in

Nu införs krav på vaccinpass – här är vad som gäller

corona
Bildkälla: CDC/Unsplash och Mufid Majnun/Unsplash

Från och med den 1 december behöver alla som är över 18 år och vill gå på ett evenemang inomhus, med fler än 100 deltagare, visa upp ett vaccinpass. Här är allt du behöver veta. Mer

När behövs ett vaccinationspass?

Från och med den 1 december behöver alla som är över 18 år och vill gå på ett evenemang inomhus med fler än 100 deltagare visa upp ett vaccinationsbevis. Du kan till exempel behöva ett om du vill gå på bio, konsert eller ett idrottsevenemang. 

Hur får jag ett vaccinpass?

För att ditt vaccinbevis ska vara giltigt krävs att du fått två doser. Du kan hämta ut det på covidbevis.se och för att logga in krävs e-legitimation.
Spara ditt bevis i din telefon eller skriv ut det på papper! Om du har en digital brevlåda hamnar vaccinbeviset där. Har du inte e-legitimation behöver du fylla i och skicka in en blankett som du hittar på E-hälsomyndighetens hemsida. 

Kan mitt vaccinpass bli ogiltigt?

I ditt vaccinpass står det hur länge beviset är giltigt. Om ditt bevis har utfärdats mellan 1 juli och 30 september 2021 är det giltigt i 90 dagar. Om ditt bevis har utfärdats mellan 1 oktober och 31 december 2021 är det
giltigt i 180 dagar. Du kan när som helst hämta ut ett nytt bevis. Du behöver alltså inte vänta tills giltighetstiden gått ut.

Vad är ett covidbevis?

Vad är skillnaden mellan vaccinpass och covidbevis? Enligt Krisinformation ska ett covidbevis underlätta vid resor inom EU och det finns tre olika typer av covidbevis. Ett av dem är vaccinationsbevis, men här finns det också två andra typer av bevis. Nämligen testbevis, ett bevis för ovaccinerade som intygar att du nyligen testat negativt för covid-19, och tillfrisknandebevis, som intygar att du tillfrisknat för att resa. Men den sistnämnda gäller endast vid särskilda fall.