in

Exakt allt du vill veta om Riesling

vitt vin riesling
Bildkälla: Unsplash

Älskar du också vitt vin? Varför inte prova en av de mest kända vita vinerna – Riesling? Här har vi samlat allt du behöver veta om vinklassikern! Mer

Riesling är en riktig klassiker och kanske en av världens mest berömda vinsorter. Riesling förknippas oftast med Tyskland, men vinet odlas numera över stora delar av världen där klimatet inte är för varmt. Enligt Nigab dracks det Riesling på drottning Victorias bröllop 1840, och när Suezkanalens öppnade – och på premiärkvällen ombord på Titanic. Det finns många anledningar till att vinet är så älskvärt och här hittar du allt du behöver veta om drycken.

Riesling är en grön druva

Riesling är en blandning av gröna druvor som numera odlas på olika platser runtom i världen. Från början tros vinet komma från Tyskland, vilket också är ett land som har det mest optimala klimatet för druvorna. Just nu finns omkring 50 procent av världens Rieslingodlingar i Tyskland, men den odlas också i Österrike och Australien. Den gröna druvan tar tid på sig för att mogna och för att utvecklas. I varmare klimat kan den mogna för tidigt och har därför svårt att nå sin fulla potential.

Hur smakar Riesling?

Gemensamt för Rieslingviner är att de ofta är friska med mycket syra och har fruktiga toner av citrus, gröna äpplen och fläder. Vinerna kan också vara mineralrika och ha en honungssötma som balanserar syran. 

Riesling: är det vitt vin eller rött vin?

Druvorna i Riesling blir till vita viner, det finns inget rött Riesling.

riesling blå etikett
Bildkälla: Unsplash

Vilken mat passar till Riesling?

De torra vinerna passar bra till milda rätter med fisk och skaldjur och vinerna som är sötare passar bra till grönsaksrätter, charkuterier och ostar. Riesling som anses ha full sötma passar bra till söta desserter.

Varför luktar vissa Rieslingviner petroleum?

Ett vanligt kännetecken för en lagrad Riesling är att man kan känna toner av petroleum i vinet. Det beror på att när vinet mognar och lagras på olika sätt, förändras också smaken och lukten. Att det doftar petroleum är helt enkelt på grund av en kemisk reaktion i vinet som sker under lagringen.

Bäst i test: 3 Riesling på Systembolaget – och vad vinet passar till

Här har vi samlat 3 av de bästa Riesling från det fasta sortimentet på Systembolaget.

Listan kommer från Vinliv.

  • Lindeman’s Riesling, 2022. Smak: Lättdrucket vitt vin med fruktighet av lime, äpplen och lite honungssötma. Passar till: Perfekt till en sallad med räkor eller kräftor, eller till Pad thai och till spicy tuna rolls.
  • A Christmann Riesling, 2021. Smak: Massor av druvtypiska toner, liten honungssötma och massor av syrliga inslag. Passar till: Perfekt till sushi eller en pizza med löjrom och crème fraiche.
  • Kung Fu Girl Riesling, 2021. Smak: Hög Sötma och smak av päron, honung, gröna lite omogna äpplen, kiwi och en lätt gräsig ton. Passar till: Perfekt till en enklare sallad på kyckling eller kokt lax.

Finns Riesling på box?

Ja, man kan köpa Riesling på box, men tänk på att boxen är designad för att drickas ganska snabbt, medan ett vin på oöppnad flaska kan hålla längre och lagras.

Vilka vinglas ska man dricka Riesling ur?

Ett fruktigt och aromatiskt vitt vin passar bäst i ett glas med lång, ganska smal vinkupa. Formen dämpar syran i vinet och lyfter istället fram fruktigheten i vinet. Samma regel gäller för fruktigt rött vin.

Här är några tips snygga vinglas som passar till vinet:

IIttala vittvinsglas

Glasen har en bred botten och en inåtlutande kant som smalnar av upptill.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Åhlens).

riesling rött

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Åhlens).

Stilrena Vitvinsglas

Ett sett med fyra stycken vinglas med avsmalnande kupa och nätt fot.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Åhlens).

riesling box

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Åhlens).

Bernadotte Vitvinsglas

Vitvinsglas i blyfri kristall med ett räfflat mönster från Georg Jensen.

Här kan du lösa mer om produkten (länk till Åhlens).

riesling druva

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Åhlens).