in

Victoria Silvstedt: ”Ju mer man tjänar, desto mer vill man ha”

4av8tico4q4e9htd
index.xml

Mycket har hänt sedan Bollnäs-tjejen Victoria Silvstedt kom tvåa i VR:s Fröken Sverige-tävling 1993. Naken-chocker, utvik och b-filmer. Och hon har tjänat miljoner på kuppen. Slipad affärskvinna eller dum blondin?
– Ibland är det kul att spela på det, you know, säger den Sisters-aktuella 33-åringen på sin berömda svengelska.

Mer

Råkallt, snöblandat regn faller över Stockholm, jag kommer till hotellsviten i blöta stövlar och tre lager kläder. Victoria Silvstedt har på sig ärtgrön, flortunn sommarklänning och strassprydda, öppna silversandaletter som blottar de pinnsmala, solbrända benen.
– Lite tidigt kanske, haha? Men jag tänkte att jag håller mig inne hela dagen istället!
Hon får senaste numret av VeckoRevyn, slår ut med händerna och tjuter glatt:
– Oh la la, VeckoRevyn! Åh vad roligt! Jag kommer ihåg när jag var fröken Borlänge -93, jag sprang hem och visade tidningen för mamma, det var så stort …
Sedan dess har den 33-åriga blondinen hunnit med en hel del. Nakenmodell, påklädd modell, b-filmer, biroller (otaliga i rollen som ”Blonde”, två stycken i rollen som ”Inga”, två som ”Ingrid”) en eurodisco-platta och ett eget underklädesmärke. Det sistnämnda trots att hon själv vid flera tillfällen råkat ”glömma” (jo, det är faktiskt så hon förklarar det) att ta på sig underkläder, till röda mattan-fotografernas förtjusning  – och mamma Ullas förskräckelse.  

Ångrar du något i din karriär?
– Det är klart att jag tittar tillbaka och tänker ”hur kunde jag?”, men jag har lärt mig av allt. Du måste göra misstag för att komma vidare. Men okej, kanske några smågrejer. Independentfilmer, som den där jag gjorde en sexscen och jag fejkade ett blowjob. Som såg väldigt verkligt ut … Och jag gjorde en tv-show i England som hette ”Celebrity wrestling”. Big mistake! Men jag ångrar inte att jag gjorde Playboy, avslutar hon bestämt.
Det var Playboy som öppnade portarna till glamour-världen för den 23-åriga Bollnästjejen när hon blev utnämnd till ”Playmate of the year” 1997. Sedan dess har hon ohotat behållit positionen som Sveriges mesta superblondin. Eller bimbo, för den som vill kalla henne det. Något hon bekräftar när vi träffas, genom att ständigt himla med ögonen, vifta med armarna och fnissa. Och förstås, svara på alla frågor med sin berömda Silvstedt-svengelska. Samtidigt är jag övertygad om att hon inte är någon dumbom, hon kan spelet. Hon svarar proffsigt undvikande på frågorna om privatlivet, hon är alldeles säkert medveten om exakt vad som kan bli svarta skandalrubriker. På hennes officiella, trespråkiga (!) hemsida kan man köpa kalendrar, planscher och signerade tidningsomslag, hon reser världen över för att agera dragplåster på partypremiärer, uppdrag som bisarrt nog ger bra klirr i kassan.
Det sägs att du ”spelar” dum blondin, men att du egentligen är en slipad business-woman.
 – Om man har glamour-looken som jag, så är det klart att man lever sig in i det. Ibland är det kul att spela lite på det, you know …
Bara för att alla förväntar sig det.
– Precis.
Och nu gör du din första påklädda modekampanj i Sverige, vem är din stilikon?
Kate Moss ser ju trendig ut i allt! Och Sienna Miller.
Men är det någon du inspireras av?
– Nej, det är sant, inte riktigt kanske. Det är nog mer Cameron Diaz, hon är så snygg i jeans och pumps.  
Satsar du generellt på en mer påklädd look nu?
– Ja, jag tänkte att det blir lite tråkigt efter ett tag när jag bara springer runt halvklädd, haha! Sedan är det kul att rikta sig mer åt kvinnor och unga tjejer. Senaste året har det blivit mer frågor om att göra modekampanjer och visningar. Mer kvinnovänliga grejer! Och mer välgörenhet, faktiskt.
Vilken typ av välgörenhet engagerar dig?
 – Ja … Typ galor. Elton John-galan och så. Och Unicef. Det har varit ett lättnad, in a way. Jag klarar mig utan herrtidningar, liksom. I can do it! Och jag behöver liksom inte tänka på hur min kropp ser ut hela tiden.
Men du, den ser rätt vältrimmad ut tycker jag! Du är mycket smalare i verkligheten.
– Jag går upp och ner i vikt rätt mycket, det beror på hur jäktad jag är, hur mycket jag reser och så. Om jag är hemma en vecka så äter jag bra och tränar. Jag vill inte gå ner för mycket i vikt, jag vill inte vara för smal, jag vill vara mer hälsosam, säger hon men det går knappast att se.

