in

Vi måste kunna kritisera dagens ideal utan att kritisera varandra

kronika karitraa

”Självklart har vi alla ett ansvar för att inte reproducera snäva och på många sätt skadliga normer, men det går inte att lägga allt ansvar på enskilda kvinnor. Vi är alla barn av patriarkatet och gör vårt bästa för inte tappa förståndet i en värld som ställer krav på oss som skulle få vem som helst att sträcka upp armarna i luften och säga ’jag ger mig'”. Mer

kari_traa_annonsbalk-1

Smal midja. Stor rumpa. Runda bröst. Långa ben. Tonade armar. Lite mindre rumpa. Stora bröst. Liten näsa. Magmuskler. Smala lår. Små bröst. Liten rumpa. Stora läppar. Skarpa kindben. Små bröstvårtor. Perfekt.

Idag bombarderas unga kvinnor med tusen olika krav på hur de ska se ut. Hur de ska vara. Vem de ska vara. Idealet för hur kvinnor ska se ut har alltid varit påtagligt, men med sociala mediers intåg är det svårt att värja sig för de floder av ”perfekta” människor som kommer mot en. Ibland kanske man inspireras, men ofta klämmer man nog lite på sin egen kropp och tänker ”vafan”.

För alla som rör sig på plattformar som Instagram, Facebook och Snapchat är det också tydligt att kroppsaktivismen och människors vilja att kritisera och förändra idealet blir starkare och starkare för varje dag. Det bästa beslutet jag någonsin har tagit är att börja följa kvinnor vars kroppar inte ser ut som de vi annars får se på TV, i tidningar och i sociala medier. Det har gett mig en helt ny kraft att acceptera min egen kropp och övertygelse om att det snäva ideal vi har idag måste bort.

Men det finns en grej jag ofta stöter på som gör mig så sjukt ledsen och uppgiven. Det finns en tendens i viljan att göra gott och kritisera ett ideal som gör att man kritiserar kvinnorna istället för normen. Man pratar helt enkelt skit om vissa kvinnors utseenden i ett försök att kritisera ett ideal. Det är så onödigt.

Det finns ingenting jag hellre vill än att alla olika typer av kvinnor och kroppar ska få synas överallt

Å andra sidan är det inte så konstigt. Vi kvinnor lär oss från barnsben att det finns ett begränsat utrymme som vi måste konkurrera om, och vi lär oss därför att behandla våra medsystrar som konkurrenter istället för stöd.

Och ja, utrymmet är begränsat för kvinnor. Men det är genom att lyfta upp varandra som vi kan göra det större, inte genom att byta ut varandra. Jag önskar att exakt samma princip gällde när vi pratar ideal. Det finns ingenting jag hellre vill än att alla olika typer av kvinnor och kroppar ska få synas överallt, men jag tror inte vi når dit genom att kasta skit på kvinnorna som representerar dagens norm.

Självklart har vi alla ett ansvar för att inte reproducera snäva och på många sätt skadliga normer, men det går inte att lägga allt ansvar på enskilda kvinnor. Vi är alla barn av patriarkatet och gör vårt bästa för inte tappa förståndet i en värld som ställer krav på oss som skulle få vem som helst att sträcka upp armarna i luften och säga ”jag ger mig”.

Det är den världen vi ska krossa, inte varandra.

 

______________________________________________________________________

Artiklar publicerade under #iamtheswedishmodel sponsras av sportmärket Kari Traa och syftar till att synliggöra sport- och modebranschens skeva skönhetsideal och dess negativa inverkan på unga kvinnors psykiska hälsa. Läs mer på www.theswedishmodel.se. Det här är den sista artikeln i serien. 

Vill du skriva under för att stoppa ohälsosamma skönhetsideal inom modebranschen? Klicka här!

Läs andra artiklar i serien #theswedishmodel:

Felicia, 19, fick ätstörningar redan på högstadier: “‘Healthy is the new skinny’ gjorde mig sjuk”

Varannan ung kvinna har bantat – experten: “Andelen unga som försöker gå ner i vikt har ökat”

Experten: “Föräldrar som kritiserar sina kroppar öppet påverkar barn negativt”

Modellagenturen Mikas sätter inte krav på modellers mått – men de måste passa i små provstorlekar