in

Så lyckas du med ditt pepparkakshus – steg för steg

Bästa tipsen för att lyckas med ditt pepparkakshus
Källa: George Hodan / PublicDomainPictures

Superlim eller kristyr? Egen pepparkaksdeg eller ett färdigt kit? Frågorna är många, och vi har svaren till dig som vill göra ett perfekt pepparkakshus. Mer

Vi vet, det är alltid en bra idé i teorin. Men tillhör du också den kategorin som står och kämpar med tak som rasar in och väggar som inte vill sitta ihop? Glasyr som absolut inte fungerar som lim eller smält socker som hinner stelna alldeles för snabbt? Buzzfeed har samlat några av sina bästa knep och vi har valt ut de mest användbara och kompletterat med det som fattades – allt för att ge dig den ultimata guiden till hur du gör det perfekta pepparkakshuset.

Så kan du dekorera ditt pepparkakashus
Källa: Nathan Anderson / Unsplash 

Är det värt att göra egen pepparkaksdeg eller ska man köpa?

Både ja och nej! Det finns massa pepparkaks-kit med färdiga delar. Då är det ”bara” för dig att limma ihop delarna och börja dekorera. Men om du känner dig redo för nästa nivå kan det definitivt vara värt att göra en egen pepparkaksdeg. Hoppa direkt till steg 4 om du har ett färdigt kit och inte vill göra egen pepparkaksdeg den här gången!

Steg 1: recept på pepparkaksdeg

  1. Blanda ihop 1 matsked malen ingefära, 1 matsked kanel, 1 tesked malen kryddnejlika och 1 tesked malen kardemumma.
  2. Blanda 200 gram smör, 1,5 deciliter mörk sirap, 3 deciliter strösocker och 1,5 deciliter vispgrädde i en kastrull och låt koka upp. Ta sedan bort kastrullen från värmen.
  3. Rör ner kryddorna i den varma blandningen.
  4. Blanda 10 deciliter vetemjöl och 1 matsked bikarbonat och häll på smör- och kryddblandningen.
  5. Knåda ihop degen. Tänk på att den ska vara både lös och lite kladdig, så tillsätt inte för mycket vetemjöl när du knådar ut den.

Tips nummer 1: Forma och skär ut dina husdelar medan degen fortfarande är varm, det blir lättare!

Läs mer: Pepparkaksdeg på tre sätt – gammaldags, enkel och glutenfri

Steg 2: dags att skära ut husdelarna från en mall

Det absolut lättaste är att använda mallar när du ska skära ut husdelarna, och det behöver faktiskt inte vara allt för avancerat. Använd fyrkantigt papper, linjal och en vass kniv för att se till att kanterna blir så bra som möjligt. Se videon nedan för idéer!

Tips nummer 2: Skär ut fönster och dörrar men låt den deg du skurit bort ligga kvar. På så sätt håller sig linjerna raka!

Steg 3: skjuts in i ugnen!

Efter detta steg är det dags att grädda husdelarna i ugnen i 200 grader i ungefär 5 minuter.

Tips nummer 3: Låt delarna svalna innan du börjar med nästa steg.

Steg 4: ska jag använda lim eller glasyr till mitt pepparkakshus?

Glasyr är limmet som håller ihop allt… eller det är tanken i alla fall. Om du inte har planer på att äta upp ditt pepparkakshus är vanligt superlim kanske en ännu bättre lösning. Men oavsett behövs glasyr! För vad är ens ett pepparkakshus utan dekoration?

Blanda 4 deciliter florsocker, 2 matskedar vatten och 5 droppar citronsaft.

Tips nummer 4: Tillsätt äggvita i glasyren! Det gör att glasyren blir ännu fastare och stelnar bättre vilket är exakt vad vi husbyggare är ute efter.

Så gör du ett pepparkakshus utan lim
Källa: Deb Nyman / Pixabay

Steg 5: dekorera delarna INNAN du börjar bygga ditt pepparkakshus

Det måste vara näst intill omöjligt att dekorera huset efter att du satt ihop delarna? Jag vet, vissa klarar det men låt oss inte utmana ödet. En grej du i och för sig kan göra redan nu är att bygga ihop själva taket.

Tips nummer 5: Ta de två takdelarna, spritsa med glasyr på baksidan (alltså det som inte kommer synas!) Lägg taken sida vid sida och placera ett papper som överlappar båda taken och limmas fast på baksidan med hjälp av glasyren. På så sätt hålls taket ihop. Placera sedan två koppar, skålar eller glas under båda takdelarna så att taket torkar i den vinkel som det ska vara. Var det helt omöjligt att förstå den här instruktionen? Se videon från Tasty längre upp i texten!

Steg 6: Dekoration, form och inspiration till ditt pepparkakshus

Är det jul så är det jul! Lägg färgglada, glansiga karameller i alla fönster. Låt karamellerna smälta i fönsterna på svag temperatur i ugnen. Jag lovar dig, det kommer bli megafint! Tänk exakt allt i överflöd – godis och glasyr, florsocker som snö och gelatinblad som fönster (om du inte gjorde tricket med karameller, vilket du i och för sig borde göra!).

Tips nummer 6: Glasyren med äggvita är perfekt för nästa steg när vi ska sätta ihop huset, men om du känner att den är lite för tjock för att dekorera med så är det bara att spä ut glasyren med lite vatten.

Behöver du lite extra inspiration? Då är den här videon till för dig!

Steg 7: montera ihop ditt pepparkakshus

Äntligen dags för favoritsteget! I alla fall om du har oändligt med tålamod. För dig som inte har det, här är våra bästa tips för att överleva:

  1. Använd någon form av platta som grund. En stor tårtbricka är optimalt, men det går lika bra med vad som helst som är tillräckligt stabilt för ditt pepparkakshus.
  2. På med mycket glasyr direkt på tårtbrickan! Spritsa där väggarna ska placeras.
  3. För att väggarna ska hålla sig på plats under detta steg kan du ta hjälp av ett glas eller en konservburk och placera i hörnen medan du fäster väggarna.
  4. När alla fyra väggar är uppe, med glasyr mellan pepparkakan och tårtbrickan, är det dags att spritsa hörnen på insidan. Ta mycket glasyr, alltså överdrivet mycket. Det kommer ändå inte synas men ditt hus blir mer stabilt.
  5. Dags för ett kritiskt moment! Ta mycket glasyr på toppen av huset, placera taket ovanpå och hoppas på det bästa.

Steg 8: Sista finishen!

Fyll i tomma springor mer glasyr och pudra på extra snö. Fattas det godis någonstans eller kan något annat förbättras? I detta sista steg ska du finputsa alla detaljer. Känner du dig nöjd? Då är du klar!