in

Hur gör man egen kristyr? Här är våra bästa recept

kristyr vegansk utan ägg
Bildkälla: Fran Jacquier / Unsplash

Letar du efter ett recept på kristyr att dekorerar dina pepparkakor med? Ett utan ättika, med citron eller kanske utan ägg? Vi har svaren på dina frågor om kristyr! Mer

En fin kristyr kan förvandla dina pepparkakor och andra bakade godsaker till juliga konstverk. Men det kan vara svårt att veta vilken kristyr som passar bäst till vad. Var inte orolig! Här kommer våra bästa tips och några favoritrecept.

Ska man köpa färdig kristyr eller göra egen?

Det går lika bra vilket som! Att göra egen kristyr tar i princip lika kort tid som att köpa färdig i affären. Det är dessutom väldigt enkelt att göra egen kristyr och grundreceptet här nedan består endast av tre ingredienser som du rör eller vispar ihop till en blank och jämn massa. Om du vill ha en färgglad kristyr är det bara att hälla i en droppe karamellfärg. Kristyren håller upp till en vecka i kylskåpet. Känns kristyren för lös? Testa att ha i mer florsocker!

Du behöver:

  • 1 äggvita
  • 3 till 4 dl florsocker
  • 1 tsk ättiksprit, 12-procentig
Kristyr Pepparkakaka
Bild: Yulian Karadzhov / Unsplash

Vad är skillnaden mellan kristyr och glasyr?

Det är lätt hänt att man blandar ihop kristyr med glasyr. De både låter och ser väldigt lika ut. Men skillnaden mellan dessa sockerbaserade, ätbara dekorationer är att kristyr har en lite fastare form, vilket gör den perfekt att använda som lim till pepparkakshus. Glasyr görs dessutom på vatten, medan man använder äggvita i kristyr. En del tycker det är lättare att dekorera med kristyr om man vill göra fler detaljer på bakverken, medan andra föredrar glasyr.

Vilken recept på kristyr passar bäst som dekoration på en tårta och muffins?

Vårt grundrecept längre upp i artikeln passar också jättebra att använda när du ska dekorera din tårta. Ett tips är att använda sig av florsocker utan stärkelse i din kristyr. Det gör dels att du får till en fast konsistens på kristyren utan att den blir hård. Kristyren torkar också mycket snabbare och blir mycket starkare. Perfekt tycker vi! Det tipset kan du ta med dig till kristyren för dina pepparkakor också.

När du ska dekorera dina muffins kan du lägga kristyren som bas under till exempel strössel eller blommor för att smycka ditt bakverk lite extra. Om man däremot vill ha något mjukare och krämigare på sin muffins så passar en frosting, eller krämig glasyr perfekt! Den är ofta gjord på florsocker, smör och färskost.

Tårta pepparkaka kristyr
Bild: Bruna Branco / Unsplash

Recept på kristyr utan ättika och med citron

Om du vill ha en kristyr utan ättika är det inga stora ändringar som krävs. Allt du gör är att byta ut ättikspriten i vårt grundrecept mot citronjuice. Både ättika och citron gör så att proteinet i äggvitan stelnar bättre och kristyren blir fastare.

Pepparkaka med kristyr
Bild: Cara Grobbelaar / Unsplash

Recept på vegansk kristyr utan ägg

Letar du efter ett superenkelt och snabbt recept på kristyr utan ägg?

Du behöver:

  • 2 dl florsocker
  • 1.5 msk citronjuice

Rör ihop ingredienserna tills det blivit en fast och smidig massa och sen är det bara att börja dekorera!

Inspiration! Här kommer lite tips på vad du kan göra med kristyr