in

Zara-designerns rasistiska utspel sprids igen – efter kritiserade kampanjen

zara 2
Bildkälla: Zara och Instagram

Kritiska röster menar att Zaras nya kampanj anspelar på kriget i Gaza, vilket i sin tur lett till att klädföretaget plockat ner bilderna från hemsidan.

Men det ser inte ut att lugna situationen, för nu har ett gammalt DM från Zaras head designer börjat cirkulera på internet igen. Mer

Det har stormat rejält kring klädföretaget Zara de senaste dagarna. Detta efter att en ny kampanj, som enligt kritiska röster tycks anspela på kriget i Gaza, gått live. På bilderna poserar en modell bland ”kroppar” insvepta i vita skynken, och en kartongbit som liknar en karta över Palestina syns. I sociala medier uppmanar flera användare till bojkott och menar att företaget profiterar på kriget. Måndagen den 11 december, bara fem dagar efter att kampanjen lanserades, plockade Zara bort alla bilder från hemsidan. Men de kritiska rösterna låter sig inte tystas och nu har en privat meddelande från 2021, skrivet av Zaras head designer Vanessa Perilman, börjat cirkulera på sociala medier igen.

Zaras head designer: ”Om ert folk var utbildade så hade ni inte sprängt sjukhus”

Meddelandet ska ha skickats till den palestinska modellen Qaher Harhash, och i det skriver Vanessa Perilman bland annat att ”de i hennes bransch känner till sanningen om Israel och Palestina och kommer aldrig sluta försvara Israel” och att ”om ert folk var utbildade så hade ni inte sprängt sjukhus och skolor som Israel har hjälpt till att betala för i Gaza”. Avslutningsvis skriver hon att hon tycker det är lustigt att Qaher Harhash är modell, eftersom det ”går emot den muslimska tron” och att om han hade ”kommit ut ur garderoben” i något muslimskt land så hade han blivit stenad till döds.

Redan 2021 fick Vanessa Perilmans DM massiv kritik. Meddelandet skickades mindre än en månad efter att Israeliska militären, IDF, genomfört flygbombning av Gaza, i vilken 200 människor dödades – varav 65 barn. Samtidigt avfyrade Hamas tusentals raketer mot Israel, där minst 12 personer dog.

I ytterligare meddelanden till Qaher Harhash ifrågasatte Vanessa Perilman varför modellen publicerat deras konversation, och uppgav att personer dödshotat hennes barn. Hon skrev även att hon kände sig ”hemsk” och att ”det här är inte den jag är”. Hon bad om ursäkt och skrev ”jag hoppas verkligen du kan förlåta mig”.

Men precis som nu hade kritiska röster redan börjat uppmana till bojkott av företaget. I ett svar till CNN skrev en talesperson att Zara inte accepterar någon bristande respekt för någon kultur, religion eller något land. ”Vi fördömer dessa kommentarer som inte speglar våra kärnvärden”. I samma veva raderade Vanessa Perilman sin Instagram.

Harhash: ”Jag förlorade så många jobb efter det här”

I samband med att den här historien kommit upp till ytan igen, har Qaher Harhash lagt upp en story på sin Instagram och tackat för stödet. Han skriver att han för två år sedan förlorade så många jobb efter det här.

storysista

Zara bemöter kritiken mot nya kampanjen

Zaras nya kritiserade kampanj har plockats bort och i ett inlägg på Instagram förklarar företaget varför. Enligt dem har bilderna ingenting med kriget i Gaza att göra, kampanjen fotades redan i september och ska föreställa ofärdiga skulpturer i en konstnärlig miljö.