in

Varning: här är videon som kan få dig att hallucinera

video hallucinering

Hallucinationer kan drabba personer med psykisk ohälsa, migrän, sömnbrist eller som har tagit droger. Men nu har forskare lyckats skapa en video som ska kunna frambringa hallucinationer hos en helt frisk och nykter person. Mer

Videon, som sägs kunna frammana hallucinationer, är ett stort genombrott i forskningen. Joel Pearson, en av professorerna på New South Wales-universitetet som jobbat med videon och forskningen, säger att det är första gången man har lyckats framkalla hallucinationer som blir likadana för alla som upplever dem – vilket är en förutsättning för att kunna bedriva forskning kring varför och hur hallucinationer skapas.

– Vi har vetat i över hundra år att blinkande ljus kan få nästan vem som helst att uppelva hallucinationer. Men dessa hallucinationer har varit oförutsägbara, komplexa och personliga, vilket har gjort dem svåra att mäta vetenskapligt, säger Joel Pearson till universitetets nyhetssida.

Hallucinations-videon funkade på hundra studenter

Forskare har länge vetat att hallucinationer skapas när den visuella funktionen ”kapas”, men exakt varför det händer har man inte kunnat svara på.

Men det kommer förhoppningsvis ändras nu. Det som har krävts för att kunna bedriva den forskningen är nämligen att en stor grupp människor exakt samtidigt upplever exakt samma hallucination, något som nu är möjligt tack vare den framtagna videon, skriver Science Alert.

Hittills har forskarna testat videon på hundra friska studenter och lyckats få alla att hallucinera. Att det kommer funka för dig kan vi inte lova, men testa! Om du ser gråa plumpar som åker runt så har det lyckats!