in

8 saker du inte visste om jordgubbar – och tre recept

när ska man plantera jordgubbar
Bild: philippe collard / Unsplash

När ska man plantera jordgubbar? Stämmer det att bäret kan bleka tänderna? Och är det ens ett bär? Här är exakt allt du vill veta om jordgubbar – och recept för dig som vill frossa i dem! Mer

Pannacotta med proseccomarinerade jordgubbar, bellini med jordgubbar eller chokladpraliner? Vi har samlat våra godaste jordgubbsrecept, och några saker du kanske inte visste om jordgubbar!

Vad innehåller jordgubbar?

Jordgubbar innehåller mycket kostfibrer, folat och järn. Men framförallt är jordgubbar rika på c-vitamin. Åtta jordgubbar innehåller till och med mer c-vitamin än en apelsin.

när ska man plantera jordgubbar
Bild: Raul Cacho Oses / Unsplash

När ska man plantera jordgubbar?

Man kan plantera jordgubbar både på våren och på hösten, men sätter du plantorna på våren hinner de rota sig bättre innan vintern kommer! Bäst trivs jordgubbar där det är varmt, soligt och lugnt. Jordgubbar kan planteras både i trädgården eller i en kruka på balkongen.

Så gör du för att lyckas med dina jordgubbsplantor!

 1. Välj en plats som är solig och varm.
 2. Jorden ska helst vara mullrik och sandblandad.
 3. Rensa grundligt bort ogräs innan du planterar dina jordgubbsplantor.
 4. Om du planterar jordgubbarna i ett trädgårdsland: gödsla gärna med stallgödsel. Sätt plantorna med ungefär 35 centimeters avstånd och 70 centimeter radavstånd. Jordgubbar behöver mycket fukt så marktäck gärna, på så sätt håller du även ogräs borta.
vad innehåller jordgubbar
Bild: Hal Gatewood / Unsplash

Vill du odla jordgubbar i en kruka på balkongen? Det går bra! Se till att krukorna har bra dränering och använd bra krukkompost. Ställ krukorna på en solig plats, men vindstilla och skyddad. Vattna varje dag! Under varma sommardagar kan jordgubbarna torka ut direkt. Och glöm inte att ta in din kruka på vintern. En jordgubbsplanta håller sig bra i ungefär fyra till fem år, efter det ger den inte så många jordgubbar längre.

Vad kan man göra med jordgubbar?

Frågan är: vad kan man INTE göra med jordgubbar? Smoothies, saft, sylt och jordgubbstårta. Listan kan göras lång men här är våra tre favoritrecept med jordgubbar – i kombination med någonting bubbligt!

Recept: Pannacotta med proseccomarinerade jordgubbar

Namnlöst 15
BIld: Karly Gomez / Unsplash

Pannacotta med jordgubbar och lime är en riktig hit. Dra ner på sockret, eller tillsätt mer lime och du vill ha din pannacotta mindre söt! För 6 personer behöver du:

 • 30 jordgubbar
 • Rivet skal och juice från 1 lime
 • 4 teskedar strösocker
 • 250 gram kesella
 • 1 1/2 deciliter vispgrädde
 • 1 gelatinblad
 • 1 deciliter prosecco

Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten i 5 minuter. Koka under tiden upp grädde och 2 teskedar socker i en kastrull. Ta upp gelatinbladet och rör ner det i grädden, låt sedan svalna. Dela 10 jordgubbar och värm upp i en kastrull tillsammans med resten av sockret. Mosa jordgubbarna lite så det blir en sylt. Blanda ner sylten, kvarg och lime (skal och juice!) i gräddblandningen. Fördela sedan i små glas och låt stå i kylen i ungefär 3 timmar.

Dela resten av jordgubbarna i lagom stora bitar och häll ungefär en deciliter prosecco över jordgubbarna. Toppa sedan glasen med de proseccomarinerade jordgubbarna!

Recept: Bellini på jordgubbar och prosecco eller champagne

recept vad kan man göra med jordgubbar
Bild: Chan Walrus / Pexels

Är du sugen på en riktig sommardrink? För två glas behöver du:

 • 6 jordgubbar
 • 3 teskedar florsocker
 • 30 centliter bubbel. Välj själv mellan champagne, prosecco eller annat mousserande vin.

Mosa jordgubbarna med sockret tills det blir en puré. Vill du att det ska bli extra fint kan du trycka purén genom en sil. Fördela purén i två glas och toppa med bubbel!

Recept: Jordgubbs- och champagnepraliner

prosecco marinerade jordgubbar recept
Bild: Merve Aydın / Unsplash

 Du behöver:

 • 2 matskedar flytande honung
 • 125 gram mörk choklad
 • 25 gram smör
 • 250 gram mjölkchoklad
 • 6 centiliter bubbel (champagne eller mousserande vin)
 • 1 deciliter jordgubbar
 • 2 matskedar florsocker

Mixa jordgubbarna med sockret tills det blir en puré. Koka sedan purén med honung i en kastrull så att honungen smälter. Finhacka den mörka chokladen och lägg i en bunke. Häll över jordgubbsblandningen lite i taget, och rör om hela tiden så att chokladen smälter. Tillsätt sedan rumstempererat smör och bubbel. Låt blandningen stå i kylskåp över natten.

Nästa dag, rulla kulor av blandningen och doppa i smält mjölkchoklad och strö över lite hackad choklad som på bilden. Ät upp!

8 saker du inte visste om jordgubbar

 1. Jordgubben är inte ett bär utan en skenfrukt, eller en så kallad falsk frukt som dem även brukar kallas.
 2. En jordgubbe innehåller massa frön – och är den enda frukten som har sina frön på utsidan!
 3. Jordgubbar tillhör smultronsläktet, som i sin tur är familj med rosväxter. Det är nog därför jordgubbar luktar så gott!
 4. Jordgubbar hette från början ananassmultron, eftersom det latinska namnet är Fragaria × ananassa.
 5. Efter ett tag började vi istället kalla jordgubbarna för jordgubbar, kanske för att ”gubbe” på vissa dialekter betyder ”liten klump”.
 6. Det är ovanligt med ekologiska jordgubbar. Detta då de är känsliga för insekts- och mögelangrepp och därför ofta besprutas. Men halterna är inte skadliga för oss så länge reglerna kring hur bekämpningsmedel får användas efterföljs.
 7. Svenskodlade jordgubbar brukar generellt innehålla färre ämnen och lägre halter av bekämpningsmedelsrester.
 8. En del påstår att jordgubbar kan bleka tänder. Om det funkar? Det får du avgöra själv i videon nedan!

Källa: Livsmedelsverket, Klostra.se