in

Recept: perfekt seg knäck

recept knäck i gryta eller micro
Bild: Wikimedia/Peipei/Gallery

Knäck är en självklarhet på julens godisbord – men hur får man till den perfekta knäcken? Här är receptet som får dig att lyckas! MerNyhet! Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på senaste avsnittet och prenumerera här: Lyssna på fler avsnitt här!

Det svåra med att göra knäck är att bestämma sig för hur man vill ha konsistensen. Vissa gillar sin knäck lite segare och andra tycker bättre om när den är mer lättuggad. Andreas går igenom de olika temperaturerna för knäcken, som avgör hur seg eller mjuk den kommer att bli.

Vill du kika på videon men ändå ha det fulla receptet tillhands? No worries, nedan har vi Andreas recept som du kan läsa innantill ifrån.

Recept: knäck

Ingredienser (ca 20 st knäck)

1.5 dl grädde

1.5 dl socker

1.5 dl ljus sirap

25 g smör

Valfritt: 0.5 dl mandel

Du behöver knäckformar och en termometer (om du vill vara säker på att du får rätt konsistent och en kastrull)

Temperaturerna för knäcken

Är du ute efter en mjuk konsistens så koka knäcken mellan temperaturerna 124-130 grader. Vill du ha en hårdare yta och om du gillar seg knäck så ska du koka knäcken på 135-145 grader och om du vill ha din knäckt likt en karamell så kör på 145-150 grader.

Hur gör man knäck?

  1. Ställ ut knäckformar på en bricka.
  2. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull (gärna en tjockbottnad)
  3. Koka utan lock på värmen du valt för din knäck
  4. Rör om då och då tills smeten når den önskade temperaturen.

Hur länge ska knäck koka?

Cirka 20-35 minuter, beroende på din temperatur. Har du högre värme och gillar seg knäck seg räcker det med 20-25 minuter.

5. Tillsätt smör och eventuellt mandel.

6. Fördela smeten i knäckformarna på brickan.

7. Låt knäcken stelna och förvara svalt. Jag brukar sätta ut min knäck med lite plast över på balkongen. Fungerar bra när det är minusgrader ute, då stelnar knäcken fortare.

Hur länge håller knäck?

Om du förvarar knäcken svalt men inte i kylskåpet kommer knäcken att hålla upp till 3 månader. knäcken kan även frysas och håller då längre. Lägg smörpapper mellan lagren så att de inte klibbar fast.

Knäck i micro

För dig som vill minimera jobbet i köket går det även bra att göra knäcken i micron.

  1. Blanda ihop sockret, grädde och sirap i en skål som man kan ha i mikron.
  2. Ställ in skålen i mikron på 750 w och låt det koka i cirka 8 minuter. Ta ut knäcken och kolla temperaturen och se om den är klar.
  3. Blanda ner smöret och mandeln.
  4. Fördela knäcken i formarna och låte det stelna. (förvara svalt)