in

Hon är VeckoRevyns nya träningsprofil!

ptfiadragare

Vi säger varmt välkommen till träningsprofilen PT-Fia som från och med nu bloggar på Veckorevyn.com. Vi kickar igång bloggen med de vanligaste träningsfrågorna från er läsare.

Mer

23:åriga Sofia Sjöström blev PT-Fia med hela blogg-Sverige när hon blev personlig tränare för Isabella ”Blondinbella” Löwengrip. Nu blir hon ny profil för VeckoRevyn och vi passade på att låta er läsare ställa era frågor om träning.

”Jag vågar inte gå till gymmet”

Fråga: Hej Fia! Jag har ett problem. Jag känner mig så tjock på gymmet bland alla vältränade tjejer att jag knappt vågar gå dit när det är mycket folk. Det har hänt att jag struntat i träningen för att jag känner mig tjock och det känns ju rätt dumt… Hjälp! /Sanna, 18

PT-Fia svarar: Hej Sanna! Så ska du absolut inte känna! Jag vet inte hur många gånger jag har hört samma sak från olika tjejer och det är ju hemskt! Jag brukar fråga: Brukar du titta på de anda som gymmar och tänka olika saker? Hittills har alla svarat NEJ vilket tyder på att alla är så upptagna med sig själva att ingen hinner bry sig om någon annan. Det jag vill säga är att du inte behöver oroa dig för andra, vi är ofta vår egen värsta fiende vilket är otroligt synd då vi är den enda vi har genom hela livet så det bästa vi kan göra är att bli vår egen bästa vän. Du har lika stor rätt som alla andra att ta hand om din kropp och hälsa! Om du ändå vill komma igång ifred kan du kliva ut i naturen och börja med intervallpass, löpningar och stavgång. Använd bänkar, stenar och kvistar till att göra dips, armhävningar, hopp, lyft och skutt så ska du se att naturen många gånger slår gymmet i kul träning!

Hur ska jag hålla uppe peppen?

Fråga: Jag vill så gärna komma igång med regelbunden träning, men varje gång blir det samma sak. Jag går tull gymmet två, tre gånger men sedan tar det stopp. Jag tappar lusten och tycker att det är för jobbigt. Hur ska jag komma vidare? /Lina, 22

PT-Fia svarar: Hej Lina! Jag känner igen mönstret: Man går till gymmet för att man känner sig ”tvungen” och ”alla andra” gör det och du ”borde” det. Man känner sig inte riktigt trygg, du har aldrig fått instruktioner om hur du ska utföra övningar och det känns som att alla tittar på dig. Jag förstår mycket väl att det inte är lätt att hålla motivationen uppe när man inte fått lära sig att styrketräna. För det är något man måste lära sig, det krävs kunskap vilket folk glömmer. På något sätt har styrketräning blivit något som alla ”borde” kunna vilket är helt galet. Det är som att köra bil, innan du lärt dig är det bara farligt och fantastiskt tråkigt!

Jag anser att du har två val: Antingen investerar du lite pengar på att lära dig att styrketräna i form av en PT som kan hjälpa dig med teknik, träningsupplägg och motivation. Eller så väljer du en träningsform som du tycker är rolig! Det är bara dumt att tvinga sig till en träning man inte trivs med, kom ihåg att den bästa träningen är alltid den som faktiskt blir av.

”Jag vill inte bli smalare!”

Fråga: Hej, jag är en tjej som är väldigt smal och som därför drar mig för att träna. Jag vill liksom inte bli smalare, tvärtom. Hur ska jag göra? /Jasmine, 24

 PT-Fia svarar: Hej Jasmine! Som tur är så är det jättebra för dig att träna! Som smal får man ofta höra ”men du som är så smal behöver ju inte träna”. Detta är helt befängt då du som tunn behöver stärka din kropp precis lika mycket som alla andra. Styrketräning kommer att ge dig en snyggare hållning, bättre kroppskontroll, en friskare och sundare kropp med snygga muskler. Det du ska komma ihåg är att du behöver fylla på med extra mycket energi för att inte förlora i vikt. Ät 5-6 ggr/dag, starta dagen med en rejäl frukost som består av tex. ägg och gröt, ät mellanmål på förmiddag och eftermiddag, ta ett par hårda frukter två timmar innan träningen, ät en banan direkt efter och ät även kvällsmål på kvällen ett par, tre timmar efter din middag. Anamma tanken på ”lite och ofta” för att fylla på med den energi din kropp och muskler behöver. Var noga med att äta både protein, kolhydrater och fett för att få energi från hela cirkeln. Jag tipsar om massor av god mat i min blogg om du vill ha inspiration i köket!

