in

Så gör du den bästa hemmagjorda tacokryddan

egen tacokrydda recept
Bild: piqsels

Säg en bättre kryddmix, vi väntar! Men vad är det i en tacokrydda egentligen? Och hur gör man egen tacokrydda? Här är vårt bästa recept! Mer

Spiskummin, paprikapulver och cayennepeppar – tre av några få ingredienser du behöver för att göra en perfekt tacokrydda. Att göra en egen är faktiskt ganska enkelt, plus att du slipper alla onödiga ingredienser i den färdiga kryddmixen du kan köpa i butiken. Här är vårt bästa recept!

Vad innehåller riktig tacokrydda?

Vad en tacokrydda ska innehålla kan såklart variera beroende på vad man gillar. Vissa gillar en rökigare smak, andra gillar när kryddan är riktigt stark. Men huvudingredienserna är spiskummin, paprikapulver, chilipulver, vitlökspulver och cayennepeppar.

recept på egen hemmagjord tacokrydda
Bild: Xavier crook / Unsplash

Recept: hur gör man egen tacokrydda?

Vill du göra egen tacokrydda? Det är enkelt! Visst, du behöver handla många kryddor om man jämför med en färdigblandad påse tacokrydda. Men när du väl har kryddorna hemma har du förhoppningsvis stor användning för dem till andra saker också! Vi rekommenderar att göra mycket krydda åt gången då den håller sig bra länge.

Du behöver:

  • 3 matskedar spiskummin
  • 3 teskedar paprikapulver
  • 2 teskedar chilipulver
  • 1 tesked vitlökspulver
  • 1/4 tesked cayennepeppar
  • 1 1/2 tesked salt
  • 1 tesked svartpeppar
  • En del recept innehåller även oregano, så tillsätt lite efter smak om du gillar det!

Blanda allt – klart!

Recept: tacokrydda utan spiskummin

Om du inte är så förtjust i smaken av spiskummin kan du testa att utesluta det och istället tillsätta lite kött- eller grönsaksbuljong.

Vad innehåller tacokrydda?
Bild: Emily Simenauer / Unsplash

Recept: stark och rökig tacokrydda

Svaret på hur man får till en extra stark tacokrydda ligger naturligtvis i mängden chilipulver och cayennepeppar. Tillsätt mer eller byt ut det vanliga chilipulvret mot ancho chilipulver (på egen risk). Vill du ha en rökigare smak välj rökt paprikapulver istället för vanligt paprikapulver.

Hur mycket köttfärs till tacokrydda?

Du kan räkna med att det behövs ungefär två matskedar till 450 gram köttfärs eller vegetarisk färs. Du kan såklart tillsätta mer eller mindre beroende på hur mycket krydda du vill att din tacofärs ska smaka.