in

Ulf Kristersson åkte privatflyg – till klimattoppmötet COP28

Ulf Kristersson privatjet

Att åka privatflyg är det minst miljövänliga sättet att resa på. Nu kan VeckoRevyn avslöja att statsminster Ulf Kristersson trots det valde statsflyget som transportmedel för att ta sig till klimattoppmötet COP28. Mer

Just nu pågår det stora klimattoppmötet COP28 i Dubai, Förenade Arabemiraten. På mötet deltar representanter från alla länder som skrivit under FNs klimatkonvention, vars mål är att den globala uppvärmningen inte ska öka med mer än 1,5 grader. Samtidigt som världens ledare och stora företag samlas för att rädda jorden skadar de den på sin resa dit. Årets klimattoppmöte väntas ha den högsta klimatpåverkan hittills med sina över 100 000 deltagare. Hundratals personer har tagit sig till COP28 med privatflyg – och statsminister Ulf Kristersson är en av dem.

När VeckoRevyn kontaktar regeringskansliet för att kartlägga den svenska delegationens transportsätt får vi veta att Ulf Kristersson flög till Dubai med statsflyget, alltså det privatflyg som Försvarsmakten tillhandahåller.

Under en presskonferens i samband med COP28 lyfte Ulf Kristersson att vi befinner oss i ”ett kritiskt skede om alla världens länder ska hinna ställa om i rätt tid”. Så hur kommer det sig att han väljer att resa på det minst miljövänliga sättet som finns?

I ett sms skriver Ulf Kristerssons pressekreterare Susan Vo Bergqvist att ”Statsministerns transporter sker i enlighet med regeringskansliets riktlinjer och statsflygsförordningen. Regeringskansliet klimatkompenserar för flygresor utanför EU”.

När vi ställer frågor om resan och dess miljöpåverkan får vi inget svar. Vi har sökt Ulf Kristersson via flera personer utan framgång.

Miljöminister Romina Pourmokhtari och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forsell har (eller ska) båda flyga med reguljärflyg. Även energi- och näringsminister Ebba Busch har flugit reguljärt.

Enligt uppgifter till VeckoRevyn ska Ulf Kristersson flyga hem reguljärt. Om detta innebär att statsflyget vände hem till Sverige tomt har vi inte fått svar på.

Privatflyg kan släppa ut 2 ton koldioxid i timmen

Privatflyg släpper ut upp till 14 gånger mer koldioxid per rest kilometer än reguljärflyg. Dessutom reser betydligt färre resenärer med varje enskilt privatflyg, vilket gör utsläppen per person mycket större. På bara en timme kan ett privatflyg släppa ut två ton koldioxid. I EU är snittet för utsläpp per person 8,2 ton årligen.

Antalet resor med privatflyg i Europa steg med 64 procent 2022 jämfört med föregående år, och sedan 2005 har resorna med privatflyg ökat med 31 procent.

I Storbritannien har debatten om privatflyg under COP28 rasat efter att det uppdagats att landets premiärminister Rishi Sunak, utrikesminster David Cameron och Kung Charles alla flög i separata flygplan till mötet. I en kommentar försvarade premiärministerns talesperson resorna med att regeringen inte är ”anti flygplan”.

Ulf kristersson privatflyg
En ögonblicksbild över flygplan vid Dubais flygplan under lördagen 2 december. Bild: Flightradar

COP28 kritiseras för val av värdland och ordförande

Ordföranden för årets klimattoppmöte är oljeshejken sultan Ahmed al-Jaber. Han är chef för Förenade arabemiratens statliga oljeboblaget Adnoc. Så sent som i novembber sa al-Jaber:

– Det finns ingen forskning, inga scenarier, som säger att en utfasning av fossila bränslen är det som gör att vi kommer att nå 1,5-gradersmålet.

I en kommentar till Svenska Dagbladet säger Naghmeh Nasiritousi, forskare i klimatpolitik vid Uppsala universitet och Utrikespolitiska institutet, att kritiken mot al-Jaber kan skada förtroendet för klimatmötet.

– Det kan vara en viss fördel att han har inblick i hur oljesektorn fungerar, men det finns det andra som också har – utan att sitta på dubbla stolar. Intressekonflikterna är så pass starka att det blir ett problem.