in

När får du tredje dosen vaccin? Här är allt du behöver veta!

vaccin
Bildkälla: Mat Napo/Unsplash

När får du tredje dosen vaccin och hur bokar man tid för vaccinering? Här är fem frågor och svar om påfyllnadsdosen. Mer

Smittspridningen ökar, nya restriktioner införs och runt om i landet har en del redan fått en tredje dos vaccin. Att vaccinera sig är nämligen ett effektivt sätt att bidra till att minska smittspridningen. Men vilka rekommenderas att ta en påfyllnadsdos? Hur lång tid ska det gå mellan doserna och när blir det din tur att få tredje sprutan? Vi har samlat all information du kan tänkas behöva.

1. Varför ska man ta en tredje dos?

Det är viktigt att ta den tredje dosen när det blir din tur eftersom en påfyllnadsdos förstärker skyddet du får från de två första doserna. Enligt Vårdguiden 1177 minskar nämligen skyddet från vaccineringen successivt, och därför kan kroppen behöva en liten boost. Tredje dosen både förstärker och förlänger skyddet.

2. Vilka ska få en tredje dos vaccin?

Alla över 18 år rekommenderas att vaccinera sig en tredje gång med en så kallad påfyllnadsdos. Detta är såklart förutsatt att man redan fått två doser vaccin, och precis som vid tidigare doser kommer vissa grupper prioriteras först.

Påfyllnadsdos tredje dosen vaccin
Bildkälla: Mat Napo/Unsplash

3. När får du en påfyllnadsdos?

Runt om i landet har vissa redan fått den tredje sprutan, främst äldre personer och de som tillhör en riskgrupp. Så här ser prioriteringsordningen ut:

  1. Personer som bor på särskilt boende (SÄBO), personer med hemsjukvård eller hemtjänst och alla som är 80 år och äldre. 
  2. Personer mellan 65 och 79 år. Men även de som arbetar inom SÄBO, hemtjänst och hemsjukvård.
  3. Personer mellan 50 och 64 år. Men även de som är 18 år och äldre som har insatser enligt LSS, och personer som tillhör en medicinsk riskgrupp för svår covid-19-sjukdom.
  4. Personer mellan 18 och 49 år.

4. Hur lång tid måste det ha gått mellan doserna?

Om du är mellan 18 och 65 år kan du få den tredje dosen först sex månader efter du fått din andra dos. För alla över 65 år ska det ha gått fem månader efter den senaste dosen.

5. Hur bokar man en tredje dos?

Om du tidigare bokat tid för vaccinering via appen Alltid öppet kommer du få ett SMS när det blir din tur att boka tid för en tredje dos. Annars behöver du själv hålla kolla på när det gått tillräckligt lång tid mellan doserna. Här två sätt att boka tid för vaccinering:

  1. Du kan boka tid genom att ringa till telefonbokningen på nummer 08–428 429 30, alla dagar mellan klockan 8 och 19.
  2. Du kan även boka tid i appen Alltid öppet. Ladda ner appen till din telefon, logga in och boka tid.

OBS! Ring inte Vårdguiden 1177 för att boka tid för vaccinering.

Källor: Krisinformation, Vårdguiden 1177