in

Varannan hund och katt mår dåligt av fyrverkerier (3 tips på hur du lugnar ditt husdjur!)

nyår djur
Bildkälla: Unsplash

Nyårsafton betyder fyrverkerier i mängder för att fira in det nya året, men för husdjuren kan smällarna vara en mardröm. Vi ger tre tips på hur du lugnar ditt djur. Mer

Nästan varannan hund och katt (43 procent) påverkas negativt av fyrverkerier. Det visar en ny Sifo-undersökning från försäkringsbolaget Dina Försäkringar. Skillnaden mellan hur mycket hundar respektive katter påverkas är inte så stor, då 50 procent av hundarna far illa och 42 procent av katterna påverkas negativt. Djuren kan drabbas av stress och oro, eftersom de inte förstår vad som händer och de upplever ljuden högre än vad vi människor gör. Att det närmar sig nyår kan därför vara ett riktigt orosmoment för husdjursägare.

Särskilt svårt kan det vara om man bor i en storstad. Där tenderar det att vara fler smällare och raketer, dessutom blir ljudet högre i tätare bebyggelse. Det bästa är att söka sig till ett fyrverkerifritt ställe på nyår – men det kan vara lättare sagt än gjort. Här är därför våra bästa tips på saker du kan göra för att lindra oron hos dina fyrbenta vänner.

1. Skapa en lugn miljö tillsammans

Utrusta hemmet så det blir lugnt och säkert för djuret. Försök att ljudisolera så gott det går med filtar och madrasser samt skapa en mysig bädd för ditt djur. Dra för gardinerna till fönstren, eftersom ljusen också kan skapa oro. Tänk sedan på att djur är mästare på att känna av ditt humör och därför bör du agera lugnt och vara glad – så kommer det smitta av sig. Det är viktigt att du stannar hos ditt husdjur!

2. Försök vänja ditt djur innan

Innan tolvslaget kan man försöka vänja sitt husdjur med ljudet av fyrverkerier. Detta kan göras flera veckor innan. Sätt på ett Youtube-klipp med fyrverkerier på tv:n och låt dig djur bekantas med ljudet. Börja med en låg volym och gör något roligt som att leka tillsammans under tiden. Det är okej om djuret är medveten om ljudet, men om det slutar att leka med dig är det ett tecken på att ljudet är för högt.

3. Distrahera med roliga saker

När fyrverkerierna börjar är det bra att ha många distraktioner framme. Det kan vara favoritleksaken eller godis. Du kan också sätta på tv:n eller radion i bakgrunden för att hjälpa till att döva det höga ljudet.

Slutligen finns det professionell hjälp att få om ditt djur är mycket rädd. Kontakta en veterinär för tips och det finns även receptfria läkemedel på apoteket för att lugna djuret.