in

Ingredienserna som sägs vara riktiga lyckobringare

annons

Nyttiga ingredienser har det skrivits spaltmeter om, detsamma kan vi däremot inte säga om de som ska vara lyckobringande. Likväl existerar de, om än inte i samma utsträckning i det svenska köket som på kontinenten. Låt oss råda bot på detta! Mer

Oavsett om man tillhör de som gillar att laga mat eller inte, kan åtminstone de flesta av oss enas om att vi njuter av att äta. Smarriga rätter finns det gott om, men visste du att det också finns ingredienser som sägs föra med sig tur? Bäst av allt, de är inte särskilt svåra att komma över.

Överraska vännerna med en lyckobringande middag inför nästa spelkväll (och ät lite extra mycket själv) eller se till att förbättra oddsen innan du prövar lyckan på ett casino – nedan listas ingredienserna som ger dig flax.

Frukta inte dessa frukter

Ananas på pizza må vara en vattendelare, men om det är något som den anarkistiske pizzabagaren Sam Panopoulos inte har fått tillräckligt mycket beröm för så är det för att ha skapat en tursam pizza. I Kina anses ananas vara en symbol för lycka och rikedom, liksom vindruvor, äpplen, vattenmelon och granatäpplen. Med andra ord, var inte rädd för att använda dessa ljuva frukter i din matlagning. Om du inte är sugen på att gå helt “bananas” med varmrätterna, så kan ju en fruktsallad med dessa ingredienser liknas vid en adrenalinspruta av ren tur.

Ljuvliga kryddor och örter

Det är inte bara i fruktens värld vi finner lyckobringande ingredienser, även i kryddhyllan finns det gott om dem – vissa lättare att bruka i maten än andra. Tacksamma och tursamma ingredienser som kan förhöja smaken i flera rätter är basilika, mynta och kanel. Basilika går ju bra till det mesta i det italienska köket och mynta passar faktiskt väldigt fint till fetaost och olivolja. Utöver pajerna och efterrätternas värld kan vi tipsa om att ha lite kanel i tomatsåsen – dels får du två lyckobringande ingredienser i ett (kanel och basilika) dels tar det udden från syran från tomaterna och skapar en mildare, rundare smak.

Röda färger och rätt antal

När du arrangerar maten är det viktigt att överväga portionernas storlek och presentation. I kinesisk kultur har siffran åtta en speciell betydelse medan sju symboliserar lycka i västerländsk kultur. Pynta huvudrätten med åtta basilikablad och servera sedan sju klyftor smörstekta äpplen med kanel till efterrätt. Helst röda äpplen, bör tilläggas. I många kulturer symboliserar rött välstånd och tur.

Vi hoppas att dessa tips inspirerar dig till att laga mat som faktiskt inte bara smakar väl, utan också för lite tur med sig.