in

Här är 5 anledningar att omvärdera polygami

istock 587902830

2009 bestämdes det i Sverige att personer av samma kön ska kunna gifta sig med varandra, men att vara gift med fler än en person finns fortfarande inte på kartan. Men kanske är det dags att tänka om? Mer

En del förknippar polygami med konstiga sekter på Amerikanska landsbygden, men om två eller flera personer älskar varandra och har en sund, jämlik relation, varför är det så fel? Varför är det så orimligt att ett äktenskap kan ingås mellan fler än två personer?

Jag vill inte låtsas som att jag är jordens mest toleranta och progressiva människa. Det är jag inte. Jag är i grunden en trångsint, heterosexuell cisperson, precis som så många andra i vårt avlånga land. Nu råkar jag ha två systrar som inte är det, som jag fått förmånen att diskutera livets stora frågor med i många hundratals timmar. Utan deras perspektiv på sexualitet, identitet och livet, skulle jag vara så mycket fattigare på kunskap och förståelse.

Så, det här med att vara polyamorös, alltså att vara kär i flera, är det så fel egentligen? Jag förstår om du är tveksam till konceptet att vara tillsammans med flera samtidigt, det var jag med. Men jag har listat fem saker att ha i åtanke, innan du bestämmer dig för om det är en okej grej eller inte.

polygami sverige fördelar
Bildkälla: freestocks / Unsplash

1. Varför finns äktenskapet?

Ja, varför tycker vi att tvåsamhet och äktenskap är så självklart? En viktig anledning är Bibeln, kristendomens heliga skrift. Där skrev bland annat Paulus att livslångt äktenskap mellan en man och en kvinna var det som gällde. Om grunden för äktenskapsnormen är Bibeln, varför ska den då vara kvar i dagens sekulariserade Sverige? I ett modernt och välutvecklat land, är det verkligen rimligt att basera sina lagar och normer på en religiös skrift?

2. Du vet inte hur andra känner

Det låter självklart, men det är lätt att glömma. Du har ingen aning om vad andra personer kan känna och inte känna. Jag, i egenskap av heterosexuell, monogam person, kommer aldrig helt förstå att man kan vara lika kär i två personer och få en sådan relation att funka. Säger någon att den känner på ett visst sätt, och att det känns rätt för den personen, så kan ingen annan säga att det inte är rätt eller på riktigt.

3. Alla förhållanden kan vara bra eller dåliga

Många förknippar månggifte med en man som har en massa fruar som han bestämmer över. Men ärligt, ojämlika förhållanden finns överallt. Det är bara mer spektakulärt att peka på en galen mormon än ett vanligt tvåsamt förhållande som är precis lika osunt.

Om ett förhållande är bra eller dåligt handlar inte om hur många som är inblandade, utan om att förhållandet ska ske på alla parters lika villkor. Bygger en relation på bra kommunikation och ömsesidig kärlek, så kan den vara precis lika bra med tre som med en partner.

4. Kärleken måste få gå före åsikten

Att du tycker något är onormalt kan inte få stå i vägen för kärleken mellan människor. Om ingen tar skada av förhållandet, så finns det ingen anledning för dig att lägga dig i. Jag lovar att det är jobbigare att älska någon man inte får vara med än att inte gilla en annan persons relation.

5. Det behöver inte påverka dig

Känner du att tvåsamhet är din grej, så är du helt fri att fortsätta leva ditt liv helt enligt konventionerna. Majoriteten av alla människor vill inte vara i ett poly-förhållande, så det faktum att polyamorösa människor blir mer accepterade i samhället kommer inte vara något större problem i ditt kärleksliv. Vill du leva med en enda person livet ut så är det mer än okej.


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white