Äntligen dags för kräftskiva! Och vi har det godaste receptet på västerbottenpaj med kantareller och créme fraiche. Mer
Västerbottenpaj till kräftskivan? Här är det godaste receptet
Västerbottenpaj passar som både huvudrätt och tillbehör, och är ett måste på kräftskivan för många. Men ska man ha grahamsmjöl eller vetemjöl i pajdegen? Och vilken sallad passar till? Vi har valt ut våra bästa recept och tips.
Västerbottenpaj som huvudrätt – med kantareller och crème fraiche
Vad sägs om en västerbottenpaj med kantareller och crème fraiche? Det här receptet räcker till en paj för ungefär sex personer. Till degen behöver du:
- 150 gram osaltat smör
- 4 deciliter mjöl
- En skvätt kallt vatten
- En nypa salt
Finfördela smör och mjöl. Det hjälper om smöret är rumstempererat! Blanda i salt och till sist lite vatten så att degen blir slät. Forma till en boll och ställ in i kylen i ungefär 30 minuter. Nu är det dags att göra fyllningen!
Till fyllningen behöver du:
- En klick smör att steka kantarellerna i
- 1 liter kantareller
- 2 gula lökar
- 3 ägg
- 1 deciliter crème fraiche
- 2 deciliter grädde
- 200 gram västerbottensost
- salt och svartpeppar
Sätt ungen på 200 grader, ovan- och undervärme. Dela stora kantareller så att alla kantareller och kantarellbitar är i ungefär samma storlek. Finhacka lök. Bryn kantarellerna och löken i smör, och glöm inte salta och peppra. Ställ åt sidan och vispa sedan ägg. Blanda ner crème fraiche och grädde. Tillsätt kantarellblandningen och smaka av med salt och peppar.
Ta ut degen ur kylen och kavla ut den så att den täcker botten och kanterna i en pajform. Stick några hål på den utkavlade degen med en gaffel. Förgrädda sedan degen i ugnen i ungefär 10 minuter. Ta ut den ur ugnen och häll över fyllningen i formen. Grädda mitt i ugnen i ungefär 20 minuter tills pajen har fått färg. Låt svalna lite innan servering.
Ska det vara grahamsmjöl eller vetemjöl i västerbottenpaj?
Vilket mjöl passar egentligen bäst att ha i en västerbottenpaj? Vetemjöl används oftast i ljusa kakor och bröd, medan grahamsmjöl används i matigare pajer. Det är så klart en smaksak, men vill man ha en lite luftigare paj är vetemjöl ett bra val. Medan grahamsmjöl ger en lite grövre, krispigare och matigare paj.
Recept på en snabb och enkel västerbottenpaj i långpanna
Om du inte har tid att krångla med en pajdeg finns det ett bra alternativ – fuska! Köp 250 gram färdig smördeg och rulla ut den i en långpanna. Nagga degen med en gaffel och häll över fyllningen. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ungefär 30 minuter eller tills fyllningen fått färg.
Vad äter man för sallad och tillbehör till västerbottenpaj?
Västerbottenpaj är ett perfekt tillbehör till kräftor, men om du vill äta den för sig själv kan det vara gott med en sallad till. Det passar bra med en sallad som är lite fruktig, syrlig och lätt.
Du behöver:
- 1 liten vattenmelon
- 1 lime
- 2 avokado
- 1 kruka dill
- Lite olivolja
- En nypa salt och svartpeppar.
Hacka och blanda allt, ringla lite olivolja över och smaka av med salt och peppar. Klart!
Röra till västerbottenpaj
Det kan också vara gott att garnera västerbottenpajen med en klick romröra. Du behöver:
- Saft och skal från en citron
- 1 deciliter löjrom
- 1 deciliter crème fraiche
- 1 matsked finhackad dill
- Lite svartpeppar
Blanda löjrom, crème fraiche, dill, citronzest och svartpeppar. Smaka av med citronsaft beroende på hur syrlig du vill att röran ska vara. Garnera din västerbottenpaj och ät upp!