in

Var det verkligen bättre förr?

dragare90
Var det verkligen bättre förr?

Var det bättre förr? Häng med på en nostalgitripp genom 90-talet. Vi har vaskat fram guldkornen och jämfört dem med dagens.

Mer

1990 vs 2000

dragare90

Buffaloskor = Pumps med inbyggd platå

Modet:

buffaloskor

Du kan glömma att springa efter bussen. Vill du bli längre och vara trendig, om än bara ett par centimeter, får du göra vissa uppoffringar. Man kan tro att modet rimligtvis borde anpassas efter människan och inte tvärt om. Fel.

Urringat = Bakringat

rygg

De urringade, ibland lätt draperade, spagettibandslinnen kunde närmast betraktas som en fjortisuniform och hade sin storhetstid när man efter mycket tjat fick lov att se ”Fucking Åmål” på bio. Nu skyler vi liljekullarna och ”brings sexy back”!

Stringtrosan = Spets bh:n

string

Till de låga, stentvättade Crocker-jeansen med bootcut var en tanga string-trosa storlek obefintlig en obligatorisk accessoar. Nu har midjan åkt upp till armhålshöjd och under ett löst sittande linna skymtas en diskret spets bh.

Long lasting = Klibbfritt

Sminket:

lapp

Varje kvinna med självaktning hade ett long lasting-läppstift i den lilla nylonväskan. Att det gjorde läpparna torra som russin var ett senare problem som korrigerades med ett tjockt lager vaselin. Nu vill vi hellre ha ett läppglans som sitter som berget och inte klibbar.

Glittersminket = Vibrerande mascaran

glitter

Glitterspray, glitter eyeliner, glitterstick, glitternagellack, glitterögonskugga. Alla former av glitter av en hit. Och ungefär lika överskattat och svårapplicerat som den vibrerande mascaran från Lancôme är idag.

Clearasilstiftet = Mineral make upen

clerasil

På grund av Clearasil gick varannan fjortonåring runt med ett orange nylle. Men, det spelade ingen roll – då. Stiftet dolde i alla fall finnarna någorlunda effektivt. Nu låter vi istället porerna andas under mineralkakan.

Tamagotchi = iPhone

Leksaken:

tamagotchi

Du blev på smällen redan som nioåring. Barnet som tycktes vara en bra idé var en minst sagt krävande liten unge. Den skulle matas, aktiveras och gullas med typ dygnet runt. Efter ett tag tröttnade du och lät du den dö en plågsam död, till lärarnas och päronens stora förtjusning.

Beverly Hills = Gossip Girl

Tv-serie:

gossip

Rika, snygga och elaka. Intrigmakerskorna Kelly Taylor från Beverly Hills och Blair Waldorf från Upper East Side har mycket gemensant. Så mycket att de skulle nästan kunna vara systrar.

Lunarstorm = Facebook

Communityt:

facebook

Alla ville rida på surfvågen. Hur man orkade sitta med pensionärsuppkoppling och ladda upp bilder, föra dagbok och skriva i gästböcker ter sig idag som en omöjlighet.

Eva och Efva Attling = Lindsay Lohan och Samantha Ronson

Par:

eva

Sveriges kanske mest kända homopar, Eva och Efva Attling skred till altaret 1996, ett år efter att nya lagen om partnerskap för homosexuella infördes. Nu håller vi tummarna att Lindsay och Samantha ska göra samma sak.

Spådomsring = 118 100 Supersök

Framtidshopp:

spa

Kommer vi bli ihop? Får jag bra betyg i skolan? Vem skrev låten ”Ja, må han leva”? Nu står inte billiga spådomsringar för svaren på våra existentiella frågor utan 118 100. Smidigt och fortfarande lika tillförlitligt. Not.

Bill och Hilary Clinton = Victoria och David Beckham

Paret som klarar vad som helst:

bill

Presidenten hade sex med den 21-åriga praktikanten. Fotbollsstjärnan hade en affär med sin personliga assistent, som senare tog bladet från mun och köpte nya bröst för pengarna hon fick för intervjun. Fruarna har stannat vid sina otrogna makar. ”Until death do us apart”, eller kanske ”Until there’s no money left”.