. Jag är sugen på att köpa min första sexleksak, vad ska jag köpa?

Kika runt på sexbutiker på nätet och se vad som lockar dig. En liten vibrator brukar vara ett bra förstaköp. Köp något litet som tilltalar dig. Glöm inte glidmedel. Om du vill leka med en pojkvän kan ni testa en penisring med klitorisstimulerare.

34. Var köper man sexleksaker, glidmedel och kondomer?

Det smidigaste är att köpa via nätet. Det finns många bra sexbutiker på nätet som skickar diskret och som är tjejvänliga, till exempel lustjakt.se, kärleksbutiken.se, amorspilar.se och drlove.se. Nu finns även butikskedjan Ooups som är tjejvänliga och finns i köpcenter (kolla in ooups.se).

35. Kan man få orgasm i sömnen?

Javisst. Både män och kvinnor blir kåta i sömnen och många får också orgasm i sömnen eller vaknar av det.

36. Kan man ha sex under mens?

Ja, det går alldeles utmärkt att ha sex under mensen och en orgasm är bästa botemedlet mot mensvärk. Lägg en handduk i sängen så slipper du fläckar. Berätta för din partner att du har mens, så inte blodet kommer som en överraskning. Slidan är extra känslig för infektioner under mens så använd gärna kondom. Mensblodet är dock helt rent och inte det minsta farligt.

37. Jag vill testa fler ställningar, var kan jag lära mig fler?

Prova varianter på de ställningar ni redan kan, små förändringar kan göra stor skillnad. Det finns mängder av böcker och sajter med ställningar, till exempel amerikanska sexinfo101.com.

38. Vad ska man tänka på vid analsex?

Ni måste använda glidmedel och vara försiktiga. Analen blir inte våt och tänjer sig inte lika lätt som slidan. Ta det lugnt och försiktigt och gör det bara om du vill. Ett analsexspecial här i VR är på gång!

39. Varför har killar morgonstånd?

Morgonstånd är mycket vanligt. Sexlusten är som högst hos män på morgonen, hos
kvinnor ofta på kvällen. En normal man får stånd många gånger under en natt, även utan att drömma sexdrömmar. Också kvinnor blir upphetsade flera gånger per natt. När en man är riktigt kissnödig kan blåsan trycka så att mannen får stånd.

40. Varför är jag jättekåt vissa dagar och ibland inte alls?

Lusten varierar hela tiden. Är vi stressade eller mår dåligt så minskar den, är vi nykära och avslappnade så ökar den. Under menscykeln så förändras lusten också, under ägglossningen är vi som kåtast, vissa tjejer går ständigt kåta runt ägglossningen och har mindre lust precis innan och under mens.

41. Varför ska man kissa efter sex?

Det kan minska risken för urinvägsinfektioner. Under sex kan bakterier från slidan och analen spridas till urinvägsöppningen. Genom att kissa efteråt så spolas de bakterierna bort.

42. Är det farligt att svälja sperma?

Nej, det är inte farligt att svälja sperma. Om man vet att personen man har sex med är testad och inte har någon könssjukdom. I sperma kan det finnas till exempel hiv-virus i sådan mängd att det kan överföras till den som sväljer sperman.

43. Kan jag ha sex när jag har svamp?

Det kan du, men de flesta tycker att det är obekvämt att ha sex under en svampinfektion. Tänk på att din kille kan ha svamp utan symtom och smitta dig om och om igen. Har du ofta svamp, be din kille att testa sig också så han inte smittar dig.

44. Vad är säkra perioder?

Säkra perioder går ut på att man inte har oskyddat samlag när kvinnan är fertil, alltså minst en vecka innan ägglossning. Det bygger dock på att kvinnan har totalkoll på sin ägglossning genom flera metoder,
genom att ta sin temp varje morgon och kontrollera sitt slidsekret. Det är inte en säker metod och kräver mycket kunskap. Det räcker inte med att räkna dagar, då ägglossningen och menscykeln kan ändras mycket från gång till gång.

45. Varför är inte avbrutet samlag säkert?

Män får en försats en stund innan orgasmen, hos många en bra stund innan, och han är oftast helt omedveten om den. Försatsen kan innehålla spermier, och en räcker. Om du ger din kille oralsex så kan du märka att försatsen kommer långt innan utlösningen. Dessutom är det svårt för killen att avbryta i tid. Avbrutet samlag är inte alls säkert, använd en riktig preventivmetod istället.

46. Jag är rädd för att vara gravid, vad gör jag?

Du går till apoteket och köper ett graviditetstest och följer instruktionerna. Om det bara har gått någon dag sedan du hade oskyddat samlag kan du använda dagen-efter-piller. Skydda dig bättre nästa gång!

47. Vad är en penisring?

En penisring är en ring av till exempel silikon eller gummi som sätts runt penisroten. En penisring kan förstärka en erektion och kan även hjälpa killar som lätt tappar ståndet. Det finns även penisringar med knoppar eller vibrerande delar som stimulerar klitoris under samlag för tjejens njutning. De finns i massor av modeller och kan vara kul att testa.

48. Vad är slidkramp?

Slidkramp eller vaginism är när slidmusklerna spänner sig ofrivilligt så att samlag gör ont eller blir omöjligt, och kvinnan inte kan slappna av i slidmusklerna vid sex. Slidkramp brukar uppstå om man har sex trots att det gör ont, till exempel vid vestibulit, eller utan att man har lust. Till slut säger kroppen ifrån. Det botas genom övningar, antingen på egen hand eller med läkarhjälp.

