in

3 positiva nyheter i augusti

amazonas regnskog oljeborrning
Bildkälla: Unsplash

Oljeborrning i Amazonas stoppas, gratis mensskydd i Taiwan och fler tigrar i Bhutan! Här är tre positiva saker som det rapporterades om i augusti. Mer

Vi mår bra över att ibland få ett litet avbrott från den snabba nyhetsrapporteringen (som oftast kan innehålla tråkiga eller hemska nyheter). Därför har vi sammanställt tre goda nyheter från augusti till er!

Oljeborrning i Amazonas stoppas

Nationalparken Yasuní i Amazonas är en av platserna med mest biologisk mångfald i hela världen, och hem till flera urfolksgrupper. Bolaget Petroecuador har borrat efter olja i området sedan 2016, men nu blir det en förändring.

Efter en folkomröstning den 20 augusti står det klart att Ecuador ska sluta borra efter olja i Amazonas. Ecuador är ett av de första länderna i världen som genom en demokratisk omröstning sätter gränser för resursutvinning.

– Den här segern visar att vi människor agerar för att rädda planeten under klimatkrisen, säger Leonidas Iza, ordförande för Conaie, en paraplyorgainsation för Ecuadors urfolk.

Gratis mensskydd i skolorna i Taiwan

Sedan augusti finns mensskydd tillgängligt i skolor och universitet i Taiwan. Det beslutades av Taiwans utbildningsministerium.

Genom detta vill man få ett stopp på ”period poverty”, vilket innebär svårigheter att få tillgång till mensskydd på grund av ekonomiska begränsningar. Det beräknas vara ungefär 95 000 studenter som kommer få nytta av det här, skriver Taiwan News.

Andra länder som lagstiftat om gratis mensskydd i skolorna är exempelvis Nya Zeeland och England. Vi hoppas att Sverige är näst på tur!

Bhutans tigrar ökar i antal

Den globala vilda tigerpopulationen har minskat med cirka 95 procent under det senaste århundradet, enligt WWF. Men i Bhutan syns en positiv förändring. Sedan 2015 har antalet tigrar i landet ökat med 27 procent. Det beräknas nu finnas 131 tigrar inom landets gränser.

Det här har kunnat ske genom ett kollektivt samarbete mellan landets regering, lokala myndigheter och icke-statliga organisationer som WWF. Bhutan har visat att genom gott samarbete kan tigerpopulationen i världen återhämta sig – till och med blomstra.

Källa: SVT, The Guardian, Taiwan News, RFSU och WWF