4av8tico4q4e9i0j
4av8tico4q4ols3a

Victoria har tidigare talat ut om sina ätstörningar, hårdbantningen och pressen på att vara perfekt som ledde till anorexi. Hon har, som känt, opererat brösten (”jag var alldeles platt och ville jobba som underklädesmodell i Paris, men det är inget jag vill rekommendera unga tjejer att göra, på det sättet vill jag inte vara en förebild, då vill jag hellre vara en förebild genom att vara en tjej som gör sin grej, go for it girls, liksom!”) och förstorat läpparna.
Vi pratar om träning, men hon avslöjar att hon blivit rådd att ta det försiktigt.
– Jag är ju gammal skidåkare, om jag börjar träna blir mina ben jättestora! Mina lår! Då ser jag ut som en hel karl, säger hon, spärrar upp ögonen och fnissar igen. Själv tittar jag på mina egna lår, som måste vara ungefär dubbelt så stora, och undrar om jag möjligtvis har en chans som storslalomstjärna.
När du reser och jobbar som du gör, hur håller du dig i form?

– Jag springer på flygplatser med alla mina väskor, haha! Man hinner inte äta på dagarna och man är så uppe i varv hela tiden, så på kvällen, då tappar jag matlusten.
Suck, för andra är det tvärtom, när man stressar slinker det ner en chokladbit här och en macka där.
 – Nej nej, tvärtom! Men när jag är hemma och bara kollar på tv i soffan, då blir det chips, popcorn och choklad, säger hon och rör om i sitt örtte. Någon stor kock är hon dock inte.
– Mitt kök är helt oanvänt i New York, jag har inte ens öppnat min spis!

