in

Drinkrecept: Allt du vill veta om Moscow Mule

moscow mule recept med rom
Bild: Alex Plesovskich / Unsplash

Vodka, ginger beer och lime – Moscow Mule har kallats ”den nya mojiton” och vodkadrinkarnas vodkadrink. Här är allt du vill veta om den, och vårt bästa recept! Mer

Vad är Moscow Mule?

Moscow Mule är den perfekta kombinationen av vodka, ginger beer och lime. Drinken uppfanns i början av 1940-talet i Hollywood (eller det råder det delade meningar om, mer om det längre ner!), men fick ett uppsving för några år sedan då den kallades ”den nya mojiton”.

Recept: Moscow Mule med ginger beer

En klassisk Moscow Mule består av vodka, lime och ginger beer. För ett glas behöver du:

  • 2 matskedar vodka
  • 1 deciliter ginger beer
  • Några limeklyftor

Mortla limeklyftorna i ett glas och fyll sedan glaset till hälften med is. Häll i vodka och ginger beer och dekorera med mynta, lime, hallon eller lite gurka. Verkar det där med mortel jobbigt? I så fall kan du istället blanda 1/2 matsked limejuice med vodka och ginger beer i ett glas med is.

Om du vill förstärka smaken av ingefära, tillsätt lite riven ingefära samtidigt som du har i vodkan. Var försiktig så drinken inte blir för stark, men lite ingefära kan vara gott för att göra smaken av ginger beer mer intensiv (det här rekommenderas framförallt om du använder ginger ale istället för ginger beer).

recept på drinken Moscow Mule med ginger ale och rom
Bild:Creative Commons Zero / Piqsels

Recept: Moscow Mule med ginger ale

Det går att byta ut ginger beer mot ginger ale. Men tänk på att smaken av ingefära kan vara mer intensiv i en ginger beer. En ginger ale är inte heller lika fermenterad som en ginger beer, så tänk på att smaken kan bli lite annorlunda beroende på vad du använder.

Recept: Moscow Mule med rom

Visst går det att byta ut vodkan mot rom, men då kallas drinken inte längre för Moscow Mule utan för Dark and Stormy. Byt ut vodka mot rom och gör som i receptet ovan. Lime tillför en friskare smak till Dark and Stormy, men en del föredrar drinken utan lime.

recept på Moscow Mule i muggar i koppar
Bild: Wine Dharma / Unsplash

Vilka muggar eller glas serveras Moscow Mule i?

Moscow Mule serveras ofta i en kopparmugg. Detta beror bland annat på att kopparglas gör drinken extra kall extra länge, eftersom koppar lätt tar upp kylan från isen. Vad som däremot är viktigt att komma ihåg är att välja en kopp som består av en annan metall, som exempelvis nickel eller rostfritt stål, på insidan av glaset. Detta eftersom koppar kan lösas ut, och det i sin tur kan vara dåligt för kroppen i en viss mängd. Använd därför ett vanligt glas om du vill vara på den säkra sidan!

Historia: Vad är berättelsen bakom Moscow Mule?

Så vem uppfann egentligen drinken? Vad hände den där perioden i början av 1940-talet i USA? Ett rykte säger att drinken är ett resultat av tre uppfinningsrika vänner i New York eller Hollywood (här går berättelserna isär!). Gruppen bestod av en man som ägde rättigheterna till en rysk vodka, en barägare med massa ginger beer på lager och en kvinna från Ryssland som kom till USA med tvåtusen ärvda kopparmuggar. Resten är, som du förstår, historia.