in

Så bakar du saftiga saffransbullar – med vaniljkräm, mandelmassa eller vit choklad

Saffransbullar mandelmassa, vit choklad och vaniljkräm.
Källa: MissSuki / Pixabay

Saffransbullar med vit choklad, mandelmassa eller vaniljkräm? Det finns många varianter – här är våra favoritrecept! Mer

Recept: klassiska saffransbullar

Saffransbullar går att variera i all oändlighet. Du kan tillsätta mandelmassa, vaniljkräm eller vit choklad och såklart experimentera med olika former och storlekar. Den traditionella saffransbullen har ungefär samma form som en kanelbulle.

Du behöver:

 • 50 gram jäst (ett paket)
 • 150 gram smör
 • 2 påsar saffran (en påse innehåller oftast 1/2 gram)
 • 1 1/2 deciliter strösocker
 • 5 deciliter mjölk
 • En nypa salt
 • 1 ägg
 • 15-17 deciliter vetemjöl
 • 250 gram kvarg eller kesella (går att hoppa över, men då riskerar dina bullar att bli lite torra!)
 • Fyllning: 200 gram smör och 1 1/2 deciliter socker
 • Pensling och garnering: 1 ägg och lite pärlsocker
Saffransbullar med mandelmassa, vaniljkräm och vit chocklad

Så gör du saffransbullar:

 1. Smält 150 gram smör och rör ner saffranet i det smälta smöret.
 2. Blanda i mjölk och se till att smöret, mjölken och saffranet är 37 grader.
 3. Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av smöret och mjölken innan du häller i allt.
 4. Tillsätt 1 1/2 deciliter strösocker, kvarg, en nypa salt och 1 ägg.
 5. Arbeta in nästan allt vetemjöl. Här får man gå lite på känsla. Degen ska inte vara för lös men inte heller för torr. Blanda ihop degen i ungefär 10 minuter för hand eller tills den känns som att den har gått ihop. Om du använder en bakmaskin kan tiden halveras.
 6. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa i ungefär 40 minuter.
 7. Blanda ihop resten av smöret och resten av sockret i en egen bunke – alltså 200 gram smör och 1 1/2 deciliter socker. Detta är din fyllning!
 8. Dela degen i två delar och kavla ut den på en bänk. Det kan underlätta om du först knådar degen lite, så att den blir smidigare!
 9. Det enklaste sättet att forma sina bullar är att breda på fyllningen och rulla ihop degen till en lång rulle på samma sätt som med kanelbullar.
 10. Dela din rulle i ungefär 45 lika stora bitar. Ett tips är att dela den på mitten, sedan på mitten igen, och igen och igen tills varje bit är ungefär 2 centimeter.
 11. Nu är det lagom att sätta ugnen på 250 grader! Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och täck med en kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter.
 12. Pensla med ett vispat ägg och pärlsocker.
 13. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter eller tills bullarna känns klara.
 14. Ät upp!

Läs mer: Pepparkaksdeg på tre sätt – gammaldags, enkel och glutenfri

Ska jag baka saffransbullar med eller utan kvarg och kesella?

För saftigare bullar rekommenderas att du tillsätter 250 gram kvarg i din deg. Just saffran kan göra dina bullar torra och därför behövs kvarg för att kompensera. Det kan vara förvirrande, men kesella och kvarg är samma sak. Olika varumärken kallar bara produkten olika saker.

Recept: saffransbullar med mandelmassa

För extra lyxiga och juliga saffransbullar – gör en fyllning med mandelmassa och apelsin! Se grundrecept för degen. Byt ut fyllningen mot skalet från 1 apelsin, 200 gram mandelmassa och 100 gram smör. Riv mandelmassan innan du blandar den med finrivet apelsinskal och smör. Byt även ut pärlsockret mot mandelspån som garnering efter du penslat bullarna med 1 ägg. In i ugnen – klart!

Saffransbullar med eller utan kvarg och kesella?

Recept: saftiga saffransbullar med fyllning

Sockerbullar och saffran – kanske det bästa av två världar? Du gör degen precis som i grundreceptet men istället för att rulla degen till en lång rulle skär du, efter du har kavlat ut degen, ut fyrkanter som är ungefär 12 centimeter på alla sidor. Lägg sedan 1 matsked vaniljkräm i mitten av varje ruta. Vik in kanterna så bullarna blir som små knyten. Lägg skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i 30 minuter under en kökshandduk på samma sätt som i grundreceptet innan du sätter in bullarna i ugnen. Grädda i 225 grader i 10 minuter. Pensla därefter bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Ät upp!

Recept: vaniljkräm till saffransbullar

Visst går det att köpa färdig vaniljkräm, men det kan faktiskt vara värt besväret att göra en egen kräm och det går ganska snabbt! Tänk på att göra vaniljkrämen i god tid så den hinner svalna innan du fyller dina bullar med krämen. Och spara äggvitan till att göra maränger en annan dag!

Recept: saffransbullar med vit choklad

Om du också älskar vit choklad är detta receptet för dig! Eftersom vit choklad är sött kan du dra ner lite på strösockret i fyllningen. Gör precis som i grundreceptet men fyll bullarna med 100 gram smör, 200 gram vit choklad och ungefär 3/4 deciliter socker. Du behöver inte blanda ihop fyllningen innan utan bred bara på smör, strö över riven choklad och störsocker innan du rullar ihop degen till bullar. Mums!