Varför försvann brösten?

Fråga: Hej Fia! Jag började träna regelbundet i våras och har gjort det sedan dess. I somras upptäckte jag att jag inte längre fyllde ut min bikini, min bröst har i princip försvunnit! Kan man inte träna och vara sund utan att brösten ryker? /Plankan, 26

PT-Fia svarar: Hej tjejen! Eftersom bröst mestadels består av fettceller så är det tyvärr något av det första som brukar försvinna när vi går ner i vikt och börjar röra på oss mer än normalt. Det är en naturlig förklaring till att de flesta smala personer har mindre bröst och större personer har större bröst, de har helt enkelt en högre fettprocent på kroppen. Istället för att strunta i träningen tycker jag att du ska lära dig att tycka om dina bröst som de är och blir även när du tränar. Ditt välbefinnande, din hållning och hälsa blir så mycket lyckligare av träning att det är värt att brösten tappar några centimeter, eller hur? Kom ihåg att äta regelbundet och fylla på med energi så du inte tappar för mycket i vikt och bryter ner musklerna när du tränar.

Hur tränar en PT?

Fråga: Hej Fia! Jag är nyfiken på hur en träningsvecka ser ut för din del. Hur tränar du dag för dag? /Emma, 17

PT-Fia svarar: Hej Emma! Jag tränar regelbundet men olika varje dag och vecka. Jag är väldigt vardags-aktiv då jag alltid startar mina dagar med en morgonpromenad eller stavgång, cyklar överallt och har det aktiva jobb som PT är. Utöver det försöker jag träna styrketräning allt från 1-4 pass per vecka beroende på period, motivation och mål, ta löpturer eller intervallpass i skogen ett par gånger i veckan och på helgerna tar jag gärna två timmars promenader med stavarna. Jag är uppvuxen med träningen då jag tävlade i längdskidor mellan 4 och 16 års ålder, var stadig hästtjej i 10 år och har provat nästan alla sporter som finns på kartan. Jag lever för att röra mig och ser min kropp som en ständig vän, redskap och utmaning. Samtidigt som jag lever ett aktivt liv är jag inte rädd för att ligga i soffan en hel dag om jag känner att kroppen eller motivationen tryter. Jag har hittat en skön balans mellan träning, vila och vardagsmotion vilket jag önskar att alla kan hitta!

Hur kan jag träna gratis?

Fråga: Hej Fia! Jag vill verkligen träna, men har som student inte råd med träningskort eller kurser. Har du tips hur jag kan träna gratis? /Elsa, 22

PT-Fia svarar: Du har världens bästa gym utanför dörren! Att kliva ut i närmsta skog eller park ger dig den bästa träningsupplevelsen. Använd bänkar, lekplatser, backar, stenar och kvistar för att skapa ditt eget gym. För att inte tala om din egen kroppsvikt som alltför ofta glöms bort. Det finns otaliga övningar att utföra med bara kroppsvikten vilket kan variera i det oändliga. Vill du investera i något redskap rekomenderar jag ett gummiband, hopprep och en pilatesboll. Eftersom du som student sitter mycket och pluggar kan jag även rekommendera en balanskudde som hjälper dig att hålla en stark hållning trots timmar av sittande. Jag lägger upp mängder av träningstips i kategorin ”fia tränar” i min blogg om du vill kika där!

Kan alla få rutor på magen?

Fråga: Jag har hört att inte alla kan få rutor på magen. Stämmer detta? /Sara, 26

PT-Fia svarar: Hej Sara! Det är återigen dags att vi tar kål på myten ”tusen situps om dagen ger rutor på magen”. Magmuskler syns beroende på hur stort fettlager du har ovanpå dem på magen. Det krävs alltså en låg fettprocent för att få fram rutorna. Vi ska komma ihåg att olika personer har olika lätt att lägga på sig på olika ställen vilket innebär att vissa har lättare att få fram rutor även om de kanske inte är särskillt vältränade men väldigt tunna överlag eller just runt magen medan andra kämpar i månader men aldrig riktigt får fram dem. Det är helt enkelt våra genetiska förutsättningar som styr väldigt mycket huruvida vi ska få fram rutor eller ej. Jag vill dock ta bort fokus från just magrutor då de inte behöver säga särskilt mycket om hur ”fitta” vi är. Att ha en genomgående stark bål är hundra gånger viktigare än att ha några kvadrater på magen! Jag vill även påminna om att det inte går att punktförbränna fett. Kroppen väljer själv vart den först vill ”ta av” och ”lägga på” sig fett.

För fler grymma träningstips, spana in PT-Fias nya blogg direkt!