in

6 sorters orgasmer – och hur de skiljer sig från varandra

allt om orgasmer

Hur får man en fontän-, anal- eller vaginalorgasm? Och vad kan man göra om man har svårt att komma? Vår sexexpert Isabelle Wahlf guidar dig till klimax. Mer

Klitorisorgasm

”Klitoris är mycket större än de flesta av oss tror. Den lilla knoppen, som heter ollon, är bara toppen av ett isberg kan man säga. Klitorisollonet är fäst vid ett tre centimeter långt skaft som övergår till en kropp som kan vara nio centimeter lång. Klitoris har också två svällkroppar som sitter på vardera sida av slidan. När vi blir kåta samlas blod i området och svällkropparna i klitoris sväller. För att få en klitorisorgasm kan du eller en partner smeka, gnugga, slicka och ta på klitoris. Vissa är mer känsliga än andra, speciellt på klitorisollonet. När vi får en klitorisorgasm kan det börja pirra i benen och kännas varmt. Det kan kännas som en explosion för vissa och för andra som att orgasmen pyser ut, känslan varierar.”

Vaginal orgasm

”Vi har jättemycket nerver i slidan! Den är kopplad till hela alltet, till klitoris och g-punkten. Vissa kan komma genom att ha någonting i slidan och andra kan inte det, för vissa kan det vara enklare att komma om man samtidigt smeker klitoris. Men jag tror också att man kan komma enklare vaginalt genom att öva och testa nya ställningar. För dig kanske det är skönare med en sittande ställning? Öva med dig själv, testa att spänna musklerna runt exempelvis ett finger och utforska vad som känns skönt för dig!”

G-punktsorgasm

”För det första så är g-punkten inte en enda liten punkt utan ett område som sitter på insidan av slidan, på framsidan mot magen. Det sitter ganska långt in och liksom upp. G-punktsområdet är lite räfflat eller skrovligt och blir något hårdare när du är kåt. När man smeker eller rör g-punkten kan man nå klitoris inre delar, vilket kan vara väldigt skönt.”

Fontänorgasm

”Det finns en körtel i slidan som kan få utlösning, vilket kallas fontän- eller sprutorgasm. Vissa tycker det är jätteskönt och andra tycker att det känns som att de ska kissa på sig. Det är en fråga jag får ofta, men det är inget farligt och det är inte kiss. Jag vet folk som kan få fontänorgasm utan att föra in något i vaginan, genom att spänna bäckenmusklerna. Om du vill försöka få en fontänorgasm är mitt bästa tips att föra upp ett finger i slidan och känna på insidan på din framsida, alltså mot magen, tills du känner en något räfflad yta. Genom att smeka eller trycka på det räfflade området kan du få en fontänorgasm. Alla kan inte få det, men testa kan alla göra.”

Analorgasm

”Till och med analen är kopplad till klitoris! Om du har någonting i rumpan kan alltså klitorisnervändar stimuleras, och vaginan blir också berörd eftersom allting sitter väldigt nära varandra där nere. Vissa kan komma analt, andra tycker inte alls om det – och det är helt okej. För vissa är det skönt att ha ett finger eller en tunga precis vid analöppningen samtidigt som klitoris eller vaginan stimuleras. Då samlas det ännu mer blod i vaginan, vilket gör det lättare att uppnå orgasm.”

Multipla orgasmer

”Multipla orgasmer, alltså att man kan komma flera gånger efter varandra, är väldigt individuellt. Vissa kan få flera orgasmer på rad, medan andra kommer en gång och efteråt är det som att det räcker för kroppen. Vissa kan också känna sig ömma eller slut efter en orgasm, och då är man ju inte så sugen på att köra vidare.”

3 frågor till vår sexexpert Isabelle Wahlf

Vilken är den vanligaste frågan du får om orgasm? – Den absolut vanligaste är en person som inte har kommit eller inte vet om hen har kommit. Ofta tycker personerna att de är tråkiga, skäms eller tror att något i kroppen kanske inte funkar. Men det är inget fel på dig om du inte har fått en orgasm! Att nå klimax måste inte vara målet varje gång man har sex. Stress, sjukdom, sömnbrist eller obalans i livet är saker som kan påverka om eller hur lätt du får orgasm. Och alla kan inte få orgasm, det är inget fel på dig för det. Några tips är att våga testa nya saker och nya ställningar med dig själv! Kanske vill du köpa en sexleksak, läsa sexnoveller eller kolla på porr för att komma underfund med vad du gillar och vilka fantasier du går igång på! Hjärnan är det viktigaste organet när det kommer till kåthet. 49 procent* av alla kvinnor har någon gång fejkat en orgasm. Vad tänker du kring det?  – Att fejka orgasm hör samman med skammen många känner kring orgasm. Man vill vara sexig och bra i sängen, och då tänker många att man måste kunna få starka orgasmer. Om det inte händer kanske man börjar fejka. Mitt tips överlag är att du aldrig ska fejka en orgasm för någon annans skull, till exempel för att din sexpartner ska känna sig nöjd eller sexig. Vad är a och o för att nå orgasm?  – Att vara väldigt, väldigt kåt. Det är nyckeln till orgasmen! Om du är våt, sugen och det dunkar i kroppen blir det väldigt mycket lättare. Försök att vara närvarande när du onanerar eller har sex, håll kvar de kåta tankarna och fantasierna. Testa nya grejer och våga prata med den eller dem du har sex med, våga be dem om att testa saker med dig. Och det sista tipset är att ha sex på det sätt som är skönt, för din egen njutnings skull! *Källa: Rfsu:s undersökning Kådiskollen, 2016 och Rfsu.se Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet! gigi hadid pren smink Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks! Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat! instagram-snap-folj-oss

VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white