in

Din ultimata guide till det japanska risvinet Sake

sake ersättning
Bildkälla: Unsplash

Har du också hört talas om Sake och undrat om det är något som passar dig? Vi reder ut vad sake är, hur sake smakar, vad det passar till, hur man ska dricka det och 3 goda sakedrinkar du borde prova! Mer

Sake är Japans nationaldryck och har blivit mer och mer poppis runt om i världen den senaste tiden. Anledningen till den nyvunna populariteten är dryckens mångsidighet, friskhet och det stora urvalet. Här reder vi ut hur man dricker risvinet, vad det passar till, vad det smakar – och tipsar om goda drinkar du borde prova!

I denna artikeln hittar du:

Vad är sake?

Sake är en jäst dryck som liknar vin och som har tillverkats i Japan i över 2000 år. Drycken tillverkas även på andra ställen i världen, men inte i lika stor utsträckning. Namnet Sake betyder egentligen bara alkohol och drycken heter egentligen Nihonshu som ungefär betyder japansk alkohol eller japanskt vin. Det är också det namnet japanerna kallar vindrycken.

sake ica
Bildkälla: Unsplash

Vad smakar risvinet?

Det finns olika sorters sake och såklart smakar inte alla likadant, men generellt kan man säga att Sake har en mindre syrlig smak än vin och en mjukare, mindre bitter smak än öl. Några vanliga inslag i Sake är päron, grön banan, vit persika, vanilj och jasminblommor.

Hur starkt är Sake?

Den vanligaste alkoholhalten i drycken har mellan 13 och 17 procent alkohol. Men det finns också mousserande Sake och smaksatt Sake med lägre procent, som har någonstans mellan 5 och 8 procent alkohol. Sake kan dessutom, genom en naturlig jäsning, nå upp till upp till 21 procent.

Finns det på Systembolaget?

Ja, det finns några olika sorter på Systembolaget.

Hur dricker man Sake?

Sake kan man dricka på många sätt. Det går att använda drycken som aperitif, som måltidsdryck (även till efterrätten) eller som sällskapsdryck. Det går dessutom att göra en rad olika cocktails baserade på Sake. Men det vanligaste sättet att dricka drycken är att dricka den kyld, alltså som ett vin. Oftast ska den drickas mellan 8 och 14 grader. Däremot är man inte principfast i Japan angående hur det ska drickas och ibland värms drycken upp under de kallare vintermånaderna. Men man ska man vara försiktig med att värma upp saken för mycket och om man bestämmer sig för att hetta upp drycken bör temperaturen ligga runt 37 till max 50 grader.

Vilken mat ska man äta till Sake?

Vanligtvis brukar man dricka risvinet till japansk mat och det funkar utmärkt att dricka till både vegetariska och umamibetonade rätter. Sake passar bra till det mesta, men fisk, skaldjur och fiskrom är något man definitivt borde prova att äta till. Man kan tänka som en tumregel att: passar maten till vitt vin, borde den också passa till Sake.

sake bästa
Bildkälla: Unsplash

Hur är hållbarheten?

Om man öppnar en flaska så håller den sig bra i cirka en vecka i kylskåpet. Drycken bör alltid förvaras i kylskåpet och en oöppnad flaska håller upp till ett år. Men kolla alltid dryckens tillverkningsdatum som anges på flaskans baksida.

Kan man använda Sake i matlagning?

Det finns två typer av Sake – en för att dricka och en för matlagning. Beroende på kvaliteten går de flesta att använda i matlagning. Men det kan vara svårt att reda ut vilket som är vilket, det man kan göra är att kolla etiketten på baksidan av flaskan. Matlagningssake brukar betecknas som ryorishi eller ryorishu till skillnad från den sorten man dricker. I många japanska kokböcker finns det recept som innehåller Sake, både i såser, sallader och marinering.

3 goda drinkar du borde prova

Samtliga recept är för två personer.

1. Margarita med Sake

En version av en klassisk Margarita med Sake och apelsinjuice.

Det här behöver du:

 • Salt till glaset
 • Is
 • 1 deciliter apelsinjuice
 • 5 centiliter limejuice 
 • 2 teskedar Agave (valfritt)
 • 2 deciliter kall Sake
 • 3 centiliter Tequila 

Såhär gör du:

 1. Placera salt på en liten tallrik för att kunna rimma glasen. Använd en lime för att fukta kanten innan du placerar glasen i saltet.
 2. Fyll varje glas med is.
 3. Blanda ihop ingredienserna i en kanna, fördela jämt mellan glasen och servera genast.

Recept av Yummly.com.

sake ersättning
Bildkälla: Unsplash

2. Yuzu-gin cocktail

En cocktail med vårig känsla och sötsur smak av frisk yuzu, gin och fläder. Fläderlikören kan ersättas med flädersaft om man vill ha en svagare drink. Ile four yuzu är en fruktsake som säljs på Systembolaget.

Det här behöver du:

 • 6 centiliter Ile four yuzu (yuzusake)
 • 6 centiliter gin
 • 3 centiliter fläderlikör eller flädersaft
 • 3 centiliter apelsinjuice
 • 2 teskedar äggvita
 • is

Såhär gör du:

 1. Fyll en shaker till hälften med is. Häll i yuzusake, gin, likör eller flädersaft, apelsinsaft och äggvita.
 2.  Skaka shakern väl, i ungefär 20 sekunder. Sila ur drinken i två glas och häll på den skummande äggvitan utan att få med för mycket is. Garnera med valfri garnering.

Recept från Allt om mat.

3. Kyoto Sour

Kyoto Sour kommer från drinkkonsulten, författaren och sakeentusiasten Paul Tanguey. Han kombinerar Sake med citronsaft, Agave, grapefrukt och grön tabasco för en oväntad men god drinkblandning.

Det här behöver du:

 • 2 grapefruktskivor
 • 2 skvättar grön tabascosås
 • 2 deciliter Sake
 • 3 centiliter citronsaft, färskpressad
 • 4 centiliter Agave
 • Garnering: grapefruktskiva
 • Garnering: myntakvist

Såhär gör du:

 1. Rör ihop grapefrukten tillsammans med tabascon i en shaker.
 2. Tillsätt Sake, citronsaft och Agavenektar med is och skaka tills det är väl kylt.
 3. Sila ner i glas fyllda med is.
 4. Garnera med en grapefruktskiva och en kvist färsk mynta.

Recept av Liquor.com.

Sake-guide 101: Lär dig om de olika sorterna

I videon nedan får du en snabb guide med de olika sorterna, om du fortfarande känner dig osäker.