in

Veckans blogg: Emilia

bild 12
Veckans blogg: Emilia

Varje vecka uppmärksammas en ny blogg från VeckoRevyns bloggportal. Den här veckan bör du spana in Emilias blogg – direkt från Las Vegas!

Mer

emilia240 1

Namn: Emilia Åsberg Ålder: 17 Gör: Är utbytesstudent i USA för tillfället, men pluggar annars på samhällsvetenskapslinjen på Internationella Engelska Gymnasiet i Stockholm. Bor: Just nu i Las Vegas, men flyttar hem till Stockholm igen i sommar. Blogg: blogg.veckorevy.com/ emilla

Hej Emilia, vad spännande med ett high school-år i USA, hur kommer det sig att du valde just Las Vegas?

När man åker på ett utbytesår till USA kan man i princip hamna vart som helst i hela landet eftersom man blir vald av en värdfamilj. Dock kan man göra ett så kallat ”regions”- eller ”delstatsval” som kostar lite extra. Själv valde jag att inte göra det eftersom jag tror att man får det hur bra som helst vart man en hamnar! Jag måste dock erkänna att jag var väldigt sugen på att åka till ett varmt ställe. Vilken tur jag hade va? Las Vegas! Förutom att det är väldigt varmt så är det en supercool stad.

Vad är största skillnaden mellan gymnasiet i Sverige och där du går nu?
Jag får den frågan väldigt ofta och det är alltid lika svårt att svara. Allt är så annorlunda i skolan här. Bland annat börjar jag i skolan klockan sju på morgonen och har samma schema varje dag! Dessutom har man alla lektioner med olika personer, man har alltså inte sin egen klass. Skolan är också mycket lättare här, fast man har mer läxor. Det är viktigt att du göra alla läxor eftersom betygen du får är procentbaserade. Dessutom är lärarna mer stränga. Som ni förstår är hela skolsystemet väldigt annorlunda (och detta är bara några exempel) men jag måste säga att den absolut största skillnaden är ”the high school spirit”. De flesta älskar sin skola, hejar på the football team och klär sig i skolfärgerna purple and teal. Dessutom har vi ju såklart cheerleaders och spirit weeks!

Vad kommer du att sakna mest när du flyttar hem i sommar?
Det finns så mycket jag kommer sakna! Min värdfamilj och mina vänner. Silverado High School – min skola, värmen och poolen, shoppingen, min underbara dansklass och dansshowerna, teater- och musikalshowerna, skolans assemblies, football games, high school spirit, Mountain Dew (en läsk), Forever21, Victoria’s Secret, the Strip med alla casinos och hotell o.s.v. Jag kommer i princip att sakna nästan allt som har med Las Vegas och mitt utbytesår att göra! Dock får man ju tänka på att det är mycket jag saknar från Stockholm när jag är här. Oavsett vart jag är kommer det alltid finnas något jag saknar. Jag har ju två hem nu.

Till sist en jobbig Pest eller Kolerafråga: Du ska fixa en ”svenskfest” för hela din årskurs i din skola för att visa vilka fina traditioner vi har i Sverige. Du är tvungen att välja tema och det står mellan att bjuda på surströmming med mjölk (du måste äta själv också!) eller att klä dig i svensk folkdräkt och flätor och leda dansen runt midsommarstången (du vet Små grodorna, Räven raskar etc) – vilket skulle du välja??
Haha, jag kan verkligen föreställa mig själv dansa runt i en folkdräkt med massa amerikanare som står och stirrar på mig som jag vore galen. Men ja, det blir vad jag väljer. Jag hatar nämligen surströmming och dessutom har jag oftast inga problem med att bjuda på mig själv. När jag tänker efter så kom jag faktiskt på att jag redan dansat Små grodorna-dansen för min dansklass. De undrade hur vi dansar i Sverige, haha!

Nyfiken på Emilas liv i Las Vegas? Spana in bloggen här!