in

Tonårstjejs trosor visades i rätten som bevis i våldtäktsfall – nu protesterar Irlands kvinnor

Irland våltäkt ThisIsNotConsent

Försvarsadvokaten i en våldtäktsrättegång visade upp målsägandes trosor och sa: ”Ni måste titta på sättet hon var klädd.” Nu hålls protester runt om i Irland, och kvinnor tweetar bilder på sina trosor som stöd för våldtäktsoffer. Mer

En våldtäktsrättegång i Irland har fått mycket uppmärksamhet i landet, och är orsaken till hashtaggen #ThisIsNotConsent och flera välbesökta protester hållits. Detta efter att målsägandes trosor visats upp i rätten av försvarsadvokaten som någon form av bevis.

En 27-årig man friades tidigare i november efter att ha stått åtalad för våldtäkt på en 17-årig tjej. Men det som har fått mest uppmärksamhet är inte den friande domen, utan något som hände under själva rättegången. Vid ett tillfälle under rättegången höll försvarsadvokaten Elizabeth O´Connell upp ett par av 17-åringens trosor i rätten och sa: ”Ni måste titta på sättet hon var klädd. Hon hade på sig en stringtrosa med spets i fram”.

O´Connells uttalande fick naturligtvis omedelbar kritik, som sig bör. Dublin Rape Crisis Centre ifrågasätter inte domen i sig, men vill däremot se en lagförändring.

– Denna typen av mytologier och stereotyper kring våldtäkt kommer upp om och om igen i rättegångsfall, eftersom försvaret mot våldtäkt är att man hade sex med samtycke. Så vad som helst den svarande kan göra för att påstå att det fanns samtycke kommer användas, säger Noeline Blackwell, verkställande chef vid Rape Crisis Centre till tidningen Irish Independent.

Igår, onsdag, samlades många människor vid demonstrationer runt om i Irland för att protestera mot det advokaten gjorde.

Ilskan efter rättegången har även resulterat i en rörelse kring hashtaggen #ThisIsNotConsent, som kickstartades av kampanjgruppen I Believe Her, där bland annat Susan Dillon är med.

– Enkelt sagt så är kläder inte samtycke. Den här sortens av victim blaming är föråldrad och har ingen plats i vårt rättssystem, säger hon till BuzzFeed News.

I Believe Her la ut en bild på Twitter som visade ett par trosor. De uppmanade folk att posta en bild på deras trosor för att visa sitt stöd för 17-åringen, och tagga sin bild med #ThisIsNotConsent.

– Vi ville göra något effektfullt som drog till sig uppmärksamhet till problemet med hur hennes trosor användes. Vi visste att folk skulle vara stödjande och vilja stötta de som blivit utsatta för sexualbrott, men vi är överväldigade av all respons, fortsätter Dillon.

Och ja, respons har de fått. Hundratals kvinnor har tweetat bilder på sina trosor, och ifrågasatt hur attityder kring samtycke fortfarande kan vara föråldrade och djupt problematiska. Många av kvinnorna som tweetat om rättegångsmålet menar att det är victim blaming att använda och visa upp tonåringens trosor i rätten. Många poängterar också att deras klädval inte ska vara en faktor i att bestämma om man visar sexuellt samtycke eller inte.

Budskapet nådde även fram till Dáil, irländska parlamentets underhus, när politikern Ruth Coppinger höll upp ett par trosor i kammaren.

coppinger

– Det kan kännas pinsamt att visa ett par stringtrosor här. Hur tror ni då att våldtäktsoffer eller en kvinna känner i den absurda situationen när hennes underkläder visas i rätten? sa Coppinger i Dáil, och tweetade sedan bilden nedan:

Förhoppningsvis kan detta vara ett steg på vägen för Irland att öppna ögonen och se över sina lagar.

Prenumerera på VeckoRevyn och få 5 nummer + ett lyxig kit från Pure Mineral för bara 199 kr.

Nytt nummer VeckoRevyn