in

Kvinnor i Europa enades i massiv protest mot abortförbud – men vad har egentligen hänt i Polen?

polska

Sedan det konservativa partiet Lag och Rättvisa (PiS) i oktober i fjol vann valet och blev det styrande partiet i Polen har landet sett en rad drastiska förändringar som hotar både demokratin och de mänskliga rättigheterna. Det som händer på andra sidan Östersjön är verklighet, och det angår oss alla. Veckorevyn.com sammanfattar här de viktigaste händelseförloppen i Polen under de senaste året. Mer

Valet som skakade landet

25 Oktober 2015. Polen går till val och det konservativa och EU-kritiska partiet Lag & Rättvisa vinner med 37,6 procent av rösterna.

Flyktingar är inte välkomna

November 2015. Medan Sverige och andra delar av Europa kämpar med att ta emot de människor som flytt vänder sig Polens nya regering mot flyktingarna. Witold Waszczykowski, då blivande utrikesminister, uttalar sig om att Polen kommer att gå sin egen väg:

– Faktum är att muslimer aldrig kommer att integrera sig i våra samhällen. Tvärtom. Jag vill inte att min hustru ska behöva klä sig och uppföra sig som i ett arabiskt land, sa han då.

Protest Poland Refugees

Pressfriheten hotas

Årsskiftet 2016. Regeringen tar kontroll över de statliga medierna, vilket EU uttrycker stor oro över. Med de nya reglerna tar Polens regering tillfället i akt att rensa chefer på de statliga tv-och radioföretagen. Kritiker säger att den nya lagen hotar yttrandefriheten och att medierna kommer att användas i politiskt syfte.

– Ingen kan tvinga Polen att hålla tyst. Ingen kan tvinga mig att hålla min mun stängd, säger Tomasz Lis, känd polsk journalist.

Protesternas vår

Våren 2016. Denna vår kantas av flertal protester runtom i Polen mot nya lagförslag om förstärkt övervakning från polisens sida samt ändringar i domstolslagar. Även EU protesterar och bestämmer sig för att göra en utredning av situationen i Polen.

[adSpace placement=”manual”]

Nya abortlagar på kartan

September/oktober 2016. Ett nytt förslag om en lagändring som skulle göra abort förbjudet får polska kvinnor landet runt att rasa. Ordo luris, som samlat in 450,000 signaturer från anti-abort supportrar står bakom förslaget. Till en början stöttar katolska kyrkan idén, men senare uttalar sig biskopar om att de inte kan stödja att sätta kvinnor i fängelse på grund av något sådant. Polen har sedan tidigare haft stränga abortlagar som endast tillåtit abort om fostret varit svårt missbildat, om kvinnans liv hotats eller om graviditeten varit ett resultat av brott. Detta har resulterat i att många polska kvinnor tvingats att åka till grannländer för att utföra aborter. Med det nya förslaget riskerar kvinnor som genomför abort och de läkare som varit inblandade fem års fängelse vardera.

Lagförlaget engagerade många tusentals människor inte bara i Polen, utan även resten av världen. Manifestationer anordnades i bland annat Warszawa, Stockholm och Bukarest. Den tredje oktober var den enorma protestdagen då alla bar svart. 50 procent av Polens befolkning var enligt en Ipsos-undersökning positiva till strejkerna. Under hashtagen #czarnyprotest (”svarta protesten”) spred sig protesterna även på internet där det var tydligt och klart att kvinnorna i Polen hade fått nog.

Lag & Rättvisas utrikesminister Witold Waszczykowski uttalade sig följande om protesterna till radiokanalen RMF:

– Låt [demonstranterna] få ha sitt roliga. De får köra på om de tycker att vi inte har större problem i Polen.

#czarnyprotest #czarnyponiedziałek #blackprotest #blackmonday #warszawajestkobietą #siłajestkobietą

Ett foto publicerat av Martyna (@smartinxii)

En stor seger i en skakad demokrati

De enorma demonstrationerna visade på folkets, och framförallt kvinnornas, kraft. Den 6 oktober röstades förslaget ned och vetenskaps-och utbildningsministern Jaroslaw Gowin kommenterade:

– Protesterna har fått oss att tänka efter och det har varit en lektion i ödmjukhet för ledningen.

Segern visade på makten folket har när de går ihop, men Polens framtid är fortfarande osäker då detta enbart var ett i raden av många kontroversiella förslag/ändringar under det senaste åren.