Hur mycket pengar har du tjänat?
– Oj … Det vill jag inte sitta och säga i Sverige. Men okej, ju mer man tjänar, ju mer vill man ha. Jag tänkte att när jag nått miljondollarsstrecket, då slutar jag jobba. Det blir bara mer, mer och mer. Man blir beroende. Och jag försöker jobba så länge jag kan. Jag är också en sådan som inte slösar så mycket.
Inte så mycket dyra handväskor och så?
– Haha, säger du och tittar på min Louis Vuitton-väska för 4 000 euro! I’m busted! Men den är last season, haha! Jag har nyare. Den här börjar ju gå sönder typ, titta här, säger hon och petar på ett nästan osynligt märke på kanten på den vita, svindyra läderväskan med guldnitar.
– Men okej då, jag slösar lite, inte så att jag köper miljonvillor. Men jag har köpt en härlig våning i New York, min Range rover, min Mercedes … Grejer som man behöver.
Du måste skaffa en lägenhet i Stockholm!
– Ja, jag sa det till min syster, om hon hittar något bra så slår jag till, så hon letar lite åt mig. Jag bor alltid på Grand hotel när jag är här, it’s nice but – you know?
Eh, yeah. Okej, en fråga från vår sexexpert Hannah: är du ovanligt intresserad av sex?
– Nja, haha! Det är klart att man kan tro det, med min karriär och så. För mig var det mycket nyfikenhet i början. När jag var 22 och kom till L A, jag var så ung och nyfiken, ville testa, experience stuff. Nu när jag är 30, så är jag mogen och vet vad jag vill ha. Tio års erfarenhet gör att jag känner mig mer sexuell nu än någonsin, jag är övertygad om att kvinnans sexuella pik startar vid trettio.
Victorias sexliv har dock inte varit någon väl bevarad hemlighet, inte minst 2005 när paparazzis fångade intima bilder på henne och en mystisk man på franska rivieran. Hemlig älskare, skrev brittiska pressen. ”Han är bara en killkompis”, svarade Victoria. ”Alla förtjänar en andra chans”, kommenterade herr Silvstedt, tv-journalisten Chris Wragge, i Expressen.  
Hur är du som flickvän?
– Jag blir väldigt beskyddande, nästan som en mamma. Jag fixar och ordnar, oroar mig och så, kanske nästan för mycket …
Och vad behöver du för kille?
– Jag är väldigt independent. Jag vill bara ha affection, sex och en kille som låter mig vara självständig. Jag måste få köra mitt race. Han får inte vara klängig på mig, då springer jag iväg!
Har du varit olyckligt kär?
– Hm. En gång när jag var tonåring … Han var min första pojkvän, han krossade mitt hjärta. Vi hade varit ihop i sex år. Jag är den typiska förhållande-tjejen, från att jag var tretton till att jag var arton hade jag samma kille. Sedan hade jag break i några år när jag bodde i Paris. När jag flyttade till Los Angeles hade jag förhållande men han blev helt galen. Han stalkade mig, ringde i ett, skrev kärleksbrev och väntade utanför dörren när jag kom hem. Jag jobbade ju så mycket, jag var ute och reste hela tiden.  
Man tror att du har haft fler killar!
– Jag vet! Jag har inte det, alla tror att ”she must be the biggest slut” men jag har haft tre långa förhållanden och den tredje är min man. Mellan det har jag haft killar, men inte många.
Har du blivit sviken?
– Ja, både professionellt och personligt. Hela tiden. Även om det ser så bra ut hela tiden, så går jag också på nitar. Det är många som försöker utnyttja mig bakom min rygg, folk jag trodde var mina vänner har sålt stories till pressen. Folk försöker lura mig med affärer. Jag vet aldrig vilka som är mina vänner. Mina bästa vänner har jag kvar från Bollnäs, min syster Veronica och min familj, sedan har jag två tjejkompisar till. But that’s it, säger hon och lägger de tunna benen i kors. Och, innan hon flyger tillbaka till New York och jag beger mig ut i snöslasket, så jag måste faktiskt fråga:
Men du, har du verkligen glömt så mycket svenska att du måste prata svengelska?
– Det är snabbare att prata på engelska! Det är som … Why waste time, you know ? Och när jag skriver. Min computer är på engelska så jag skriver alla mejl på engelska, that’s my excuse, haha!

Victoria Silvstedt

Född: 19 september, 1974 i Skellefteå.

Familj: Maken Chris Wragge (gifte sig 2000), som hon helst inte vill tala om (det har ryktats om skilsmässa), mamma Ulla, pappa Bo och systern Veronica. 

Visste du att: Victoria var en slalomtalang och kom fyra på alpina ungdoms-SM i 1989. Vann gjorde Pernilla Wiberg!

Karriär: Anmälde sig till Hawaiian tropic-tävlingen i Gävle när hon var 17. Året därpå kom hon tvåa i VeckoRevyns Fröken Sverige-tävling. Släppte skivan ”Girl on the run” 1999, singlarna ”Hello hey” och ”Rocksteady love” blev radiohits. Har gjort flera biroller, varit med i ”Melrose place” och prytt Cafés omslag nio gånger.  

Aktuell:
I Sisters vårkampanj och med underklädesmärket ”With love from Victoria”.