in

IKEA stänger samtliga butiker i Ryssland

Skärmavbild 2022 03 03 kl. 12.09.05

Ikea stänger alla butiker i Ryssland och Belarus – och donerar pengar till krigets offer. Mer

Tidigare under torsdagen fick Veckorevyn uppgifter om att Ikea beslutat att stänga samtliga butiker i Ryssland och Belarus. Ett extrainsatt möte har även hållits under förmiddagen på ett av Ikeas svenska varuhus med anledning av stängningen. Under samma möte meddelade man också att Ikea skänker 40 miljoner euro för att hjälpa människor som drabbas av kriget i Ukraina. Detta bekräftades vid lunchtid i ett pressmeddelande.

All import, export och produktion som är kopplad till Ryssland pausas också. De meddelar att beslutet har en direkt påverkan på 15 000 Ikea-medarbetare. De kommer arbeta för att säkerställa att berörda medarbetare bibehåller inkomst och anställning under den tillfälliga pausen.

Senast under onsdagen fick Ikea kritik för att de fortsatt håller öppet sina butiker i Ryssland. Detta efter att de beslutade att stänga butiken i Ukraina. 

Tidigare i veckan beslutade även Volvo lastvagnar att tillfälligt stoppa sin produktion och försäljning i Ryssland. Beslutet påverkar en fabrik i Ryssland som har omkring 700 anställda. Även klädföretagen H&M har pausat sin försäljning i Ryssland pågrund av kriget i Ukraina.