in

Så ser aborträtten ut i Europa

abortlagar europa

Det är inte bara i USA som aborträtten håller på att inskränkas. Krafter runt om i Europa vill samma sak – och i flera länder är abortlagarna redan hårda. Mer

I veckan röstade delstatssenaten i Alabama, USA igenom ett totalförbud på abort. Om förslaget vinner laga kraft kommer det att innebära att Alabama har de striktaste abortlagarna i USA, där abort inte kommer att vara tillåtet ens vid incest eller våldtäkt. Enda undantaget kommer att vara om en fortsatt graviditet innebär fara för mammans liv. Förslaget heter ”Alabama Human Life Protection Act” och innebär även att läkare som utför aborter ska kunna dömas till 99 års fängelse. Förespråkarna för förslaget hoppas kunna utmana ett domstolsbeslut från 1973 som slog fast att abort ska vara lagligt i alla USAs delstater. Konsekvensen skulle därmed kunna bli en total inskränkning av abort-rätten i USA.

Men USA, det känns ju ganska långt bort, eller hur? Är det inte bara en sydstatsgrej som inte påverkar oss? Knappast. All inskränkning av aborträtten är farlig, oavsett var i världen den sker, och i Europa är vi allt annat än immuna mot en sådan inskränkning.

Flera Europiska länder har strikta abortlagar

Hösten 2016 försökte Polen få igenom ett förslag om ett totalförbud av abort, för att göra rådande håra abortlagar, där abort endast är tillåtet vid våldtäkt och incest, om kvinnans liv är i fara eller om fostret lider av en livshotande sjukdom, ännu hårdare. Men tack vare hårda protester lyckades man stoppa den ännu striktare lagstiftningen från att bli verklighet.

I två Europeiska länder råder totalt abortförbud, Malta och Andorra. Även San Marino och Lichtenstein har hård lagstiftning kring abort, och i Finland och i Storbritannien krävs socioekonomiska skäl för att göra abort och på Nordirland är det endast tillåtet om kvinnans liv är i fara.

abort i europa

Karta från Amnesty.

Inför stundande EU-val blir frågan om aborträtten runt om i Europa extra aktuell igen. Det finns krafter från flera håll som vill inskränka rätten till fri abort över Europa. Det är därför extra viktigt att rösta, och att rösta för rätten till fri abort. Här hittar du mer info om EU-valet och hur det går till. Rösta!

Uppdaterad 20/5: Island röstade i förra veckan igenom generösare abortlagar, och godkänner nu fri abort fram till vecka 22. Landet ingår därför inte längre i uppställningen av Europeiska länder med strikta abortlagar.