in

VeckoRevyns chefredaktör Irena Pozar vinner Årets Selma

irenis
Irena Pozar. Fotograf: Rebecka Rynefelt

Årets Selma i kategorin Årets röst går till VeckoRevyns chefredaktör Irena Pozar. Mer

VeckoRevyns chefredaktör, Irena Pozar, tilldelas Årets Selma i kategorin Årets röst. ”Under hennes ledarskap har ett av Sveriges mest välkända varumärken tagit ett stort kliv upp på relevansstegen och blivit en viktig informationskälla för den kunskapstörstande yngre generationen”, lyder en del av motiveringen.

Grattis till priset! Hur känns det?

– Det känns stort och hedrande. Att arbeta med en plattform som VeckoRevyn är ett privilegium och jag blir så himla glad när vi får ett kvitto på att det vi gör spelar roll.

För fjärde året i rad hålls den feministiska galan ”Årets Selma” på Internationella kvinnodagen den 8 mars. I år kommer galan vara helt digital och du kan följa den live från klockan 12 på SelmaStories Instagram. Förutom prisutdelning kommer det hållas samtal med bokaktuella författare och feministiska inspiratörer.

Om priset ”Årets Selma 2021”

”Årets Selma” går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. En höjd röst, brytandet av normer, modet att gå mot strömmen – ibland kan en till synes liten rörelse skapa stora, ibland oförutsägbara, positiva effekter. I år delas priset ut i två kategorier, Årets Selma och Årets Selma Kategori: Årets röst.

Årets röst tilldelas Irena Pozar – läs hela motiveringen här

”Med ett rikt röstomfång som rymmer både dur och moll har hon hittat ett unikt tilltal. Hon räds inte att varva djup och yta – aldrig antingen eller, alltid både och. Under hennes ledarskap har ett av Sveriges mest välkända varumärken tagit ett stort kliv upp på relevansstegen och blivit en viktig informationskälla för den kunskapstörstande yngre generationen. Med en klartänkt, underhållande och angelägen retorik använder hon sina plattformar för att förändra normer, krossa fördomar och inspirera unga kvinnor till att drömma stort. Till en feministisk virtuos med full tonträff.”

Årets Selma tilldelas nätverket Gömda Kvinnor

Årets Selma 2021 går till nätverket Gömda kvinnor, vars 800 medlemmar alla lever på flykt undan tidigare partners. Samtidigt som deras förövare går fria tvingas de gå under jorden. Så här lyder motiveringen:

”I Sverige lever idag 800 våldsutsatta kvinnor med skyddad identitet, gömda för omvärlden. På flykt undan våldsamma relationer tvingas de till osynlighet, tystnad och utanförskap. Men i det fördolda har de gått samman och format en tilltagande underjordisk motreaktion. En försiktig första rörelse som under året vuxit sig allt starkare ger nu eko över hela Sverige. Genom tysta men uppseendeväckande manifestationer belyser dessa kvinnor rätten att få leva ett liv i frihet. De må vara gömda men aldrig glömda.”

På SelmaStories kan du läsa mer om priset.