in

Recept: himmelskt goda hallongrottor

Hur gör man hallongrottor?
Bildkälla: Monika Grabkowska /  Unsplash

Hur gör man hallongrottor och varför har man potatismjöl i syltkakor? Här är bästa receptet och tipsen för att lyckas riktigt bra med dessa ljuvliga hallonkakor! Mer

Recept: hallongrottor

Hallongrottor är både goda och ganska enkla att baka. De innehåller inte en massa krångliga ingredienser, men det kan vara bra att lära sig små knep för extra goda kakor. Du kan variera dina kakor genom att använda olika sorters sylt lite beroende på säsong!

I Camilla Hamids recept ovan behöver du:

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör
1 dl hallonsylt

Börja med att blanda alla torra ingredienser, tillsätt rumsvarmt smör och knåda ihop till en deg. Dela den sedan i 16 lika stora delar och rulla till små bollar. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Det är viktigt att bollarna inte ligger för nära varandra. Gör en grop i mitten och fyll den med hallonsylt. Grädda sedan mitt i ugnen på 175 grader mellan 15-20 minuter. Låt kakorna svara innan servering.

Recept: Glutenfria hallongrottor med marsanpulver och potatismjöl

För glutenfria hallongrottor – gör på samma sätt, men byta ut vetemjölet mot 1 dl marsanpulver och 4 dl potatismjöl.

Varför har man potatismjöl i hallongrottor?

Om du vill fylla dina hallongrottor med färska eller frysta hallon istället för färdig hallonsylt är det er bra knep att blanda dessa med potatismjöl så att hallonen får lite mer krämig konsistens. Genom att använda färska eller frysta hallon kan du också bestämma själv hur söta du vill att dina kakor ska bli. Blanda i lite socker, sirap eller honung så blir dina kakor inte för sura!

Hur gör man hallongrottor?
Bildkälla: Glen Carrie / Unsplash

Varför blir hallongrottor smuliga?

När du bakar dina hallongrottor är det viktigt att smöret är rumsvarmt. Ta därför fram det i god tid innan du bakar. Om du istället värmer upp smöret i mikrovågsugnen för att det ska bli varmt kommer degen bli smulig och spricka när du gör hål att fylla med hallonsylt. Knåda inte heller degen för mycket, då kan den bli för hård och torr.

Hur förvarar man hallongrottor?

Förvara dina kakor i en kakburk eller en påse om du ska äta hallongrottorna direkt eller inom några dagar. Det går också bra att frysa in hallongrottor. Då håller kakorna sig goda i ungefär 3 månader.

Vad är skillnaden mellan hallongrottor, syltkakor och bregottkakor?

Det råder delade meningar huruvida sylkakor och hallongrottor är olika kakor. Vissa menar att hallongrottor görs i formar medan syltkakor görs utan, till exempel kan syltkakor se ut som snittar med glasyr på. Bregottkakor är däremot något helt annat. Bregottkakor görs bland annat på mycket smör, maizena och vetemjöl – och utan hallon!
socker