Coronaviruset dominerar nyhetsflödet just nu och många blir mer och mer oroliga. Därför listar vi 13 saker som du kan göra för att minska både spridningen av och oron för viruset. Mer
Orolig för coronaviruset? Här är 13 saker som är bra att känna till
Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån för spridning av coronaviruset till den högsta – det vill säga mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige. Covid-19 är namnet på den infektionssjukdom som orsakas av coronaviruset, och onsdagen den 11 mars rapporterades det första dödsfallet till följd av viruset i Sverige.
De första fallen upptäcktes i Wuhan i Kina, varpå staden sattes i karantän. Även hela Italien har satts i karantän och svenskar köper upp apotekens lager på munskydd och handsprit. I Japan håller skolor stängt, och i Grekland ställs karnevaler in. Enligt världshälsoorganisationen WHO kan coronaviruset klassas som en pandemi och situationen har försatt världen i ett läge där det gäller att vara försiktig. Därför listar vi tretton saker du behöver har lite extra koll på just nu.
1. Hur smittar coronaviruset?
Viruset smittar oftast genom att någon som bär på smittan nyser eller hostar. Människor i närheten av den smittade personen kan få viruset genom att droppar av viruset når dem via luften. Avståndet för att det ska inträffa brukar vara några meter. Dropparna stannar i luften ett tag för att sedan landa i omgivningen. Om du exempelvis får viruset på handen och sen rör i ditt ansikte kan viruset hamna i ögonen, munnen eller näsan. Droppsmitta kallas den här typen av smitta, den är alltså inte luftburen. Hittills finns det inga bevis för att viruset har smittat någon via föremål, enligt 1177.
2. Vad är symtomen?
Symtomen vid covid-19 påminner mycket om symtomen vid en vanlig förkylning. Det brukar vanligtvis ta mellan två till fem dagar, men kan ta upp emot två veckor, från att du blivit smittad tills du får symtom.
Covid-19 kan ge ett eller flera av följande symtom:
- Besvär när man andas
- Torrhosta
- Feber
3. När behöver jag söka vård?
Har du inga symtom behöver du inte söka vård. Du kan däremot höra av dig till 1177 om följande stämmer in på dig:
- Du har varit i kontakt med någon som har covid-19 under de senaste två veckorna.
- Du har under de senaste två veckorna besökt Hongkong, Iran, Kina, Sydkorea, Österrike eller norra Italien.
- Du har något av de ovannämnda symtomen.
Om du tror att du är sjuk så är det betydligt bättre att du ringer än att du besöker en vårdcentral. Då riskerar du inte att smitta andra.
Har du mer generella frågor om coronaviruset, som inte rör frågor om sjukdomssymtom, ska du istället ringa 113 13.
4. Skippa munskyddet men köp handsprit om du vill
Under den senaste tiden har det varit hård åtgång på munskydd. Men det kan du låta bli att köpa, munskydd skyddar inte dig som är frisk från att få viruset. Om du däremot har blivit smittad av viruset kan ett munskydd hjälpa för att inte sprida viruset vidare. Någonting som också blivit riktigt populärt är handsprit. Handsprit kan du däremot köpa. Det är bra att använda det om du inte har tillgång till att tvätta händerna. Tänk på att handspriten då bör innehålla minst 60 procent alkohol, enligt Folkhälsomyndigheten.
5. Var medveten om att stora folksamlingar medför en risk
Vänta innan du bokar in en konsert eller köper biljetter till ett slutspel. Många evenemang och premiärer ställs in och skjuts upp i nuläget, och det är inte så kul om man köper en biljett som kan komma att brinna inne. Om eventet du planerat in blir av ändå så är det bra att vara medveten om att större folksamlingar medför en större smittorisk. Det betyder inte att du ska sluta leva som vanligt, men var vaksam och kom ihåg att tvätta händerna – och stanna hemma om du känner dig sjuk.
6. Ha ett litet matlager hemma om du vill
Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, finns det ingen anledning att börja hamstra torrvaror hemma. Men om du känner dig orolig för viruset kan det vara skönt att vara lite förberedd. Om du vill bunkra upp med ett litet lager med mat, vatten och hygienartiklar som räcker en vecka eller två så är det bara att göra det! I broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från MSB finns tips för vad man borde ha hemma. Det är som sagt inget måste, man om det får dig att må bättre och känna dig mindre orolig är det en bra idé.
7. Avvakta med att köpa flygbiljetter
Det är viktigt att ta viruset på allvar. Även om du själv inte tillhör en riskgrupp har du ett ansvar att inte sprida smittan vidare om du blir sjuk. Det finns en risk att du ger den till någon äldre som då drabbas mycket hårdare än vad du gör. Undvik att besöka de platser som Utrikesdepartementet avråder från. Dessutom är risken att flyget ställs in innan avresan större nu än innan viruset kom.
8. Stanna hemma från jobbet om du är sjuk
Om du är sjuk bör du stanna hemma från jobbet, både för din egen skull som inte mår bra men också för att förhindra att smitta andra. Karensdagen har tagits bort under den här virustiden, för att minska det ekonomiska hindret som annars bidragit till att man inte stannat hemma från arbetet. Detta gäller såklart också i ditt privatliv. Undvik att träffa bekanta till dig som är äldre eller mer utsatta medan du är sjuk.
Med sjuk menar man:
- Om man är förkyld.
- Om man har feber.
- Om man har luftvägsinfektion, även lindriga symtom.
9. Undvik att ta på saker i onödan
I dagsläget gäller det att tänka efter lite extra innan man tar på saker. Viruset kan leva flera dagar utanför kroppen enligt en rapport. Så försök att begränsa dina sociala interaktioner litegrann, ta inte i hand med andra utan att tvätta händerna och var noga med att inte ta dig i ansiktet om dina händer inte är rena.
10. Informera dina närstående
Det är en bra idé att höra av dig till dina anhöriga som är i riskzonen, som mormor och morfar, och förklara hur läget ser ut just nu. Berätta för dem att de borde tacka nej till att resa under den här tiden och avstå från att ta hand om sjuka barnbarn.
11. Håll dig uppdaterad
Covid-19, som orsakas av coronaviruset, är en ny sjukdom och ska behandlas därefter. Man jobbar ständigt med att hitta ny information och saker ändras snabbt, så se till att du håller dig uppdaterad på hur situationen utvecklas. Det kan du till exempel göra via Folkhälsomyndigheten.
12. Behåll lugnet
Som sagt, unga och friska personer är inte i riskzonen för viruset. Så försök att behålla lugnet och inte stressa upp dig för sjukdomen. Däremot är det viktigt att du tar ditt ansvar för att inte sprida varken smittan, eller läskiga myter om smittan, vidare. Det är mycket om viruset som man inte vet ännu, så ta det säkra före det osäkra.
13. Var noga med att tvätta händerna
Se till att du tvättar händerna efter du varit ute, kommit fram till jobbet samt kommit hem från jobbet, efter toalettbesök, när du hanterar mat och innan du ska äta. Tvätta händerna med tvål och varmt vatten i omkring 20 sekunder.
Vill du hålla koll på hur coronaviruset sprider sig över världen? Läs här.
Artikeln uppdateras efterhand som mer information tillkommer.