in

10 karaktärsdrag – så känner du igen en sociopat

sociopat barn
Bildkälla: Molly Belle / Unsplash

Vad kännetecknar egentligen en sociopat? Och vad är skillnaden mellan en psykopat och en sociopat? Vi reder ut! Mer

Brist på empati, oberäknelig och kort stubin. Det är tre egenskaper som skulle kunna användas för att beskriva en sociopat. Men just ordet sociopat är inte något man använder inom psykiatrin, där faller diagnosen istället under antisocial personlighetsstörning, enligt Illustrerad vetenskap. Men i USA används diagnosen desto oftare. Så vad kännetecknar egentligen en sociopat? Vi reder ut!

Vad är skillnaden mellan en psykopat och en sociopat?

Som sagt är just termen sociopat mer etablerad i USA, och enligt Psychologytoday skiljer sig inte sociopati och psykopati åt särskilt mycket, utan delar många gemensamma kännetecken. Men en skillnad är att sociopater har svårare att forma känslomässiga band till andra människor. De är heller inte lika lugna och beräknande som psykopater.

Sociopater har en typ av personlighetsstörning som gör att de till en början kan verka otroligt charmiga och karismatiska, för att sedan övergå till att vara kontrollerande och oberäkneliga. Att ha en person med denna störning i sitt liv kan skapa förödelse då de saknar empati och förståelse för andra människor. Så hur känner man igen en sociopat?

Test: 10 karaktärsdrag hos en sociopat

Att känna igen en sociopat kan vara klurigt. Men här följer några tecken på att personen skulle kunna vara en sociopat.

  1. Impulsiva
  2. Oberäkneliga
  3. Svårigheter för att knyta band till andra personer
  4. Är vanligt att de är arbetslösa periodvis
  5. Har dålig kontakt med sin familj
  6. Har lätt för att bli upprörda och förbannade
  7. Kan bli våldsamma när de är arga
  8. Vill ha kontroll och bestämma
  9. Charmiga
  10. Oerhört karismatiska och har en övertalningsförmåga av guld
sociopat
Bildkälla: y Alaric Duan / Unsplash

Kan en sociopat känna kärlek?

En sociopat kan uppleva kärlek, men inte den typ av kärlek som en person utan personlighetsstörningen upplever. Det skriver sajten Bustle och psykologen Darrel Turner menar att en sociopat är mer trolig att se sin partner som en trofé istället för en person som de älskar.

– För en sociopat är upplevelsen mycket mer ytlig och mindre meningsfull, säger han.

Kan ett barn vara sociopat?

Sociopat används som sagt inte som diagnos i Sverige, om även om det skulle göra det så sätter man oftast ingen diagnos på barn, utan detta görs först i 18-årsåldern. Detta då hjärnan fortsätter utvecklas tills man är runt 25 år gammal.

Vad kan en sociopat få för behandling?

Då det inte är en diagnos finns inte en behandling för just sociopati. Bland de som lider av antisocial personlighetsstörning är behandlingen snarare inriktad på saker som själva störningen kan leda till, som exempelvis ångest, missbruk och beroende. Det skriver Psykologiguiden.

Har du blivit utsatt för en sociopat?

Att vara i ett förhållande med någon som har de symtom som stämmer överens med en sociopat kan vara förödande för självkänslan, och det är inte ovanligt att sociopaten övertygar dig om att du aldrig kommer kunna hitta någon lika bra som hen. Har du blivit utsatt för en socio- eller psykopat så finns det hjälp att få.


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white