in

5 spartips inför julen (din plånbok kommer att tacka dig!)

spara pengar jul

Funderar du redan på hur novemberlönen ska räcka till julen? Här är 5 tips till dig som hjälper dig att lägga undan lite extra pengar. Mer

Personligen är julen min favorithögtid! Jag älskar vintern, stunderna med familjen och all god mat. Men det kan också vara jobbigt för många, inte minst ekonomiskt. Självklart måste man inte spendera en förmögenhet på denna högtid. Tänk på att du inte behöver köpa julklappar till HELA släkten. Men för dig som ändå känner att du bränner liiite för mycket under julledigheten: här är 6 råd som får dig att ha några slantar extra kvar på kortet!

1. Se över dina shoppingvanor

Oavsett om det handlar om spontana middagar ute, en fika på stan, en ny väska eller något annat så är det dags att tänka igenom dina köp. Det är lätt att man inte ser sina konsumtionsvanor. Hur mycket bränner du på onödiga saker? Måste du shoppa nya kläder jämt? Låna och byt outfits från dina vänner och laga middagar hemma. Sätt på din kaffekokare och förvandla ditt vardagsrum till ett fik.

Se över dina shoppingvanor

2. Åk kommunalt

Skippa bilen och därmed bensinutgifterna. Är du en sån som tar taxi överallt? Då är det slut med det, åk kommunalt! Eller varför inte snöra på joggingskorna och promenera?

3. Minska spontanköp

Återigen, måste ALLA i släkten få en julklapp och behöver du ge något till dina vänner? Kom överens om att ha secret santa (där alla köper EN julklapp för en bestämd summa och man lottar om vem man får.) Om du ändå vill maxa med presenter och annat inför julen så försök planera din ekonomi. Minska spontanköpen och gör en ordentlig lista, och håll dig till den! Börja med inköpen redan nu så slipper du ha alla utgifter på en och samma gång.

4. Drick mindre eller drick hemma

Gillar du att träffa dina vänner på en aw eller gå ut och festa under helgen? OJ vad man sparar pengar om man inte går ut! Om du inte vill begrava hela din festprinsessa kan du iallafall minska utgångarna något. Bjud hem folk och spela spel och drick en flaska vin (eller två?) och om du får fomo och ett sug på att gå ut kan kolla upp billiga barer och klubbar utan inträde.

5. Använd dina rabatter

Våga vara personen som skapar kö i kassan. Skäms inte för att nyttja dina rabatter och se till att reasumman blir rätt! Glöm inte att de finns massor av studentrabatter!

Använd dina rabatter och kuponger