49. Hur länge lever spermier?

Spermier lever bara några minuter om de utsätts för luft eller i en kondom. Inne i livmodern kan de dock leva i 3-7 dagar, ibland mer. Runt ägglossningen har kvinnor slidsekret som kan hålla spermierna vid liv i en vecka, för att de ska kunna befrukta ägget vid ägglossningen.

50. Varför smakar hans sperma illa?

Sperman påverkas av vad vi äter, beska saker som sparris ger en beskare smak. Söta saker som frukt och bär ger en godare sperma. Om sperman smakar eller luktar väldigt illa kan det bero på en könssjukdom och då bör han testa sig.

51. Kan kondomen fastna i slidan?

Man ska alltid hålla i kondomen vid penisroten när penisen dras ut ur slidan efter samlaget, antingen du eller din partner. Dra aldrig ut penisen utan att hålla emot kondomen, då kan den glida av och sperman hamna i slidan. Kondomen kan inte fastna, se även fråga 57.

52. När är det risk för att bli gravid?

En kvinna kan bara bli befruktad 24-48 timmar per menscykel, när ägglossningen sker. Ägget lever i ungefär 24 timmar. Dock kan spermier leva länge (se fråga 50) inne i livmodern och vänta in ägglossningen, i en vecka eller mer. Ett samlag kan leda till en graviditet i runt en vecka innan ägglossningen och under ägglossningen.

53. Kan en kille få utlösning utan orgasm?

Ja. En kille kan få utlösning utan orgasm eller orgasm utan utlösning.

54. Hur lång är en orgasm?

En genomsnittlig orgasm för en man är 4-10 sekunder och för en kvinna 13-60 sekunder. Man tror att över 60 procent av alla kvinnor kan få multipla orgasmer också, alltså flera orgasmer efter varandra.

55. Vad menas med knipövningar?

Knipövningar eller kegelövningar går ut på att spänna bäckenbottenmusklerna och träna upp dem. Vältränade slidmuskler gör sexet skönare och många kvinnor kan bara få
orgasm om de kniper åt med slidmusklerna under sexet. Knipövningar går ut på att spänna och slappna av musklerna i någon minut om dagen, och kan göras när som helst och var som helst. Du kan testa hur starka muskler du har genom att föra in ett finger i slidan, klämma åt och testa att både knipa och pressa ut och in fingret med musklerna. Som övningsredskap finns knipkulor (även kallade geishakulor) på alla sexshoppar (se fråga 34).

56. Kan något försvinna i slidan?

Nej. Slidan är som en liten påse, och ungefär 10 cm djup. Öppningen till livmodern är så liten att inget kan försvinna in där. Det går alltid att få ut något med fingrarna. Om du inte får ut en tampong eller liknande själv så bör du gå till en barnmorska så fort som möjligt och få hjälp.

57. Hur blir jag bättre i sängen?

Killarnas svar: slappna av och ta mer initiativ. Låt inte killen göra jobbet utan ta egna initiativ, smek honom, rör på dig och kom med idéer. Vid samlag, rör på höfterna och var inte passiv, det blir skönare för båda.

58. Hur hittar man G-punkten?

För in ett finger i slidan och känn på den främre slidväggen (mot magen), några centimeter in i slidan finns ett litet område som känns lite svampigt. G-punkten känns bara när du är upphetsad, och ibland bara efter en stund stimulans på området. Du kan känna dig plötsligt kissnödig när du hittar den, men det går över. Det är enklast att stimulera g-punkten med fingrarna eller i ställningar bakifrån och ridställningen. Det finns även stavar som är specialdesignade för att komma åt g-punkten – det är de stavar som toppen är böjd på.

59. Min partner onanerar, duger inte jag?

Många fortsätter att onanera även när de har en fast partner. Onani är naturligt och inget konstigt, en snabbis i duschen är något helt annat än kärleksfullt sex med en partner, det har inte med dig att göra. Många mår bra av att onanera och det ökar kunskapen om den egna kroppen.

60. Föredrar killar rakade underliv?

Vissa killar tycker om det, andra inte, precis som vissa tjejer tycker om en rakad pung. De som tycker om det säger ofta att de tycker om att se mer av musen och att det gör det trevligare att ge oralsex.

61. Kan man bli gravid utan att ha samlag?

Ja, om man har otur. Sperma kan komma in i slidan på fingrarna, eller vid analsex om sperman rinner över till slidöppningen. Men det hör definitivt inte till vanligheterna.

62. Är det normalt att sperman rinner ut efter samlag?

Ja, vid samlag utan kondom, så rinner sperman ut ur slidan efter en stund. Den har ingen annanstans att ta vägen.

63. Är det farligt att ha samlag om man inte är kåt?

Det är inte bra att ha samlag om man inte är upphetsad. Kvinnokroppen förbereder sig för samlag genom att bli våt, slemhinnorna blir tjockare, livmodern flyttar sig ur vägen. Om man har samlag utan att vara upphetsad och utan glid, så kan det göra ont och slemhinnorna skadas. I längden kan det även leda till vestibulit och andra problem. Respektera din kropp och ha smeksex eller oralsex istället.

64. Vad är petting?

Petting eller smeksex är när man smeker varandra till orgasm istället för att ha samlag. Förspelet fortsätter till orgasm. Sex är inte alltid samlag, ha smeksex eller oralsex också så blir det bättre!

65. Kan man få könssjukdomar om man inte har samlag?

Ja, tyvärr. Kondylom och herpes smittar via hudkontakt och inte bara genom samlag. Herpes kan även smitta via oralsex från munnen till könet.

66. Hur testar man sig för klamydia?

Kvinnor testas för klamydia i samband med en gynundersökning, där barnmorskan tar ett prov med en bomullstops. Män har det enklare, de lämnar ett urinprov på vårdcentralen eller på en mottagning.


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white