in

VeckoRevyns omslagstjej Zara Larsson: ”Mitt liv är best of two worlds”

zara omslag

Hon jämförs med Rihanna, spås göra internationellt genombrott vilken sekund som helst och får folk att sätta kaffet i halsen när hon talar om hur ung hon är.  VeckoRevyn mötte Sveriges mesta it-tonåring för att snacka artistliv, att ta sin plats på sociala medier och kärlek.

Mer

Tittar du på klipp från Talang-finalen 2008 är det svårt att tro att den lilla, lilla flickan i blå klänning som tar hem vinsten är Zara Larsson – tills hon öppnar munnen och sjunger sitt tävlingsbidrag. Rösten har hängt med henne så länge hon kan minnas, och Zara hinner bara hälsa och fråga om en iphoneladdare innan hon spontant börjar sjunga för sig själv när vi träffas i fotostudion.

Sen 2013 har hon åter igen tagit plats i rampljuset. Förra året släppte hon inte bara sin EP Introducing, utan syntes flitigt på scen i stora sammanhang som Kronprinsessans födelsedag och Nobels fredspriskonsert. På Rockbjörnen samma år tog hon hem titlarna Årets genombrott och Årets kvinnliga liveartist. Få hade missat hennes singel Uncover, som hade sålt trippel platina i Sverige redan sex månader efter att den släppts.

– Jag vet inte hur många gånger jag ringde mitt skivbolag innan den släpptes och frågade ”hur vet man att det blir en hit?”. Varför skulle just jag lyckas? Jag ville inte säga till mina kompisar när jag var i studion, för det hade känts så pinsamt om det inte blivit något av alla timmar där.

Med facit i hand vet vi att Zara inte hade behövt oroa sig. Låten blev en omedelbar hit som klättrade på listorna och spelades flera gånger om på radio.

– När jag la ut videon, som inte direkt var proffsigt gjord, tänkte jag att den kanske skulle få 100 000 views i bästa fall. Men nu ligger den uppe på åtta, nio miljoner.

När började du förstå att det faktiskt gått riktigt bra?

– När den började spelas på radion kände jag att, okej, nu är det på riktigt. Första gången jag hörde den var i bilen och då skrek jag rakt ut. Och så kommer jag ihåg när jag la upp omslagsbilden till singeln på min instagram och fick 5 000 likes. Det var liksom första bilden som jag fick så mycket likes på, och sen har det fortsatt gå bra.

MISSA INTE! Zara pryder senaste numret av VeckoRevyn som finns i butik nu. Med numret medföljer ett lyxigt lipgloss-kit, värde 120 kr!

tidning

Pojkvännen står närmst

Det är uppenbart att personerna kring Zara jobbar för att hon ska vara tonåring, och inte bara artist. I fotostudion vi träffas i är tre personer från skivbolaget och hennes mamma med som sällskap. Trots att hon åker många vändor till USA för att spela in musik och har gjort gott om tv-framträdanden hemma i Sverige går hon fortfarande i skolan, bor hemma och har tid att träffa vänner.

– Jag går i skolan så ofta jag kan, men jag har typ 70 procent frånvaro, haha. Men det är ändå skönt att ha en klass, något att komma tillbaka till. Efter sommaren ska jag börja på distans vilket gör mig lite orolig, motivationen finns inte riktigt där. Min plan är ändå att gå gymnasiet, det är en trygghet.

Ditt liv måste ju se väldigt annorlunda ut från dag till dag. Att spela in musik i LA och göra läxor hemma i Sverige är ju två rätt tydliga konstraster…

– Så är det absolut, vilket jag tycker om. Det är inte så jobbigt att lämna allt här ibland, mitt hus, mina vänner och skolan står kvar. Det är lite Hannah Montana – best of both worlds liksom, haha! Jag får göra det jag älskar och i Sverige åker jag tunnelbana som alla andra människor. Samtidigt har jag chansen att sjunga för tusentals personer. Det känns inte konstigt för mig eftersom jag haft det så rätt länge, på något sätt. Men ofta när jag kommer hem från USA frågar jag mig vad jag gör här, det är i USA allt jag vill göra finns på riktigt liksom.

Det som håller kvar henne i Sverige, förutom familjen, är vännerna och pojkvännen Ludwig.

– Han är min absolut bästa vän, för det är honom jag umgås med mest av alla. Vi går i samma skola, och de senaste två åren har jag tjatat på mamma om att få sova hos honom på vardagar. Nu får jag äntligen det! Det är väldigt skönt att veta att vi är så pass trygga med varandra att det inte spelar någon roll om jag är borta någon vecka ibland.

Pratar ni någonsin om risken att artistkarriären skulle komma mellan er?

– Alltså, det är väl i så fall om jag skulle flytta, eller vara borta i ett halvår. Men jag försöker undvika att prata om det, för jag tycker att det känns så långt borta, läskigt och svårt. Jag tycker inte om att prata om sånt som gör mig obekväm. Vi får ta det som det kommer, och se vad vi gör då i så fall. Jag är ingen planeringsperson, jag hatar att planera.

Förutom att hon hoppas på att ha sålt platina i USA inom fem år vill Zara inte sätta nån tydlig plan för framtiden.

– Jag hade det förut, men nu kommer jag inte ens ihåg den längre. Det låter klyschigt, men det var faktiskt Robin Thicke som sa det senast till mig – att det handlar inte om målet utan vad man får uppleva på vägen dit. Det är under resan upplevelserna kommer, och det är de som är givande. Det tror jag absolut på, så jag passar på att njuta nu.

Fler unga it-girls att hålla ögonen på kan du läsa om i senaste numret av VeckoRevyn!

07 2014 web