in

Veckans blogg: ANNAS AVENTURE

bild 9
Veckans blogg: ANNAS AVENTURE

Varje vecka uppmärksammas en ny blogg från VeckoRevyns bloggportal. Den här veckan bör du spana in Annas blogg!

Mer

annastor

Namn: Anna Dalshagen Ålder: 19 Bor: Montpellier, Frankrike Bloggadress: blogg.veckorevyn.com/annasaventure

Hej Anna, hur kom det sig att du flyttade till Montpellier?

Jag har alltid velat lära mig att prata franska, men jag har väl som många andra aldrig tagit mig i kragen för att lära mig det ordentligt (franskalektionerna fick inte riktigt högsta prioritet under gynmasietiden om man säger så…). Men så tog jag ett break i universitetsplugget och kände för att göra någonting som jag alltid har velat göra: bo i Frankrike och uppleva kulturen i vardagen.

Jag fick höra av många kompisars kompisar att de hade pluggat franska i Montpellier (typ Frankrikes motsvarighet till Uppsala). Jag bestämde mig för att börja på Université Paul-Valéry och sökte till en kurs för utländska studenter (I.E.F.E). Jag trivs superbra!

bild 4

Anna befinner sig i Montpellier, Frankrike, för att plugga franska.

Vad är det bästa respektive sämsta med att bo i Frankrike i höst?
Det bästa är att man lär sig någonting nytt om kulturen varje dag – och den slutar aldrig att förvåna en. Här ligger det inte ölburkar i fontänerna en söndagsmorgon, utan baguetter! Dessutom är de flesta fördomar man har om fransmän sanna. Folk går dagligen med en baguette under armen, INGEN pratar engelska (inte ens på banken), alla röker 24-7 och samlas i parken för att dricka rödvin. Frukost består av en kopp kaffe och en cigarett och min fabulösa favoritservitör vet jag allvarligt inte om jag ska kalla Madame eller Monsieur. Det är helt underbart!

Det sämsta med att bo i Frankrike är nog att jag dagligen väcks av biltutor och tvärbromsningar före klockan sju på morgonen… Och alla sirener. Även i en lite mindre stad som Montpellier kör fransmännen efter sina egna regler, och ibland inte ens efter dem. Det som också kommer vara jobbigt är självklar att vara borta från alla hemma. Men därför måste man bara älska att bloggar som blogg.veckorevyn finns!

Vad kommer vi få läsa om i bloggen?

Man kunna läsa om allt möjligt som verkar kunna hända i Montpellier. Det kommer nog bli mycket om olika kulturer och om de lärdomar som man samlar på sig härifrån (som att man inte kan ha två kokplattor på samtidigt för då går proppen). Men det kan nog bli mycket fotografier också, om jag lyckas klämma in det mellan lektioner, cafébesök, alla rendez-vous, plugg etc…

Härligt! Nu avslutar vi med en pest- eller kolerafråga…
Vad skulle du välja – att alltid gå runt med en baguette i byxan eller bara äta croissants resten av ditt liv?

Haha, ja… Var i byxan får jag ha baguetten? Nej men tycker bättre om baguetter än croissanter. Hellre bli kallad Monsieur än att rulla hem till Sverige. Tror jag i alla fall…

ANNAS BLOGG HITTAR DU HÄR!

bild 5