6 skillnader mellan förälskelse och äkta kärlek

Har du en kompis som verkar ha fler forna flammor än vad de kan räkna upp, eller hoppar du själv från relation till relation, alltid i tron på att du hittat ditt livs kärlek? Nej, alla relationer kan inte vara för evigt, och det behöver inte alltid betyda att kärleken inte var "på riktigt". Men hur vet man skillnaden på en förälskelse som förr eller senare kommer vara över, och kärlek som kan vara livet ut? Här är några tips som kan ge dig lite bättre koll på läget.

 1. Kärlek är passionerad, inte likgiltig

  Det sägs att hat är känslan som ligger närmast kärlek, vilket borde vara förklaringen till hur snabbt den där fina osjälviska kärleken förbyts till blint hat och vrede vid ett uppbrott.

  När du bara är förälskad i någon kommer det där raseriet aldrig riktigt. Du kanske blir paranoid, känner ångest eller blir irriterad, men relationen är inte tillräckligt fin och viktig för att den ska kunna väcka riktigt hat inom dig.

 2. Kärlek är osjälvisk, inte självcentrerad

  Om du älskar någon, handlar allt om den personen. För en gångs skull vill du prioritera någon annans behov före dina egna.

  Den enda anledningen till att du vill skämma bort den du är förälskad i är att du inte vill vara ensam. Allt du gör för din partner är egentligen saker du gör för dig själv.

 3. Kärlek är svårt, förälskelse är enkelt

  Äkta kärlek är aldrig enkel. Ja, kärlek är något renande och vackert, men alla stora livsomvälvande saker kräver arbete. Du måste odla din trädgård. I en förälskelse finns det inget som måste vattnas och vårdas. De enda problemen ni har kretsar kring när ni kan ses och om ”gnistan” finns där precis just den kvällen.

  Partnern i en förälskelse är statisk. Den kommer inte växa och förändras med dig.

 4. Kärlek är befriande, inte ägande

  I en bra kärleksrelation vet du att den andra älskar dig, även om den inte är där just då och kan säga det. En dålig dag betyder inte att ni kommer göra slut.

  Om det bara är en förälskelse vet du aldrig var du har den andra om hen inte är med dig. När ni inte är med varandra kan du inte låta bli att undra vad hen gör, vem hen är med.

 5. Kärlek ger kraft, men är ingen maktkamp

  Kärlek kan mer än något annat få dig att känna att allt är möjligt. Den ger dig en känsla av frihet, och du är redo att möta vad som helst.

  I en förälskelse kan det ofta bli en tävling om att bestämma. Du vill vara säker på att du inte drar det kortaste strået. Du bestämmer när var och hur, och du vill hålla koll på din partner.

 6. Kärlek är tidlös, förälskelse är tidsbegränsad

  När du älskar någon – alltså verkligen älskar någon – är det bara det som gäller. Oavsett om det går vägen eller skiter sig, så är hen ditt livs kärlek.

  En förälskelse funkar inte så. En förälskelse har alltid en deadline. En förälskelse är liksom inte på riktigt, det är magiskt och underbart, men det är bara limbon till äkta kärlek.

  När som helst kan någon av er tröttna, eller hitta den där äkta kärleken på annat håll. Äkta kärlek har inget utgångsdatum, den har förmågan att vara för evigt.

sweden fashion & beauty day veckorevyn

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.

NUVARANDE 6 skillnader mellan förälskelse och äkta kärlek
NÄSTA Har du svårt för att sova? Vi slår hål på sömnmyterna!