in

Så hittar du ditt favoritvin från vindistriktet Bordeaux

dragarvin

Söker du efter ett nytt favoritvin? Testa antingen rött, vitt eller rosé från det kända vindistriktet Bordeaux i Frankrike. Känns vinvärlden svår? Vi hjälper dig! Mer

Att hitta rätt i den stora vindjungeln kan vara svårt, och kanske tillhör du en av dem som därför brukar köpa samma gamla vanliga flaska varje gång för säkerhets skull? För alla er som inte är självutnämnda vinkonnässörer eller hobby-sommelierer kommer här en guide till hur du lätt hittar de viner som passar dig.

Allt du behöver veta om vindistriktet Bordeaux

Det franska vindistriktet Bordeaux är ett av världens största och här har vin odlats och producerats sedan romarnas tid. Det ligger i sydvästra Frankrike, och tack vare de stora skogarna som omsluter området skyddas odlingarna från tidig vårfrost och hårda vindar. De är mest kända för sina röda, tunga, dyra viner och deras för söta vita viner. De senaste åren har de i takt med att vinproduktionen spridits sig till fler länder börjat göra billigare och lättare röda viner samt torra vita viner. Du kan självklart också hitta roséviner från regioner och några fåtal mousserande viner.

vinglas Bordeaux
Bildkälla: Kym Ellis / Unsplash

Druvor i Bordeaux

På grund av de ovissa väderförhållandena i regionen blandar oftast vinmakarna olika druvsorter i vinerna för att komma runt konsekvenserna av dåligt väder. De vanligaste blåa druvorna i regionen är:

  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon,
  • Cabernet franc
  • Malbec
Blåa druvor, Bordeaux
Bildkälla: Al Elmes / Unsplash

Merlot 

Denna druvsort är den mest odlade och mognar relativt snabbt jämfört med de andra sorterna. Viner med Merlot i blir fylliga, alkoholrika och fruktiga.

Cabernet Sauvignon och Cabernet franc

Cabernet Sauvignon ger tunga sträva viner med en mycket karaktäristisk svartvinbärsdoft. Den blandas ofta upp med Merlot för att få bort den värsta strävheten. Syskondruvan Cabernet franc är lättare, mindre sträv och inte lika komplex som Cabernet Sauvignon, men har fortfarande de bäriga fruktiga tonerna. 

Malbec

Malbec är en druva som länge har odlats i Bordeauxområdet och som på senaste tiden blivit allt mer populär i vin-länderna Chile och Argentina. 

Gröna druvor: Sémillon och Sauvignon blanc

De två vanligaste gröna druvorna är Sémillon och Sauvignon blanc. Sémillon är den vanligaste gröna druvan i regionen och ger fylliga vita viner med låg fruktsyra. Många som letar efter friska vita viner söker sig istället till Sauvignon blanc. Dess toner av krusbär och grönt äpple ger ett friskt torrt vitt vin.

Gröna druvor från vindistriktet Bordeaux
Bildkälla: Nacho Domínguez Argenta

Resa till vindistriktet Bordeaux 

Många vinfantasters högsta dröm är att resa och dricka sig genom vindistriktet Bordeaux, och där finns många gamla slott med kända vingårdar. Regionen är stor och odlingsytorna består av allt från leriga åkrar till bergsluttningar.

Hur du hittar viner från Bordeaux på Systembolaget

I Systembolaget grundsortiment finns det hundratals viner från området – i alla olika priskategorier. Botanisera dig på deras hemsida innan ditt butiksbesök eller ta hjälp av personalen på plats. Som sagt går det inte alltid att satsa på viner som endast innehåller din favoritdruva då vinerna härifrån har speciella karaktärsdrag. Var öppensinnad och testa något nytt så kommer du troligen hitta några nya favoriter!

Vilka vinglas till vilket vin?

Här är det stora meningsskiljaktigheter i vinälskarnas nördklubb. För hur viktigt kan det rätta glaset vara? Vissa menar på att det perfekta glaset kan ta fram dofter och smaker som du aldrig skulle känt om du drack vinet i ett vanligt dricksglas. Här är några som passar!

Vinglas för Sauvignon blanc

Vinglas Sauvignon blanc

För att få den absolut bästa upplevelsen när du dricker ett lite fylligare vitt vin som Sauvignon blanc vill du ha ett glas med stor bredbottnat kupa. Dessa är från Riedel. Läs mer och köp här.

Vinglas i färg

Vinglas i fin rosa färg

Ibland behöver inte valet av vinglas vara så pretentiöst! Välj istället ett fint som passar dukningen. Dessa rosa glas kommer från H&M Home. Läs mer och köp här.

Stora vinglas för rött vin

Stora vinglas för rött vin

En stor kupa ger vinet chans att luftas tillräckligt så att alla smaker och dofter kommer fram på bästa sätt. Detta 4-pack är från Orrefors. Läs mer och köp här.

Källor: Systembolaget.se, dinvinresa.se