in

VR snackar skönhetsideal med Tyra Sjöstedt!

bild 3
VR snackar skönhetsideal med Tyra Sjöstedt!

Superbloggaren Tyra Sjöstedt pryder omslaget av nya VeckoRevyn iklädd endast en bikini. I jobbet som modell får hon ofta höra åsikter om sin kropp och sitt utseende. VR tog ett snack med Tyra om kroppsideal och självförtroende.

Mer

omslag 09

Tyra Sjöstedt, vad är skönhet för dig?
– Att man trivs med sig själv och mår bra. Skönhet är när en person strålar och har bra självförtroende. Storlek 42 eller storlek 34, det har ingen betydelse.

Har du själv bra självförtroende?
– Ja, idag har jag det. Men mitt självförtroende är bättre i vissa situationer och sämre i andra och så känner nog de flesta. Jag har lärt mig att jag måste tro på mig själv.

Hur har du påverkats av dagens skönhetsideal?

– Det är klart att man påverkas, speciellt när man jobbar som modell. Men jag har aldrig haft som mål eller ideal att vara ett vandrande skelett. Jag försöker ta hand om mig själv och vara hälsosam. Jag älskar skönhet och har det som ett intresse, men det betyder inte att jag tycker att det supersmala idealet som dominerar i skönhetsbranschen idag är bra.

Vad har du för relation till din kropp?
– Jag har en bra relation till min kropp. Jag har accepterat hur jag ser ut och idag är jag jättenöjd med mig själv!

Kan man vara modell och samtidigt förespråka ett sunt kroppsideal?
– Det är klart man kan! Jag är dessutom ingen supersmal catwalk-modell och har aldrig bantat i hela mitt liv. Självklart tränar jag och försöker ta hand om mig själv men det är också en del av mitt yrke. Bara för att man är modell så innebär det inte att man saknar värderingar.

Vi har sett att du får många frågor på din blogg angående om du har opererat dig, hur svarar du på det?
– Jag har sett att jag fått många frågor men jag orkar inte lägga energi på det för egentligen har ingen läsare och inte ens min favorittidning VeckoRevyn med det att göra. Vad jag kan säga är att jag i allmänhet tycker att folk får göra vad de vill, bara det är för deras egen skull. Jag får dagligen höra att jag har opererat brösten, näsan och fettsugit mig. Jaha, tänker jag, vad kul att folk ”vet om” att jag har gjort det. Att jag inte besvarat något är för att jag vet att jag irriterar de som frågar genom att inte besvara frågan, men samtidigt irriterar de mig som ens frågar. Skulle man gå fram till en främling på stan och fråga: ”Hej, har du opererat tuttarna?”. Nej, jag tror inte det. Och även om jag älskar mina läsare så är de faktiskt främlingar, vilket folk lätt glömmer bort. Att folk orkar lägga så mycket energi på hur någon människa ser ut, det förstår jag inte. Jag får ständigt kritik av läsare om hur jag ser ut och det värsta jag kan göra i en sådan situation är att gå till attack och försvara mig – för det behöver jag inte.

Anser du att modeller har ett ansvar i idealfrågan eftersom många tjejer har er som förebild?
– Det där en ond cirkel. Det är svårt att säga var i branschen ansvaret ligger, om det ligger hos modellerna, klädföretagen eller agenturerna. Det enda man kan göra som modell är att ta hand om sig själv på ett sunt sätt. Att det sunda idealet vinner i längden är jag övertygad om.

Har du något tips på hur man får bättre självförtroende?

– Självförtroende har i grund och botten inget att göra med utseende. Jag brukar säga att man ska tänka så här: Om du skulle möta dig själv på gatan vad skulle du tycka då? Du skulle troligen tycka att du var en fin tjej som ser trevlig ut. Det är bara att inse att du är den som är mest kritisk mot dig själv. Andra som ser dig tänker inte på samma sätt.

0910

Det nya numret av VeckoRevyn med Tyra Sjöstedt på omslaget finns i butik idag!